O princu, deklici, baziliki in zvezdah
Christina, moja malteška znanka, vabi. Imenitno zna pripovedovati otoške pravljice o ženski pameti. Meni se je v možgane vtisnil gornji naslov. Poskušala bom kot v stripu. Princ je s kraljeve palače gledal dekle, ki je vsako jutro zalivala rože. Zafrknil jo je misleč, da je prismuknjena: »Zalivaš pa zalivaš, a pa veš, koliko lističev ima bazilika?« »Ti pa pišeš in venomer bereš, a pa veš, koliko zvezd je na nebu?« Seveda princ ni vedel in ko tretjič ni rešil zastavljene uganke, je sklenil, da revico poroči. Dekličina mati mu je v brk povedala, da revne deklice ne ljubi zares. A ko sta dala pristanek kralj in kraljica, se je zgodila poroka. Princ je ženi rekel, naj gre v spalnico, da bo prišel za njo. In je šla. Ko je prišel za njo z mečem v roki, da se maščuje zaradi nerešenih ugank, je speči odsekal glavo. A hip nato se je v obupu zavedel, da jo ljubi, in si na prsi naslonil meč, da zabode samega sebe. »Ne delaj tega! Jaz sem še živa! In ljubim te!« se je oglasilo spod postelje in nežna roke je odmaknila meč. Šele tedaj je videl, da je odsekal glavo lepi lutki. Z deklico sta se objela, poljubila in šla v posteljo … Nikoli pa nisem zvedela, kaj pomeni zadnji stavek pravljice: »Kdor zdaj prvi spregovori, plešo dobi.« Če to ni razlog za let na Malto?
Malteški namaz Bigilla
Za namaz potrebujemo: 400 g debelega belega fižola, 3 lovore liste, 4 stroke česna, sol, kis, peteršilj, oljčno olje, čili.
Fižol zvečer namočimo. Naslednji dan fižol speremo in ga v slanem kropu z lovorom skuhamo do mehkega. Vode ne sme biti preveč, naj je bo toliko, da je fižol pokrit. Kuhan fižol najprej odcedimo, nato pa ga pretlačimo ali zmeljemo ter začinimo s sesekljanim peteršiljem, strtim česnom, čilijem, oljem in kisom ter po potrebi tudi dosolimo. Namaz ne sme biti preredek.Ponudimo ga z dobrim kruhom kot predjed.
Kunec po malteško Fenkata
Za 4 osebe potrebujemo: 1 kunca (okoli 1,5–1,8 kg), 2 čebuli, 4 stroke česna, 500 g paradižnikove passate, 240 g olupljenih paradižnikov v koščkih (lahko tudi pločevinka), 300 g korenja, 3 g krompirja (lahko pa vzamemo samo krompir), 2 lovorova lista, sol, poper, olje, pol kozarca portovca ali 1 kozarec rdečega vina, 1 žličko cimeta, 1 žličko sladkorja, 1 skodelico graha, 300 g špagetov, 2 žlici sesekljanega peteršilja.
Kunca zrežemo na primerne kose in ga dobro opečemo na olju (približno 15 minut). V veliki posodi na olju prepražimo sesekljano čebulo in štiri stroke strtega česna. Dodamo paradižnik in paradižnikovo passato. Ko zavre, pridamo še kose kunca in dodamo vino (lahko tudi juho), da izpari, ter kuhljamo 5 minut. Dodamo lovor, sladkor, cimet, solimo in popramo ter dušimo na majhnem ognju 1 uro. Olupljen krompir in korenje zrežemo na večje kocke in dodamo jedi. Čez 5 minut sledi še grah, če je zmrznjen. (Če uporabimo pločevinko, ga dodamo jedi zadnjih pet minut.) Dušimo na majhnem ognju še dvajset minut. Špagete skuhamo na zob. Na Malti za predjed postrežejo špagete, prelite s polovico omake, za glavno jed pa kunca z drugo polovico omake, kar seveda ni pravilo. Lahko pa krompir spečemo tudi posebej.