Slepa kura brez kure

Zadnji večer 33. Festivala Radovljica. Spored je vznemirljiv. Karel Veliki in pesniki, pesmi o vojni in izgnanstvu, o ženskah pred smrtjo … Karel Veliki, ki je vladal od 768–814 in dobil od papeža cesarski naziv na božični večer leta 800, je bil zgodovinska osebnost, ki še vedno buri duhove. Vladal je na ozemlju, ki se je raztezalo skoraj po vseh deželah današnje evropske unije. Bil je neizprosen s sovražniki, a tudi neverjeten diplomat, jasnovidni strateg, pravičen v sodbah, za tiste čase orjak po postavi, velik 190 cm, a z visokim piskajočim glasom, o čemer pričajo zapisi njegovega takratnega biografa, ki ga je nenehno spremljal. Vladar, ki je vabil na dvor pesnike in znanstvenike in izjemno cenil izobrazbo, ki so jo bili deležni vsi njegovi otroci, ni maral pijancev in se ni obdajal z bliščem zgodnjega srednjega veka. Do smrti ga je jezilo, da se ni naučil pisati in je na listine včrtal le preprost znak, da ve, kaj vsebujejo. Najmanj štirikrat se je oženil, o peti poroki poznavalci še niso rekli zadnje besede. Poleg žena je imel tudi nekaj konkubin, kar za tisti čas ni bilo nič posebnega, čeprav je bilo v nasprotju s cerkvenimi nauki. Kadar ni bil na potovanjih ali bojnih pohodih, je imel najraje svoj utrjeni grad v Aachnu, kjer so za živahnost skrbele njegove hčerke, željne erotike. Imel je od 18–20 zakonskih in nezakonskih otrok, in če se je katera od hčera omožila, je skrbno pazil, da njegov bodoči zet nima kakšnih apetitov po vladanju ... Festivala je konec, naj živi festival. Za družabnike v poslušanju priredim večer 'o-je-bilo-fino' kar v naši kuhinji. Receptov iz 9. veka pa res ne poznam. Je pa v Aachnu priljubljena enolončnica 'slepa kura', a brez kure.

Za 6 oseb potrebujemo: 200 g belega fižola, 300 g prekajene slanine, 3 lovorove liste, nekaj vejic peteršilja, nekaj vejic šetraja, 2 čebuli, 2 stroka česna, 2 žlici svinjske ali gosje masti, 1 zelen feferon, 250 g olupljenega krompirja, 250 g korenja, 0,5 l čiste zelenjavne juhe, 250 g zelenega fižola, 2 jabolki, 2 hruški

Beli fižol namočimo čez noč, odlijemo vodo in zalijemo s svežo ter kuhamo kakšno uro. Nato dodamo slanino, polovico peteršilja in slanino in skuhamo do mehkega.

V loncu razpustimo mast, dodamo na drobne kocke zrezano čebulo in strt česen, korenje, narezano na 2 cm debele kolobarčke, kocke krompirja in feferon. Feferon lahko drobno narežemo ali ga pustimo celega in potem odstranimo. Odvisno od želje, kako pikantna naj bo enolončnica. Solimo, popramo in zalijemo z zelenjavno juho. Kuhamo 30 minut. Dodamo na koščke zrezan zelen fižol in kuhamo še 10 minut. Nato dodamo še odcejen beli fižol in slanino ter četrtinke nalistanih jabolk in hrušk. Če je pregosto, zalijemo z malo fižolovke. Kuhljamo približno še 8 minut in po želji dodatno začinimo. Sesekljamo preostale vejice peteršilja. Nato vzamemo iz enolončnice slanino in jo narežemo na kockice.

Enolončnico razdelimo v globoke krožnike ali skledice in na sredo damo kocke slanine ter jed potresemo s peteršiljem. Odraslim se prileže poleg kos rženega kruha, da o čaši piva ne govorimo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 18. maj 2019 / 14:52

Odbora LMŠ tudi v Kranju in Domžalah

Kranj, Domžale – V torek so v Kranju ustanovili lokalni odbor stranke Lista Marjana Šarca (LMŠ). Med dvema kandidatoma so člani za predsednika izvolili Roberta Nograška, na dogodku pa sta...

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:49

Hranilnico so ropali dijaki

Zaradi ponedeljkovega ropa Hranilnice Lon v Škofji Loki so policisti ovadili tri mladoletnike in dvajsetletnika. Da četverica pripravlja rop ene od bank na Gorenjskem, so bili policisti vnaprej opozor...

GG Plus / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:09

Odgovore je našel v budizmu

Simon Mandelj z Vira pri Domžalah se je po doktoratu iz strojništva v svojem življenju odločil za korenito spremembo – podal se je med budistične menihe, a danes duhovnost uspešno združuje s podjetniš...

Gospodarstvo / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:08

Prihodnje leto bo odločilno

Vodenje kranjskogorske Hita Alpinee je pred dobrim mesecem prevzel Tomaž Repinc, pred nekaj meseci pa operativno upravljanje švicarska družba Sophos. Reprogramirani dolgovi do bank jim sedaj omogočajo...

Kranjska Gora / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:07

Brez pomoči države ne bodo gradili

Kranjskogorski občinski svet je potrdil osnutek proračuna za prihodnje leto in ga posredoval v javno obravnavo. Največja investicija bo nov Ljudski dom, a le, če bo sredstva zanj prispevala tudi držav...

Kultura / ponedeljek, 18. november 2013 / 21:06

Točke, ki odkrivajo zgodbe

Andreja Eržen, akademska slikarka iz Medvod, ki v zadnjem času živi in ustvarja v Kranju, je na nedavnem Mednarodnem likovnem festivalu Srečanja opozorila s svojimi svetlobnimi objekti.