Prostovoljka Majda Mirt med razdeljevanjem hrane

Primanjkuje velikih številk

Vsako prvo sredo v mesecu dopoldne in vse ostale srede od 11. ure do 11.30 in od 16. ure do 16.30 je v nekdanji vojašnici odprto skladišče Območnega združenja RKS Škofja Loka.

Škofja Loka – V skladišču delijo hrano in oblačila socialno ogroženim iz Škofje Loke in okolice. Nekaj med njimi je brezdomcev, večinoma pa so to brezposelni, prejemniki socialne pomoči ali ljudje z nizkimi pokojninami. »Trenutno imamo 650 prejemnikov pomoči, se je pa število malce zmanjšalo, saj se pozna, da so podjetja na Loškem nekaj malega zaposlovala,« pravi sekretarka Fani Mikš. Močno se je zmanjšalo število družin, največ pa je starejših prejemnikov, starih nad 50 let. »Večinoma pridejo enkrat mesečno, če imamo hrano, drugače pa nekateri tudi na dva meseca. Trenutno nam najbolj primanjkuje hrane, saj zaradi birokratskih postopkov še nismo prejeli blagovnih rezerv in, kot kaže, jo bomo dobili šele konec leta.«

Po besedah prostovoljke Majde Mirt ljudje v skladišče največ prinašajo čevlje in otroška oblačila, najbolj pa jim primanjkuje velikih številk tako za moške kot za ženske in ženskega spodnjega perila. »Tudi med tednom lahko darovalci skozi odprtino odložijo stvari, večina pa jih prinese osebno,« dodaja in pravi, da so ljudje še vedno pripravljeni pomagati. Prosilci za pomoč pa morajo imeti potrdilo socialne službe in Rdečega križa, da lahko dobijo oblačila štirikrat letno, hrano pa, kadar je. Če tega ne upoštevajo, se jih lahko izbriše s seznama prejemnikov. Tilka Pavlišič, ki je prostovoljka že 18 let, pravi, da so izkušnje z ljudmi precej različne. Nekateri so zelo skromni, zadovoljni in veseli najmanjše malenkosti, drugi pa so razočarani. »Pridejo taki, ki to res potrebujejo, in taki, ki samo izkoriščajo. Dobiš pa v obraz marsikaj neprijetnega, a imamo srečo, da imamo takšno šefinjo, s katero se lahko pogovorimo o vsem.« Z njo se strinja tudi Majda, ki opaža, da je veliko ljudi sram njihovega položaja. »Ljudje so sicer prijazni, a se vidi, da jih je sram in se sprašujejo, kako so lahko pristali tukaj,« in dodaja, da občasno pride tudi kakšen bolj agresiven, s katerim se pogovorijo, in taki, ki se tudi zjočejo nad svojo situacijo. »Na koncu se ti kar kamen odvali od srca, ko vidiš, da si nekomu lahko pomagal,« pravi Tilka.

Skladišče bo avgusta zaprto, ponovno se odpre septembra, bo pa v sredini avgusta v bivši vojašnici ponovno potekala izmenjevalnica, ki so jo že dvakrat uspešno organizirali skupaj z Zavodom O.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 2. maj 2010 / 07:00

Z ljubeznijo v tretji zakon

Jože in Olga Škofic ste se prvič poročila 22. aprila 1950 v Kranju.

Objavljeno na isti dan


Domžale / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Člani Mladega foruma sprejeli pet resolucij

Domžale - V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je v soboto potekal 17. nacionalni kongres Mladega foruma SD. Mladi, ki jih je nagovoril tudi predsednik vlade Borut Pahor in...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Zaščitena belokranjska pogača

V ljubljanski gostilni Breza so aprila predstavili belokranjsko pogačo. Društvo kmečkih žena Metlika, ki je usposobilo in certificiralo dvajset proizvajalcev, je podelilo certifikate, javno pa so...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Dobili smo prvo Tuševo kuharsko zvezdo

Finale tekmovanja najboljših mladih, obetavnih slovenskih kuharjev srednješolcev je dobil svoj epilog sredi maja na terasi Planeta Tuš na Primorskem. Za naslov Tuševa kuharska zvezda se je pomeri...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Pekli vola in delili torto

Pred kratkim je najboljši sosed na Primskovem praznoval že osmi rojstni dan. Pred centrom so na parkirišču naredili pravo glasbeno–kulinarično veselico, seveda brez torte na tovrstnih prireditvah...

GG Plus / četrtek, 3. junij 2010 / 07:00

Čokolada in slive

Iz bogate zakladnice kuharskega mojstra Janeza Bratovža smo v njegovi knjigi Med zemljo in morjem našli simpatično kremno juho in nebeško kombinacijo čokolade s suhimi slivami.