Domačo hišo v Vogljah krasijo prelepe rože, na katere je Milka še posebej ponosna. / Foto: Matic Zorman

Pozdravljena, zlatoporočenca!

V nedeljo, 23. avgusta, sta v cerkvi sv. Andreja poročne zaobljube obnovila zlatoporočenca Milka in Milan Globočnik iz Vogelj, nato pa se je veselo praznovanje nadaljevalo Pri Ruparju v Škofji Loki.

Še vedno vitalna zlatoporočenca sta tako ponovno podoživela za njiju radostni dan, 21. avgusta 1965, ko sta se poročila v Komendi. Oba sta odraščala v velikih kmečkih družinah, Milka na Bregu pri Komendi, Milan pa v Vogljah. Po poroki sta se v Vogljah lotila kmetovanja, ob trdem in napornem delu pa sta v kmetovanje vnesla tudi številne lastne zamisli, ki so se izkazale za produktivne, tako da so ju sosedje mnogokrat poprosili za kakšen nasvet. Kot zglednega in vestnega gospodarja so vaščani Milana izvolili za predsednika Krajevne skupnosti in v Vogljah se je v tistem obdobju veliko zgradilo in obnovilo.

Milki in Milanu so se rodili štirje otroci, ki sta jim nudila topel dom in jih v duhu ljubezni in dobrote vzgojila v delavne in poštene ljudi, sedaj pa imata tudi štiri vnukinje in štiri vnuke. Lotila sta se gradnje hiše in uspešno kmetovala še naprej, poleg pridelave krompirja in mleka sta zgradila tudi farmo za prašiče in kokoši, ki jo še danes uspešno vodijo nasledniki. Dolga leta težaškega dela so žal pustila tudi posledice na njunem zdravju, pa vendar ostajata vitalna in aktivna. Milki so v veliko veselje rože in zelenjavni vrt, Milanu pa sinovi konji, za katere skrbi. Še naprej poje tudi v Vodiškem upokojenskem zboru, katerega člani so jima pripravili veliko presenečenje. Oblekli so se namreč v svečane narodne noše in jima na lajno zaigrali poročno koračnico. Zapeli so jima tudi v gostišču pri Ruparju, kjer se je po maši v cerkvi sv. Andreja, ki jo je daroval domači pater Andrej Pirš, s slavnostnim petjem pa je navdušila Marija Jamnik, nadaljevalo praznovanje v krogu družine in prijateljev. Ti so slavljenca prijetno presenetili že dva dni prej, ko so jima na domačem dvorišču postavili velik mlaj z napisom Pozdravljena, zlatoporočenca, ob častitljivem jubileju skupnega življenja pa so se poveselili in jima nazdravili še na mnoga leta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 24. junij 2009 / 07:00

Blagoslov nagrobnega spomenika Filipu Terčelju

Krajevna skupnost Davča in Občina Železniki vabita na Terčeljev dan v Davčo, ki se bo pričel v četrtek ob 16. uri.

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / četrtek, 10. september 2015 / 20:36

Sam si pomagaj in …

Vsemogočni mora biti na tvoji strani, ko se lotiš voziti po cestnoprometnih predpisih. Če sem malce natančnejši z besedami, se moram pohvaliti, da sem že nekaj mesecev najhitrejši voznik v...

Razvedrilo / četrtek, 10. september 2015 / 20:34

Pozdravljena, zlatoporočenca!

V nedeljo, 23. avgusta, sta v cerkvi sv. Andreja poročne zaobljube obnovila zlatoporočenca Milka in Milan Globočnik iz Vogelj, nato pa se je veselo praznovanje nadaljevalo Pri Ruparju v Škofji Loki.

Šport / četrtek, 10. september 2015 / 20:30

Katrašnik, kolesarski up iz Podblice

Gašper Katrašnik je prvo ime ekipe kolesarjev Save do 23 let in tudi slovenske reprezentance. Konec meseca ga čaka cestna dirka na svetovnem prvenstvu.

Kranj / četrtek, 10. september 2015 / 20:24

Samski dom preteča nevarnost

Nekdanji Tekstilindusov samski dom v Stražišču vse bolj propada, zato predstavlja vedno večjo nevarnost za okolico. Kdo je pravi lastnik objektov, javno ni znano.

Radovljica / četrtek, 10. september 2015 / 20:20

Zaključili energetsko obnovo

Prejšnji petek zaključek energetske sanacije osnovne šole v Lescah, konec tedna slovesnost tudi v Podružnični šoli Begunje. Občina Radovljica za energetsko sanacijo šol iz kohezijskega sklada pridobil...