Praznik zaloškega zelja
Zali Log – V soboto je na Zalem Logu dišalo po zelju. V sklopu prvega Praznika zelja so namreč pripravili degustacijo različnih jedi iz zaloškega zelja, ki so jih domačinke za to etnografsko prireditev pripravile prvič. Poleg tradicionalnih segedina, jote in sladkega zelja so obiskovalci v kulturnem domu lahko poskusili tudi zeljno potico, zelje z jabolki in kostanjem, zeljni buhtelj in »štrudel«, ameriško zeljno solato, pa tudi t. i. Zelouc, zeleno obarvano žganje, ki so mu barvo kajpak dodali namočeni zeljni listi. Na prireditvi so prikazali še ribanje in tlačenje zelja ter pripomočke, ki se uporabljajo pri tem.
O etnografski prireditvi, posvečeni njihovemu zelju, so na Zalem Logu razmišljali že dalj časa. »Zaradi zelja je Zali Log postal znan daleč naokrog. Našemu kraju pravijo tudi deželica sence in zelja, saj zaradi sence in zemlje pri nas raste posebno zelje z mehkejšimi glavami. Včasih so Založane imenovali Zelarji, imeli so poseben kraj Zeunki, na katerem je vsaka hiša imela svoj kos zemlje za pridelavo zelja,« je pojasnila Klavdija Škulj, predsednica Kulturnega in turističnega društva Zali Log, ter dodala, da še danes pri skoraj vsaki hiši pridelujejo zelje, od nekaj do več sto glav. Prireditev v čast tej vrtnini naj bi postala tradicionalna in vsebinsko še bogatejša, je še napovedala Škuljeva.