Zelenjavna mineštra

Mineštre so odlična vrsta enolončnic, ki jih lahko pripravimo v večjih količinah in jih lahko pogrejemo še za naslednji obrok, lahko pa si del mineštre preprosto zamrznemo in si jo privoščimo čez dalj časa. Ker naši vrtovi ponujajo še nekaj zelenjave, si pripravimo tako, da jo bomo uporabili.

Za pripravo mineštre po­trebujemo: 2 čebuli, 3 stroke česna, 2 korenčka, 1 bučko, 1 por, 1 šopek peteršilja, 1 dobro zrel paradižnik ali 4 žlice paradižnikove mezge, 2 pesti stročjega fižola, 1 l zelenjavne jušne osnove (ali 1 l vode, v kateri je raztopljena 1 jušna kocka), sol, poper, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke karija, 3 žlice olivnega olja.

Za zdrobove žličnike: 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 1 šopek drobnjaka, količino zdroba za težo dveh jajc.

V večji posodi segrejemo olivno olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo in na lističe narezan česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula in česen zmehčata. Po vrsti dodajamo na kolobarje narezano korenje in por, na kocke narezano bučko in jajčevec, narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo, stročji fižol. Dobro premešamo in vse skupaj pražimo 1 minuto.

Narahlo osolimo ter po­tresemo s peteršiljem in preostalimi začimbami. Dolijemo jušno osnovo. Mineštro kuhamo 1 uro, dokler ni vsa zelenjava kuhana. Nazadnje zakuhamo še zdrobove žličnike.

Te pripravimo tako, da z vilicami premešamo jajci, jima dodamo narezan drobnjak ter postopoma vmešamo zdrob. Žličnike z žlico polagamo v juho, kuhajo naj se od 5 do 10 minut. Čas kuhanja žličnikov je odvisen od njihove velikosti.

Nasvet: V poštev pride tudi druga zelenjava, ki jo imamo na voljo (blitva, zelje, koleraba …). Začimbe prilagodimo okusu. Če imamo na voljo kakšen pesto, ga ponudimo zraven mineštre. Še posebej se poda pesto iz bazilike. Med kuhanjem mineštre lahko vanjo dodamo še kost obranega pršuta ali kos suhega mesa. To bo dodalo naši enolončnici posebno dobro aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 17. avgust 2017 / 07:55

Vsi vendarle niso prejeli dodatka

Z julijskim izplačilom pokojnine so letni dodatek prejeli vsi, ki so po zakonu do dodatka upravičeni. Med tistimi, ki pa do dodatka niso upravičeni, je tudi del kmečkih upokojencev, ki je bil zavarova...

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:27

Krizo povečuje negotovost

Kako se ubraniti pred posledicami finančne krize, je vprašanje, ki si ga danes zastavlja skoraj vsak. Občina Cerklje, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo napovedano prodajo brniškega letališča in RTC Kr...

Jezersko / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:25

Otroci so se pomešali med seboj

Jezerska podružnična šola je gostila učence in učitelje dveh zamejskih šol, iz Železne Kaple v Avstriji in iz Zgonika v Italiji. Otroci so se pomešali med seboj v ustvarjalnih delavnicah.

Rekreacija / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:24

Polnoletni Volkswagnov Ljubljanski maraton

Je mar res že 18 let od tistega novorojenca, na katerem se nas je zbralo približno za »en vaški tek«? Prihodnjo nedeljo organizatorji pričakujejo od 16 do 17 tisoč tekačev!

Kronika / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:23

Gorenjska sodišča imajo še rezerve

Po mnenju predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleša imajo gorenjska sodišča še precej rezerve pri skrajševanju časa reševanja zadev.

Razvedrilo / četrtek, 24. oktober 2013 / 15:22

Oktobrski vrhunec

Je tretjo soboto v oktobru doživel kranjski Planet Tuš, vseeno pa je pri našem fotografu pustil grenak priokus. Kranjska Dežela nakupov je praznovala šesti rojstni dan, konec tedna bo Bled gostil dobr...