Zelenjavna mineštra

Mineštre so odlična vrsta enolončnic, ki jih lahko pripravimo v večjih količinah in jih lahko pogrejemo še za naslednji obrok, lahko pa si del mineštre preprosto zamrznemo in si jo privoščimo čez dalj časa. Ker naši vrtovi ponujajo še nekaj zelenjave, si pripravimo tako, da jo bomo uporabili.

Za pripravo mineštre po­trebujemo: 2 čebuli, 3 stroke česna, 2 korenčka, 1 bučko, 1 por, 1 šopek peteršilja, 1 dobro zrel paradižnik ali 4 žlice paradižnikove mezge, 2 pesti stročjega fižola, 1 l zelenjavne jušne osnove (ali 1 l vode, v kateri je raztopljena 1 jušna kocka), sol, poper, pol žličke mlete rdeče paprike, pol žličke karija, 3 žlice olivnega olja.

Za zdrobove žličnike: 2 jajci, 2 žlici kisle smetane, 1 šopek drobnjaka, količino zdroba za težo dveh jajc.

V večji posodi segrejemo olivno olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo in na lističe narezan česen. Pražimo nekaj minut, da se čebula in česen zmehčata. Po vrsti dodajamo na kolobarje narezano korenje in por, na kocke narezano bučko in jajčevec, narezan paradižnik ali paradižnikovo mezgo, stročji fižol. Dobro premešamo in vse skupaj pražimo 1 minuto.

Narahlo osolimo ter po­tresemo s peteršiljem in preostalimi začimbami. Dolijemo jušno osnovo. Mineštro kuhamo 1 uro, dokler ni vsa zelenjava kuhana. Nazadnje zakuhamo še zdrobove žličnike.

Te pripravimo tako, da z vilicami premešamo jajci, jima dodamo narezan drobnjak ter postopoma vmešamo zdrob. Žličnike z žlico polagamo v juho, kuhajo naj se od 5 do 10 minut. Čas kuhanja žličnikov je odvisen od njihove velikosti.

Nasvet: V poštev pride tudi druga zelenjava, ki jo imamo na voljo (blitva, zelje, koleraba …). Začimbe prilagodimo okusu. Če imamo na voljo kakšen pesto, ga ponudimo zraven mineštre. Še posebej se poda pesto iz bazilike. Med kuhanjem mineštre lahko vanjo dodamo še kost obranega pršuta ali kos suhega mesa. To bo dodalo naši enolončnici posebno dobro aromo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. september 2007 / 07:00

Prevzemno ponudbo sprejel le en delničar

Ljubljana - Družbi Maksima Invest iz Ljubljane in Finetol iz Celja sta že lastnici 12.859.990 delnic družbe NFD Holding iz Ljubljane, s prevzemno ponudbo, ki je trajala od 1. do...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. november 2016 / 21:30

Vojskovali so se za Slovenijo

Z Blaznikovim in muzejskim večerom Škofja Loka in Ločani v osamosvojitveni vojni junija 1991 so se v Muzejskem društvu Škofja Loka oddolžili letošnji 25-letnici slovenske države.

Nasveti / torek, 29. november 2016 / 21:27

Rižota z zelenjavo ali radičem

Priprava rižot je enostavna in hitra, poleg tega pa za kuhanje umažemo le eno posodo. Za vsako rižoto je pomembno, da imamo dobro jušno osnovo, zato je najbolje, da jo pripravimo takrat, ko nam ost...

Zanimivosti / torek, 29. november 2016 / 21:04

Sajasti in rogati v Podkorenu

Po Podkorenu se je v petek zapodilo kar enaindvajset skupin parkeljnov iz Avstrije, Italije in Slovenije. Slikovita popestritev turobnega novembra in bučen uvod v decembrsko praznično dogajanje.

Razvedrilo / torek, 29. november 2016 / 21:01

Bodi moja voda

V kranjskem KluBaru je v soboto navdušil karizmatični reški pevec Damir Urban, tudi decembrski koncertni spored pa v Klubaru zagotavlja pestre glasbene večere.

GG Plus / torek, 29. november 2016 / 20:56

Kaj vse nam čipka pomeni danes?

Snovanja to pot namenjamo bogastvu slovenske klekljane čipke, razpete med obrtjo in umetnostjo. Kar je prišlo letos še posebej do izraza, saj je naša država gostila 17. Svetovni čipkarski kongres (OID...