Slaba bančnika odprla restavracijo slabe hrane
Šveda Lars Nyberg in Torbjörn Mansson sta potem, ko ju je slovenska vlada odpoklicala s funkcij v slabi banki, nekje na Gorenjskem odprla restavracijo s slabo hrano.
Zakaj na Gorenjskem, smo ju vprašali, pa sta na kratko v en glas odgovorila: »Za vsak slučaj, ker je Avstrija blizu. V Sloveniji nikoli ne veš, kdaj pride čas za odhod.«
Torej jima je z njunima nizkima plačama in odpravninama, za kateri še vedno nista prepričana, ali ju bosta sploh dobila, uspelo kupiti tole skromno kolibo, v kateri bosta v prihodnjih dneh odprla svojo restavracijo s slabo hrano. Je to kakšna nova skandinavska navada, vabiti ljudi v restavracijo, kjer je slaba hrana, in pri tem računati na to, da bo od tega še kaj zaslužka? Da gre res za navado, sta povedala, ampak ne skandinavsko, ampak njuno. Slaba banka jima je namreč tako močno zlezla pod kožo, da enostavno ne razmišljata več o dobrih avtomobilih, ampak samo slabih, niti o dobrih bejbah, ampak slabih, zatorej tudi o restavraciji, kjer se ne je dobro, ampak slabo kot se le da. Razlog za to, da bosta stregla samo slabo hrano, pa je tudi v tem, da bodo v restavraciji delali samo slabi kuharji oziroma tisti, ki sta jih po domače rečeno 'odpeljala' iz slabe banke.
Med njimi so mojstri gospodarske kuhinje Ivan Zidar, Bine Kordež, Igor Bavčar, Dušan Črnigoj, Hilda Tovšak, Boško Šrot in drugi. Na naše veliko začudenje, ali se ti ljudje sploh spoznajo na hrano, Nyberg in Torbjörn povesta, da seveda ne gre za kuharske mojstre, ampak mojstre 'kuhinje', dejstvo je pa tudi, da bodo pripravljali slabo hrano, torej nekaj, kar je zanič. Hkrati sta priznala, da sta jih iz slabe banke dobila zelo poceni in da bodo tudi delali za polovične plače. »Vidite, tu nimava česa izgubiti,« potrdi Tor(bejbi)björn. Menda so že izdelani jedilniki, s katerih smo prepoznali nekaj glavnih jedi, kot so Kordežupa, goveji zrezek Zidarjev cegu, solata iz Šrotovja, Črnigojeve paličice, krompirjevi Tovšaknedli, slaščice, imenovane Bavčarjevi srčkovi poljubčki in podobno. Menda bodo posebne popuste nudili mednarodnim investicijskim skladom, posebej slabo hrano pa bodo pripravljali za razna strankarska srečanja in različne skupine slovenskih politikov, lobistov, stricev iz ozadja. Uradnega datuma odprtja restavracije sicer še ne vemo, najbrž pa bo to še letos.