Tako je videti zunanja podoba nove restavracije slabe hrane. / Fotomontaža: Schwabingen

Slaba bančnika odprla restavracijo slabe hrane

Šveda Lars Nyberg in Torbjörn Mansson sta potem, ko ju je slovenska vlada odpoklicala s funkcij v slabi banki, nekje na Gorenjskem odprla restavracijo s slabo hrano.

Zakaj na Gorenjskem, smo ju vprašali, pa sta na kratko v en glas odgovorila: »Za vsak slučaj, ker je Avstrija blizu. V Sloveniji nikoli ne veš, kdaj pride čas za odhod.«

Torej jima je z njunima nizkima plačama in odpravninama, za kateri še vedno nista prepričana, ali ju bosta sploh dobila, uspelo kupiti tole skromno kolibo, v kateri bosta v prihodnjih dneh odprla svojo restavracijo s slabo hrano. Je to kakšna nova skandinavska navada, vabiti ljudi v restavracijo, kjer je slaba hrana, in pri tem računati na to, da bo od tega še kaj zaslužka? Da gre res za navado, sta povedala, ampak ne skandinavsko, ampak njuno. Slaba banka jima je namreč tako močno zlezla pod kožo, da enostavno ne razmišljata več o dobrih avtomobilih, ampak samo slabih, niti o dobrih bejbah, ampak slabih, zatorej tudi o restavraciji, kjer se ne je dobro, ampak slabo kot se le da. Razlog za to, da bosta stregla samo slabo hrano, pa je tudi v tem, da bodo v restavraciji delali samo slabi kuharji oziroma tisti, ki sta jih po domače rečeno 'odpeljala' iz slabe banke.

Med njimi so mojstri gospodarske kuhinje Ivan Zidar, Bine Kordež, Igor Bavčar, Dušan Črnigoj, Hilda Tovšak, Boško Šrot in drugi. Na naše veliko začudenje, ali se ti ljudje sploh spoznajo na hrano, Nyberg in Torbjörn povesta, da seveda ne gre za kuharske mojstre, ampak mojstre 'kuhinje', dejstvo je pa tudi, da bodo pripravljali slabo hrano, torej nekaj, kar je zanič. Hkrati sta priznala, da sta jih iz slabe banke dobila zelo poceni in da bodo tudi delali za polovične plače. »Vidite, tu nimava česa izgubiti,« potrdi Tor(bejbi)björn. Menda so že izdelani jedilniki, s katerih smo prepoznali nekaj glavnih jedi, kot so Kordežupa, goveji zrezek Zidarjev cegu, solata iz Šrotovja, Črnigojeve paličice, krompirjevi Tovšaknedli, slaščice, imenovane Bavčarjevi srčkovi poljubčki in podobno. Menda bodo posebne popuste nudili mednarodnim in­vesticijskim skladom, posebej slabo hrano pa bodo pripravljali za razna strankarska srečanja in različne skupine slovenskih politikov, lobistov, stricev iz ozadja. Uradnega datuma odprtja restavracije sicer še ne vemo, najbrž pa bo to še letos.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / petek, 3. julij 2009 / 07:00

Glas jezera s petimi glasbenimi večeri

Na Jezerskem tretje leto zapored poteka glasbeni festival Vox laci (glas jezera).

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Anketa: Pazljivi pri zelenjavi

V medijih v zadnjem času vsak dan beremo in poslušamo o žrtvah, ki jih je terjala bakterija E.coli. Ljudi smo povprašali, ali so zdaj bolj pazljivi pri nakupih zelenjave, kje jo kupujejo, se bojijo po...

Kultura / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Zgodovinski gojzarji

Letos 13. maja je minilo 32 let, odkar sta Kranjčana Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj kot prva Slovenca stopila na vrh najvišje gore sveta. Z vrha Mount Everesta, kot goro imenujemo na Zahodu,...

GG Plus / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Vaš razgled

Prosti čas / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Ljubim te - spremeni se!

V okviru Tržiških kulturnih prireditev bo v nedeljo, 12. junija, ob 20. uri v Kulturnem centru Tržič ponovitev muzikala Ljubim te – spremeni se!, v katerem se v igralsko pevski vlogi predstavlja...

GG Plus / nedelja, 12. junij 2011 / 07:00

Se razumemo?

Ker so to nedeljo binkošti, obudimo najprej spomin na svetopisemski prizor, v katerem se Sveti Duh na 50. dan po veliki noči spusti na Kristusove apostole. »Ko je prišel binkoštni dan, so bili vs...