Hudičev boben je ostal kot glasbilo iz časa Turkov oziroma janičarjev, Kranjski furmani pa so ga ob obisku dali v roke tudi županu Boštjanu Trilarju, da iz občinskih prostorov dokončno odžene vse slabo v tem letu in naredi prostor za dobro, ki prihaja v novem. / Foto: Tina Dokl

Odganjajo slabo, delajo prostor za dobro

Kranjski furmani te dni hodijo od vrat do vrat, pred prazniki pa so obiskali tudi prostore kranjske občine ter odganjali vse slabo in naredili prostor za dobre stvari.

Kranj – Božično-novoletni koledniki, Kranjski furmani, te dni hodijo od hiše do hiše, saj s pesmijo, glasbili, nošami in dobro voljo ohranjajo tradicijo že več kot tristo let starega kranjskega obrednega koledovanja. Tik pred prazniki so obiskali tudi prostore kranjske občine ter zaigrali, zapeli in tudi zaplesali.

»Koledništvo je bilo značilno za to zimsko obdobje, ko je bilo malo manj dela na poljih in so fantje izkoristili priložnost, da so v koš dobili kakšno dobroto. Glavni namen obiska kolednikov pa je bil, da so fantje z ropotom, truščem in pesmijo odganjali iz hiš, kar je bilo slabega, in tako ustvarjali več prostora za tisto, kar bi novo leto lahko prineslo dobrega. S tem namenom smo tudi mi prišli k vam,« je ob obisku na kranjski občini povedal umetniški vodja Furmanov Adrijan Novak.

Furmani delujejo pod okriljem akademske folklorne skupine Ozara Kranj, v božičnem in novoletnem času pa s koledniškimi pesmimi in glasbo vedrijo ljudi in voščijo srečo v novem letu. »Slišal sem, da je občinski proračun k sreči že sprejet, in verjamem, da bo na občino v novem letu prišlo čim več dobrega. Zato predlagam, da še eno močno zaropotamo. Če bo ropotal še župan, pa toliko boljše,« je še povedal Adrijan Novak in županu Boštjanu Trilarju izročil tako imenovani hudičev boben.

Župan Trilar je resno vzel naročilo in pošteno ropotal, pesmim pa so prisluhnili mnogi sodelavci, ki so na koncu s Furmani tudi zapeli in zaplesali. Seveda gostje niso odšli brez dobrot v svojem košu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 22. julij 2013 / 16:00

Svet na »skejtu«

V sredo so v Galeriji Pungert odprli razstavo likovnih del akademske restavratorke Zale Kalan.

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

V vojski je bil padalec

Janez Bohorič danes največ časa posveti igranju golfa, še vedno pa ga privlačijo tudi adrenalinski športi. Mika ga celo, da bi se enkrat peljal s formulo 1.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Mož s prepoznavnimi brki

Drago Frelih, nekdanji član jugoslovanske kolesarske reprezentance, je kariero kot član Save končal leta 1983. Danes se udeležuje tekmovanj v gorskem teku.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Rekorderja iz iste družine

Brat in sestra Kosovelj iz Nove Gorice, Mitja in Mateja, sta postavila nova mejnika teka na Osolnik.

Šport / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Boštjan Nachbar - vodilni član ekipe New Jersy Nets

Boštjan Nachbar, ki ga prijatelji kličejo Boki, preživlja že četrto sezono v ligi NBA, najboljši košarkaški ligi na svetu. Letos je zaigral v ekipi New Jersey Nets, kjer dosega povprečno 9,2 točke na...

Slovenija / sreda, 30. maj 2007 / 07:00

Začenja se javna razprava

Vlada je predstavila tri pokrajinske zakone, ki jih predlaga v parlamentarni postopek: zakon o pokrajinah, zakon o financiranju pokrajin in zakon o volitvah v pokrajinah.