Jutri začetek posta

V starih časih je bilo med postom marsikaj prepovedano, od uživanja mesa do vasovanja in veseljačenja.

Kranj – V katoliški Cerkvi se bo jutri, 5. marca, na pepelnično sredo začel postni čas, ki bo trajal do večerne maše na veliki četrtek, 17. aprila, ko se bo začelo tako imenovano »velikonočno tridnevje«. Letos bo velika noč 20. aprila. Jutrišnji obred pepeljenja, v katerem duhovnik na glavo vernika simbolično posuje blagoslovljeni pepel, je opomin, da je človek krhek in minljiv in da ne sme pozabiti reka: Pomni, človek, da si prah in da se v prah povrneš. Katoliška Cerkev uči, da je post spokorni čas priprave na veliko noč, ko naj človek opusti razne razvade in naj stori kaj dobrega.

V postnem času naj bi se vsak petek vzdržali uživanja mesa, strogi post, ko naj bi se le enkrat dnevno do sitega najedli, pa je v katoliški Cerkvi zapovedan za jutri, na pepelnico, in na veliki petek. Včasih so bila pravila ravnanja med postom še hujša. Meso je zginilo z jedilnika, ljudje pa so jedli le dvakrat na dan: prvič okrog enajstih dopoldne, drugič pa proti večeru. V vinorodnih krajih so se vsaj ob petkih vzdržali vina, konec pa je bilo tudi z veseljačenjem, vasovanjem in porokami. V nekaterih krajih so po cerkvah pred glavnimi oltarji izobešali postne prte. Ta običaj se je ohranil le še v nekaterih krajih na Koroškem.

V postnem času je šest nedelj. Prva je postna, druga je kvatrna, tretja je imenitna ali preimenitna, četrta je sredpostna, peta je tiha ali črna, ko zagrnejo vse križe po cerkvah, šesta pa je cvetna nedelja, zadnja pred velikim tednom in veliko nočjo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 17. december 2014 / 11:11

Binetovi prazniki

Kaj počne Bine Volčič, znani kuharski mojster, po končanem resničnostnem kuharskem šovu Gostilna išče šefa? Kot kaže, ostaja zvest kameram.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Sedmica: Balkanski kotel

Glede na zgodovinska dejstva, smo Slovenci pretirano skromen narod.

GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Treba se je bilo znajti, ali pa je bilo po tebi

Hvala Bogu tudi za posteljo, ki jo imam, a veste, koliko ljudi je takih, ki nikoli ne vedo, kam bodo položili svojo trudno glavo?

GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Med sosedi 78

Znano koroško smučišče Osojščica/Gerlitzen je priljubljeno tudi med slovenskimi smučarji, saj je izvrstno urejeno in opremljeno, poleg tega pa do njega ni daleč, še posebej skozi Karavanški predor.

GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Iz starih časov: Manica Komanova

Ko smo v minulem letu v tem podlistku obujali stare čase na Gorenjskem, smo se največkrat sklicevali na knjižico, ki jo je leta 1928 objavila Manica Koman, Na Gorenščem je fletno.

GG Plus / sobota, 23. februar 2008 / 07:00

Računalnik in jaz: Diagnoza od doma

Vse vas boli, komaj hodite, smrkate, vročino imate, boli vas glava, napor je že to, da morate biti pokonci. Ni kaj, potrebno je oditi k zdravniku.