Lahko bi sekali več

V gozdnogospodarski enoti Sovodenj predlog povečanja možnega desetletnega poseka

Osnutek gozdnogospodarskega načrta za enoto Sovodenj bo od danes, torka, do vključno 29. junija (vsak delovni dan od 7. do 9. ure) javno razgrnjen v prostorih krajevne enote zavoda v Poljanah, jutri, v sredo, ob pol osmih zvečer pa bo v domu Lovske družine Sovodenj še javna obravnava.

Sovodenj – V kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so pripravili osnutek gozdnogospodarskega načrta enote Sovodenj za obdobje 2009-2018, na katerega bodo lastniki gozdov in drugi zainteresirani lahko dali pripombe v času javne razgrnitve, na javni obravnavi, po elektronski in navadni pošti. Kot je povedala glavna načrtovalka Maja Polenšek, kar 69 odstotkov enote pokrivajo gozdovi, od katerih jih je 98 odstotkov v zasebni lasti. Povprečna zasebna gozdna posest meri 12,45 hektarja, skoraj četrtina lastnikov (od skupno 434) ima manj kot hektar gozda, dobra tretjina od enega do pet hektarjev, le peterica pa več kot sto hektarjev. Lastniki bi v minulih desetih letih lahko posekali nekaj manj kot 279 tisoč kubičnih metrov drevja, a so ga le blizu 161 tisoč »kubikov«, od tega je dobro četrtino predstavljal t. i. sanitarni posek, to je posek drevja zaradi ujm, škodljivcev, bolezni in še iz nekaterih drugih razlogov.

In kaj so v enoti Sovodenj glavni gozdarski problemi? »V sestojih je preveč debelega, starega drevja, ki mu že pada kakovost in vrednost, ter premalo mlajšega drevja. Pogosto se pojavljajo ujme – sneg, žled in veter in z njimi povezane namnožitve lubadarja. Gozdni prostor vse bolj obremenjujeta rekreativna in turistična dejavnost, problem so tudi pogoste spremembe pri sofinanciranju negovalnih in varstvenih del,« našteva Maja Polenšek. Lastniki bodo v prihodnjih desetih letih lahko sekali še občutno več kot doslej, zavod predlaga povečanje možnega poseka z 279 na 336 tisoč kubičnih metrov, kar je v primerjavi s prejšnjim desetletnim obdobjem približno 20-odstotno povečanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 24. julij 2013 / 12:59

Mladi hokejisti že vadijo na ledu

Od začetka julija je na Bledu znova ledena ploskev, na njej pa trenutno poteka tradicionalna poletna hokejska šola Cansport, ki jo vodijo priznani trenerji in demonstratorji.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:37

Najlepši Slovenec je ...

To bomo izvedeli že konec naslednjega tedna. So se pa finalisti za mistra Slovenije 2015 dva dni družili v gorenjskem Hotelu Špik v Gozdu - Martuljku. Tokrat izbor za najlepšega Slovenca poteka že sed...

GG Plus / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:23

Slikovita Krnica, vrata v gorski svet

Šest kilometrov dolga alpska dolina je vse leto privlačna izletniška točka za številne pohodnike, za planince pa odlično izhodišče za osvajanje bližnjih vrhov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:17

Bolj ekonomično in bolj ekološko ogrevanje

Skoraj vso zimo so pet kranjskogorskih hotelov ter prav toliko tamkajšnjih občinskih objektov ogrevali prek sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso, s čimer so se za več kot dvajset odstotkov z...

Bohinj / ponedeljek, 1. junij 2015 / 15:00

Zlatorog na muhi politike

Zaradi zahtev občinskega sveta po doslednem izvajanju Zakona o gospodarskih javnih službah turiste, ki čakajo na turistično ladjico Zlatorog, ki jo upravlja zasebnik, čakajo zaklenjena vrata na pomolu...

Kronika / ponedeljek, 1. junij 2015 / 14:54

Frentz je priznal krivdo

Nizozemec Johannes Henrik Frentz, ki je v kleti nekdanjega hotela Gora oziroma TGT v Podljubelju gojil konopljo v modernem laboratoriju, se je odločil za priznanje.