Čemaž, naravno zdravilo
Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo, saj zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti čisti celo telo.
Ne zamenjajte ga s šmarnicami
Čemaž najdemo po vsej Evropi, najpogosteje v delno senčnih in vlažnih bukovih, hrastovih in mešanih gozdovih. Raste od marca do junija, ima podolgovato zelene liste in bele cvetove. Pri nabiranju morate biti zelo pozorni, saj je na videz podoben dvema zelo strupenima rastlinama; šmarnici in podlesku. Najbolj varno je, da se ravnate po vonju, saj ima le čemaž zelo izrazit in nezamenljiv vonj po česnu.
Čemaž namesto penicilina
Dejstvo, da ima ena desettisočinka grama čemaža enak učinek kot kar 25 enot penicilina, medtem ko je čemaž seveda veliko bolj zdrav, nam pove skorajda vse. Seveda pa je ravno zaradi tega priporočljiva zmernost, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi na presnovo. Dnevni vnos, ki zadostuje, je le 1 gram. Sodobne raziskave so pokazale, da čemaž vsebuje več magnezija, železa in žveplovih spojin kot običajni česen. Poleg tega čemaž ne povzroča neprijetnega zadaha, čeprav vsebuje alicin, ki mu daje tipičen vonj po česnu in je obenem znan tudi po tem, da deluje kot naravni antibiotik in ubija glivice. Alicin nam pomaga tudi očistiti kožo, ki jo mučijo akne, ekcemi in izpuščaji. Uživajte ga, kadar ste okuženi s paraziti ali imate prebavne težave, drisko ali visoki tlak, med jemanjem antibiotikov, saj pripomore k obnovitvi naravne črevesne flore, med drugim pa tudi varuje rdeče in bele krvničke, uničuje živo srebro, kadmij in svinec ter varuje pred arteriosklerozo.
Čemaž v kuhinji
Del rastline, ki ga lahko uživamo, so zeleni listi, te lahko dodajamo solatam, juham, omakam, namazom ali sendvičem. Lahko ga uporabljate kot nadomestilo za česen (npr. v špinači, raznih omakah in podobno). Lahko pa si naredite čemažev sok in ga uživate dnevno ob očiščevalni dieti. Postopek je naslednji: dve pesti listov čemaža zmešate v mešalniku skupaj z enim decilitrom vode, sok nato precedite in hranite v hladilniku.