Ob odkritju in blagoslovitvi kipa škofa Andreja Karlina v Parku škofov v Stari Loki / Foto: Janez Misson

Prvi kip v parku škofov

V Stari Loki nastaja Park škofov, prvi je v njem kip škofa Andreja Karlina.

Stara Loka – Ob 150. obletnici posvetitve cerkve sv. Jurija v Stari Loki so v novo nastajajočem Parku škofov odkrili kip znamenitemu domačinu, tržaško-koprskemu in pozneje levantinskemu škofu Andreju Karlinu (1857–1933). Doktor cerkvenega in civilnega prava, glasbeni reformator, šolnik, publicist, pastoralni, gospodarski in kulturni delavec se je v zgodovino zapisal zlasti po svoji narodnoobrambni drži na slovenski zahodni in severni narodnostni meji v prvih desetletjih 20. stoletja in kot začetnik postopka za beatifikacijo škofa Antona Martina Slomška, o njem pravi Klemen Karlin, predsednik Kulturno zgodovinskega društva Lonka, ki je »posvojilo« zamisel Alojza Pavla Florjančiča o parku škofov in jo uresničilo v sodelovanju z Župnijskim zavodom sv. Jurija Stara Loka, Občino Škofja Loka in Krajevno skupnostjo Stara Loka - Podlubnik. Na rožnovensko nedeljo, 4. oktobra, sta kip škofa Andreja Karlina odkrila Minka Žagar in Andrej Karlin, blagoslovil pa novomeški škof msgr. Andrej Glavan, pred poldrugim desetletjem še župnik v Stari Loki.

Kip je sicer delo akademskega kiparja Metoda Frlica, avtorja kipov v Aleji zaslužnih Ločanov. Za postavitev v alejo so pred leti predlagali tudi kip škofa Karlina, vendar ideja ni bila sprejeta. Leta 2008 so se znamenitemu rojaku v Stari Loki oddolžili s spominsko ploščo na rojstni hiši. V prihodnje bodo svoje mesto v Parku škofov našli tudi izbrani freisinški škofje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 8. december 2019 / 20:13

Večerja za dober namen

Uporabniki radovljiškega centra za usposabljanje, delo in varstvo so skupaj s študenti višje šole za gostinstvo, velnes in turizem ter tremi kuharskimi mojstri pripravili in postregli večerjo ter s pr...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 14. oktober 2015 / 17:28

Še Dimež je prišel na kostan'

Kako tudi ne, saj so besniški Rokovnači na veliko oglaševali novost letošnjega kostanjevega piknika – tekmovanje v ličkanju koruze.

Jesenice / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Občinski svetniki na tržnici

V soboto, 10. 10., ob 10. uri so se na Tržnici Jesenice na Stari Savi srečali jeseniški občinski svetniki, župan in člani občinske uprave, da bi se seznanili s poslovanjem tržnice in poiskali rešitve...

Šenčur / sreda, 14. oktober 2015 / 17:18

Kamniti ponos Šenčurja

Sredi krožišča Kranj–Brnik–Voklo–Šenčur so v soboto postavili skulpturo sv. Jurija, v nedeljo so ga slovesno odkrili in blagoslovili.

Škofja Loka / sreda, 14. oktober 2015 / 17:11

Prvi kip v parku škofov

V Stari Loki nastaja Park škofov, prvi je v njem kip škofa Andreja Karlina.

Mularija / sreda, 14. oktober 2015 / 17:07

Praznovali rojstni dan

Ob 124. rojstnem dnevu šole v Podljubelju so se spomnili dolgoletne učiteljice Milke, učenci so tudi zaigrali v njenih kostumih. Praznično je pri njih tudi zato, ker so dobili novo sodobno učilnico.