Župan Marjan Šarec je v svojem nagovoru poudaril, da ne gre za opravičevanje medvojnih dejanj, ampak za pravico do groba.

Odprli Park spomina in opomina

S slovesno blagoslovitvijo kapelice, urejene v ekumenskem duhu, so se v Kamniški Bistrici poklonili žrtvam druge svetovne vojne in povojnega revolucionarnega nasilja v kamniški in komendski občini, ki tam počivajo v do zdaj prikritih grobiščih.

Kamniška Bistrica – V občinah Kamnik in Komenda je poznanih šestnajst grobišč, kjer naj bi bilo pokopanih skoraj osem tisoč žrtev povojnih pobojev, od tega jih je v Kamniški Bistrici evidentiranih šest, občina Kamnik pa jih je označila in zavarovala že leta 1994.

V soboto so na Kopiščih v Kamniški Bistrici tudi uradno odprli Park spomina in opomina, ki združuje vsa omenjena grobišča. Projekt je povezal številne partnerje, za ureditev parka pa so zaslužni predvsem črnogorsko Združenje Otkrićemo istinu - Dušan Niklanović iz Budve, ki je v celoti financiralo kapelico, Društvo Demos na Kamniškem in Občina Kamnik. Na blagoslovitvi se je poleg številnih Kamničanov zbralo tudi več deset Črnogorcev, ki so prisluhnili kulturnemu programu in govornikom. »Smo v globoki krizi vrednot, ki bi nas morale kot narod in posameznike združevati. To se nam je zgodilo, ker so več stotisočim žrtvam nerazumnega revolucionarnega divjanja odrekli pravico do groba. Odrekanje pravice do groba pa je zavržno dejanje, ki žali dostojanstvo posameznika in skupnosti, zato kot nevidni rak duše in duha razkraja cel narod,« je med drugim dejal predsednik Demosa na Kamniškem Igor Podbrežnik.

»Sedemdeset let je minilo od zmage nad fašizmom in nacizmom ter druge svetovne vojne, ki je pustila trajne posledice mnogim rodovom. Milijoni pobitih, ranjenih, preseljenih, izseljenih in mučenih v taboriščih smrti in zaporih. Vse to v imenu ideologij, ki sta želeli izbrisati druge narode z obličja zemlje. Ker nasilje vedno rodi novo nasilje, je bila naša zemlja takoj po koncu vojne prepojena z novo krvjo, vloge so se zamenjale. Moramo se zavedati, da to nikakor ni slovenska posebnost, to se je dogajalo po vsej Evropi. Ne prikazujmo Slovenije v slabši luči, kot si zasluži. Državo in narod sestavljamo ljudje. Ljudje pa nismo nezmotljiva in popolna bitja. Na kraju, kjer smo danes, so svojo pot končali pripadniki vojska, ki so se znašle na napačni strani zgodovine, misleč, da imajo pravo poslanstvo. Današnja slovesnost nima in ne sme imeti namena opravičevati njihovih medvojnih dejanj, jih rehabilitirati ali kakorkoli spreminjati njihovo vlogo v zgodovini. Kdor pričakuje to, so njegova pričakovanja napačna. Danes gre za izpolnjevanje naloge biti človek. Slovenci veliko damo na urejanje grobov svojih bližnjih. To ni težko. Težje, skoraj nemogoče, pa postane vprašanje pokopavanja nasprotnika. A v Kamniku to zmoremo. Današnji dan bo zapisan v zgodovino kot dan, ko smo svojcem ubitih omogočili dostojno slovo. Kot predstavnik mlajše generacije sem ponosen, da smo prestopili ovire, ki jih ni bilo malo,« je zbrane nagovoril župan Marjan Šarec.

Obred blagoslovitve so opravili ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, cetinjski nadškof in črnogorsko-primorski metropolit dr. Amfilohije Radović in škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji gospod Geza Filo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 15. julij 2021 / 08:03

Iščejo inovativne mlade kmete oz. kmetice

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Zveza slovenske podeželske mladine vabita k sodelovanju na izboru Inovativni mladi kmet/kmetica, katerega namen je spodbujati inovativnost m...

Objavljeno na isti dan


Kultura / ponedeljek, 3. februar 2020 / 14:51

Beneške maske malo drugače

Naklo – V torek, 4. februarja, bo ob 16. uri v Krajevni knjižnici Naklo odprtje razstave klekljanih beneških mask, ki so jih ustvarile pridne roke klekljaric na januarskih srečanjih v knjižnici. Ra...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. februar 2020 / 23:05

Davek odvisen le od okoljskih kriterijev

Vlada (v odhajanju) pripravlja nov zakon o davku na motorna vozila, po katerem naj bi kupci motornih vozil nižjega in srednjega cenovnega razreda plačali višji davek kot po veljavnem zakonu, kupci voz...

Kronika / ponedeljek, 3. februar 2020 / 23:02

Kamničani vodili narko združbo

Slovenski in hrvaški policisti so ta teden razbili mednarodno kriminalno združbo, ki je trgovala z različnimi drogami. Njen vrh naj bi prihajal z območja Kamnika.

GG Plus / ponedeljek, 3. februar 2020 / 23:02

Ponos kamniških jamarjev

Pred dvema letoma je minilo štirideset let od odkritja Kamniške jame, številne strokovne izsledke te jame, ki v Kamniško-Savinjskih Alpah velja za nekaj res posebnega, pa so člani Jamarskega kluba Kam...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. februar 2020 / 23:01

Prašičje kuge še ni, a grozi

V Sloveniji afriške prašičje kuge še ni, vendar se država tudi s pripravo zakona o interventnih ukrepih pripravlja na scenarij: kuga v Sloveniji.