Stane Oblak pred domačim kakijevim drevesom: pridelka bo od 250 do 300 kilogramov. Drevo razveseljuje tudi z velikimi podolgovatimi temno zelenimi listi.

To pa je kaki

Hiše Staneta Oblaka na Drulovki ni težko najti, saj lahko kakijevo drevo, ki se bohoti ob hiši, vidimo že z glavne ulice. Neverjetno, kako je drevo letos obrodilo.

Kranj – Stane Oblak je kakijevo drevo posadil pred sedmimi leti in z njim vse do danes ni imel nobenega dela. Drevo je sicer že obrodilo zadnja štiri leta, a letos res obilno, Oblak ocenjuje, da bo pridelka od 250 do 300 kilogramov. Samo na eni veji se na primer skupaj drži po devet težkih sadežev in še nobena veja se ni zlomila pod njihovo težo. Stanetov obiskovalec s Primorskega kar ni mogel verjeti, da je na tem drevesu, in to na Gorenjskem, toliko sadežev. Kaki je sicer sadno drevo subtropskih območij, v Sloveniji zelo lepo uspeva v obmorskih področjih, a kaže, da mu prija tudi v notranjosti, kar Stanetova soproga Tončka pripisuje spremenjenim klimatskim razmeram. Kakijevo drevo ima pri Oblakovih tudi bolj zatišno, a dovolj sončno lego, pozimi ga lastnik dodatno ne zaščiti. Očitno so tudi tla, v katerih je kaki pognal korenine, prava za dobro rast. »Nič ni narobe, če kaki še pred obiranjem oplazi prva slana, saj je zanj majhna verjetnost pozebe,« je dejal Stane, Tončka pa dodala, da kaki shranjuje celo v zamrzovalni skrinji. November je mesec za obiranje, sadeži so že povsem oranžni. »Sadeže so začeli jesti kosi, tako bom moral kar pohiteti z obiranjem, sicer bodo vsi obglodani,« je proti drevesu pogledoval Stane Oblak. Lahko se zgodi, da na vejah ostanejo samo plodovi, medtem ko je listje zaradi jesenskih razmer ali slane že odpadlo z drevesa; s tem ni nič narobe, je pa vsekakor zanimiv pogled na takšno drevo. Stane Oblak ima za obiranje bolj tanke škarje, sadeže odreže skupaj s pecljem in čašo, potem pa jih shrani nekam na hladno, veliko jih razdeli med sorodstvo. Tončka jih tudi posuši za krhlje, ti pa so odlični v kompotu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 31. oktober 2008 / 07:00

Varujte se tatov

Prihajajoči prazniki so dela prosti za večino zaposlenih, zato pa imajo toliko več dela lopovi vseh vrst.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...