Moj nočni spremljevalec

Ko sem zadnjič v neki družbi rekla, kako galanten in očarljiv je moj nočni spremljevalec, me je nekdo tako pogledal, kot da sem prismuknjena. Pa pri teh letih! Spremljevalec je pa ja tako nevtralna beseda, da jo lahko spraviš v vsako ulico zvez. »Nekateri pač pomislijo na najslabše!« pravi v svoji komediji Vsakemu svoje Peter Rezman, sem pomislila. Ta oseba gotovo ni zavila v pravo ulico. Seveda sem še prilila na ogenj, rekoč: »In tako lepo zveni!« Zdaj je bilo vsem jasno, da govorim v »perglihah«, kakor pravi Linhart. Pa je padel hiter, sicer ljubezniv ukaz brez »perglih«, naj rebus pojasnim ... Kadar stari dan niti ob uri čarovnic še ne mara pospraviti odvečne navlake, se ne zmenim več zanj in pozdravim novega z glasbo poljskega skladatelja Wojchieha Kilarja, enega največjih v svetu filmske glasbe: Pan Tadeus, Pianist, Dracula, Tredowata ... To je poljski film, posnet po romanu Helene Miniszkowske, o hišni učiteljici, ki se poroči z bogatim plemičem, a jo visoka družba ne sprejme in globoko poniža … (Knjiga v slovenščino ni prevedena.) Valček iz tega filma je kot kozarec neponarejenega šampanjca, hrepenenje po ljubezni in prostosti jaza, moja polnočna droga ... Vročina počasi ugaša med visokimi smrekami pred hišo, nad hrbtom Jelovice se blešči lunina krogla … srkam nesladko sangrio … in poslušam … A nenadoma predre v valujočo glasbo rezek zvok ure na pečici. Figov zavitek je pečen. Ohladiti se mora v modlu. Torej grem lahko spat. Sangrio bom pripravila zjutraj. Adijo, romantika!

Figov zavitek

Za običajen tortni model potrebujemo: 6 dag masla, 2,5 dl polnomastnega jogurta, 3 jajca, 10–15 dag sladkorja, 1 strok vanilje, ščep soli, 1 neškropljeno limono, 20 ml maraskina, 200 g zdroba, 2 žlici pecilnega praška, 8 zrelih, svežih fig (če nimamo fig, lahko uporabimo slive), maslo, drobtine za model.

Fige umijemo in osušimo s papirnato brisačo. Nastrgamo limonino lupino. Strok vanilje izdolbemo. Jogurt, sladkor, jajca, vaniljo in sol zmešano z mešalnikom, da kremasto naraste. Dodamo stopljeno maslo in maraskino. Pecilni prašek zmešamo z zdrobom in počasi dodajamo kremni zmesi.

Pečico ogrejemo na 180°. Fige prerežemo na polovice. Namastimo model in ga oprašimo z drobtinami.

Testo zlijemo v model, fige pa z lupino navzdol malce vtisnemo v testo. Pečemo 40–45 minut. Kolač naj se ohladi v modlu.

Sangria

Za 6 kozarcev potrebujemo: 50 dag zrelih breskev, 1 strok vanilje, 1 bio pomarančo, 1 bio limono, 750 ml lahkega rdečega vina, 500 ml rdečega grozdnega soka, ne nektarja.

Breskve olupimo in jih narežemo na 0,5 cm debele režnje, te pa tretjinke. Vaniljev strok prerežemo po dolgem in izdolbemo sredico. Limono in pomarančo olupimo, filetiramo, odstranimo peške in vsak krhelj zrežemo na 4 dele. Breskve, limono in pomarančno, vaniljevo sredico in strok damo v posodo za bovlo; če je nimamo, je dober tudi velik kozarec za vlaganje. Dodamo vino in sok. Mešanico za 10 ur postavimo v hladilnik. Ko vzamemo sangrio iz hladilnika, odstranimo vaniljev strok. Pijači lahko dodamo koščke ledu in jo razblažimo z mineralno vodo.

Pa dober tek.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 18. maj 2013 / 19:37

Podnebne spremembe: kakšno izbiro imamo

Zbilje - Društvo Sorško polje bo v nedeljo, 19. maja, ob 16. uri pripravilo na Vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru predavanje klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj o podnebnih spremembah, zlasti...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 22. september 2020 / 14:05

Konec tedna devet reševanj

Dežurna ekipa gorskih reševalcev je minuli konec tedna z Brnika šestkrat poletela v gore, še trikrat pa so planince reševali na klasičen način.

Gorenjska / torek, 22. september 2020 / 13:58

Drugi val nas je prehitel

»Delež pozitivnih je še vedno sorazmerno velik. Nedvomno govori, da je breme bolezni covid-19 veliko, narašča število sprejemov bolnikov s covidom-19 v bolnišnice, tudi na oddelke intenzivne nege. To...

Rekreacija / torek, 22. september 2020 / 13:56

Tam, kjer je burja doma

Veliki rob (1237 m n. m.) in Kucelj (1237 m n. m.) – Tura nad Vipavsko dolino. Če ujamemo pravi čas, bomo bogato nagrajeni s čudovito floro, ki jo bomo lahko občudovali na Čavenskem pogorju.

Gospodarstvo / torek, 22. september 2020 / 13:52

Znani kandidati za volitve v zbornico

Volilna komisija Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je že potrdila kandidature za volitve v svet zbornice ter v svete trinajstih območnih enot.

Mularija / torek, 22. september 2020 / 13:40

Knjige za prvošolce

Minuli četrtek so na vseh slovenskih osnovnih šolah začeli bralno leto v okviru Bralne značke, ki letos praznuje šestdesetletnico.