Proti podeljevanju koncesij

Pri občinski organizaciji SD Kranj so prepričani, da bi namesto koncesij zasebnim vrtcem morali pospešiti prenovo nekdanjih šol in tako rešiti prostorsko stisko.

Kranj – Svet Mestne občine Kranj (MOK) je na junijski seji sprejel sklep o dodelitvi koncesij na področju predšolske vzgoje, ker MOK ne more zagotoviti dodatnih prostih mest za otroke prvega starostnega obdobja v okviru javne službe zaradi prostorske stiske vrtcev. Zato bo na podlagi sprejetega sklepa občina objavila javni razpis za podelitve koncesije za opravljanje javne službe na področju predšolske vzgoje za štiri oddelke prvega starostnega obdobja do leta 2020. »V občinski organizaciji SD Kranj smo proti spodkopavanju javne službe vzgoje in izobraževanja v naši občini. Razumemo obremenjenost in prostorsko stisko Kranjskih vrtcev, vendar smo prepričani, da bi lahko znotraj občine našli primernejšo rešitev za prostorsko stisko in zagotovitev dodatnih oddelkov za nemoteno opravljanje javne službe predšolske vzgoje v Kranju,« pravi vodja svetniške skupine Janez Černe in dodaja, da bi za rešitev prostorske stiske lahko prenovili prazno trgovsko šolo na Hujah ali nekdanjo ekonomsko šolo pri Prešernovem gaju.

»Koncesije stanejo občino več kot v okviru javnega zavoda Kranjski vrtci, saj imajo višjo ekonomsko ceno in je nivo doplačila občine višji, zato se ne izplačajo. Dodelitev in izvajanje koncesije ima za MOK večje finančne posledice, kot bi jih imela na primer preureditev prostorov v bivši Trgovski šoli Kranj z organizacijo dela javne službe. Finančne posledice za MOK za koncesije bodo štiri tisoč evrov na oddelek mesečno, kar pomeni v petih letih skoraj milijon evrov občinskega denarja,« tudi pravi Černe.

Odgovorni na kranjski občini odgovarjajo, da sredstev za investicije v dodatne oddelke javnih vrtcev zaradi velikih projektov, kot sta GORKI in vodovod Bašelj-Kranj, ni, zato je edini način, da zagotovijo dodatna mesta, da se razpiše koncesija. »Iz proračuna lokalne skupnosti se zasebnemu vrtcu s koncesijo zagotavljajo sredstva za razliko med ceno programa in plačilom staršev, Mestna občina Kranj pa koncesijskim vrtcem ne zagotavlja sredstev za investicijsko vzdrževanje in sredstev za investicije v nepremičnine in opremo vrtca,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da zato trditev, da bo občina koncesijskim vrtcem zagotavljala sredstva, s katerimi bi lahko uredila prostore za javne vrtce, ne zdrži. Občina bi za to, da bi lahko uredila oddelke javnega vrtca, morala zagotoviti dodatna finančna sredstva za investicijo in opremo vrtca, še vedno pa bi morala zagotavljati sredstva za razliko med ceno programa in plačilom staršev, kar po podelitvi koncesije zagotavlja koncesijskim vrtcem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 2. marec 2007 / 06:00

Vera brez cerkve

Je ljudi sploh mogoče deliti na verne in neverne? Kdo je res vernik in kdo brez vere? Eni sicer hodijo v cerkev - ker je to stara tradicija in ker se spodobi, njihova vera pa ni posebej globoka. Med...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

Kriminal

Izpraznili rezervoar Zgornje Jezersko - V ponedeljek zvečer so policiste obvestili, da so neznanci na Zgornjem Jezerskem iz rezervoarja tovornega vozi...

GG Plus / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

ZX, kasetofon in domač televizor

V Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani so v torek odprli razstavo o razvoju računalniške kulture na Slovenskem GOTO1982. Od legendarnega ZX Spectruma do najsodobnejšega iPada.

Kronika / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

Vložili ovadbo zoper Thalerja

Po mnenju Boštjana Penka, odvetnika nekdanjega evropskega poslanca Zorana Thalerja, vložitev kazenske ovadbe, če je do nje res prišlo, ni brez političnega motiva.

Kronika / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

Prireditev za motoriste in otroke

Zabreznica - Danes ob 10. uri bodo pred Osnovno šolo Žirovnica organizirali preventivno akcijo Trening varne vožnje za voznike koles z motorjem in program Jumicar. Vabljeni so vs...

Šport / sobota, 2. junij 2012 / 07:00

Zadnja priložnost za olimpijsko normo

Na Mednarodnem prvenstvu Kranja (2. in 3. junij) bodo plavalci še zadnjič lovili norme za nastop na olimpijskih igrah. Nastopila bo tudi večina slovenskih reprezentantov.