Stane Oblak pred domačim kakijevim drevesom: pridelka bo od 250 do 300 kilogramov. Drevo razveseljuje tudi z velikimi podolgovatimi temno zelenimi listi.

To pa je kaki

Hiše Staneta Oblaka na Drulovki ni težko najti, saj lahko kakijevo drevo, ki se bohoti ob hiši, vidimo že z glavne ulice. Neverjetno, kako je drevo letos obrodilo.

Kranj – Stane Oblak je kakijevo drevo posadil pred sedmimi leti in z njim vse do danes ni imel nobenega dela. Drevo je sicer že obrodilo zadnja štiri leta, a letos res obilno, Oblak ocenjuje, da bo pridelka od 250 do 300 kilogramov. Samo na eni veji se na primer skupaj drži po devet težkih sadežev in še nobena veja se ni zlomila pod njihovo težo. Stanetov obiskovalec s Primorskega kar ni mogel verjeti, da je na tem drevesu, in to na Gorenjskem, toliko sadežev. Kaki je sicer sadno drevo subtropskih območij, v Sloveniji zelo lepo uspeva v obmorskih področjih, a kaže, da mu prija tudi v notranjosti, kar Stanetova soproga Tončka pripisuje spremenjenim klimatskim razmeram. Kakijevo drevo ima pri Oblakovih tudi bolj zatišno, a dovolj sončno lego, pozimi ga lastnik dodatno ne zaščiti. Očitno so tudi tla, v katerih je kaki pognal korenine, prava za dobro rast. »Nič ni narobe, če kaki še pred obiranjem oplazi prva slana, saj je zanj majhna verjetnost pozebe,« je dejal Stane, Tončka pa dodala, da kaki shranjuje celo v zamrzovalni skrinji. November je mesec za obiranje, sadeži so že povsem oranžni. »Sadeže so začeli jesti kosi, tako bom moral kar pohiteti z obiranjem, sicer bodo vsi obglodani,« je proti drevesu pogledoval Stane Oblak. Lahko se zgodi, da na vejah ostanejo samo plodovi, medtem ko je listje zaradi jesenskih razmer ali slane že odpadlo z drevesa; s tem ni nič narobe, je pa vsekakor zanimiv pogled na takšno drevo. Stane Oblak ima za obiranje bolj tanke škarje, sadeže odreže skupaj s pecljem in čašo, potem pa jih shrani nekam na hladno, veliko jih razdeli med sorodstvo. Tončka jih tudi posuši za krhlje, ti pa so odlični v kompotu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 17. maj 2021 / 16:34

Veliki brat

Tudi ulice gorenjskih mest je dosegla 'flota' s kamerami opremljenih avtomobilov znanega ameriškega tehnološkega velikana. Podrobni Googlovi panoramski posnetki ulic in kulturnih znamenitosti pa že...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Prva planiška zmaga Shlierenzauerju

Zmagovalec petkove popoldanske tekme v Planici je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v prvi seriji s skokom 232,5 metra postavil svoj osebni rekord in najdaljšo daljavo letošnje Planice. Najboljši...

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Tudi drugič pogojna kazen

Nekdanja homeopatinja Darja Eržen je bila tudi v ponovljenem sojenju zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti obsojena na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

V Planico zgodaj in brez pijače

Ob letošnjem največjem športnem dogodku v Sloveniji, poletih v Planici, bo za varnost skrbelo kar 125 rediteljev in varnostnikov, na prizorišču pa bodo poostrili nadzor nad pijančevanjem.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gledalci mi dajejo energijo

Tako ob letošnjih planiških tekmah pravi slovenski rekorder Robert Kranjec, ki si pod Poncami želi veliko navijačev in dobre razmere za dolge in varne skoke.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gorenje močnejše od Knauf Insulation

Škofja Loka - V 1. A rokometni ligi za moške je ekipa Knauf Insulation v sredo gostila Gorenje in pričakovano izgubila z 18 : 23. Rokometašice Škofje Loke KSI v 1. A ligi jutri g...