Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo, saj zaradi svojih razstrupljevalnih lastnosti čisti celo telo.

Ne zamenjajte ga s šmarnicami

Čemaž najdemo po vsej Evropi, najpogosteje v delno senčnih in vlažnih bukovih, hrastovih in mešanih gozdovih. Raste od marca do junija, ima podolgovato zelene liste in bele cvetove. Pri nabiranju morate biti zelo pozorni, saj je na videz podoben dvema zelo strupenima rastlinama; šmarnici in podlesku. Najbolj varno je, da se ravnate po vonju, saj ima le čemaž zelo izrazit in nezamenljiv vonj po česnu.

Čemaž namesto penicilina

Dejstvo, da ima ena desettisočinka grama čemaža enak učinek kot kar 25 enot penicilina, medtem ko je čemaž seveda veliko bolj zdrav, nam pove skorajda vse. Seveda pa je ravno zaradi tega priporočljiva zmernost, saj lahko razdraži prebavila, vpliva pa tudi na presnovo. Dnevni vnos, ki zadostuje, je le 1 gram. Sodobne raziskave so pokazale, da čemaž vsebuje več magnezija, železa in žveplovih spojin kot običajni česen. Poleg tega čemaž ne povzroča neprijetnega zadaha, čeprav vsebuje alicin, ki mu daje tipičen vonj po česnu in je obenem znan tudi po tem, da deluje kot naravni antibiotik in ubija glivice. Alicin nam pomaga tudi očistiti kožo, ki jo mučijo akne, ekcemi in izpuščaji. Uživajte ga, kadar ste okuženi s paraziti ali imate prebavne težave, drisko ali visoki tlak, med jemanjem antibiotikov, saj pripomore k obnovitvi naravne črevesne flore, med drugim pa tudi varuje rdeče in bele krvničke, uničuje živo srebro, kadmij in svinec ter varuje pred arteriosklerozo.

Čemaž v kuhinji

Del rastline, ki ga lahko uživamo, so zeleni listi, te lahko dodajamo solatam, juham, omakam, namazom ali sendvičem. Lahko ga uporabljate kot nadomestilo za česen (npr. v špinači, raznih omakah in podobno). Lahko pa si naredite čemažev sok in ga uživate dnevno ob očiščevalni dieti. Postopek je naslednji: dve pesti listov čemaža zmešate v mešalniku skupaj z enim decilitrom vode, sok nato precedite in hranite v hladilniku.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 20. november 2009 / 07:00

Zaradi nizkih cen izguba

Kranj - Iz družbe Gorenjski tisk so sporočili nekaj podatkov iz nerevidiranih računovodskih izkazov za obdobje devetih mesecev letos, iz katerih sledi, da so v tem obdobju ob 6,7...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.