Obletnica koče in nesreče

Letos mineva štirideset let, kar so na Ledinah (Jezerjani jih imenujejo Vadine) zgradili Kranjsko kočo.

Jezersko – Planinsko društvo Kranj jo je odprlo 1. avgusta 1977. Ob tem se Franc Ekar spominja tudi prve helikopterske nesreče, ki se je zgodila pri reševanju na območju Ledin in v kateri so umrli ponesrečenec, pilot helikopterja ter zdravnik in gorski reševalec dr. Gorazd Zavrnik. Slednji je bil tudi velik podpornik za izgradnjo planinske postojanke na Ledinah, pod katero je dve leti pred njenim odprtjem sklenil svojo življenjsko pot.

Nesreča se je zgodila 29. junija 1975, ko je poletel helikopter s pilotom Francem Štajerjem, ponesrečencem Ivom Grudnom in dr. Gorazdom Zavrnikom, vodjem reševalne akcije, načelnikom GRS Kranj in članom Planinskega društva Kranj s Češke koče v smeri Ledin. »Vreme se je slabšalo: megla, dež, grmenje; in v tej vremenski situaciji se je za odletom helikopterja izgubila vsaka sled. Gorski reševalci so se s Češke koče napotili na iskalno akcijo za izginulim helikopterjem,« v spomin na nesrečo zapiše Franc Ekar. »Zla slutnja se je žal uresničila, kajti helikopter je zašel v vrhove macesnov in nato zgrmel v skalno področje hriba Kancel nekaj sto metrov pod Kranjsko kočo, takrat še v izgradnji. Vsi v raztreščenem in gorečem helikopterju so umrli.« V spomin na umrle planince v gorski nesreči so kranjski planinci in gorski reševalci uredili spominsko obeležje ob lovski stezi v neposredni bližini padca helikopterja. V spomin nanje vsako leto tudi obiščejo kraj te tragedije, saj niso pozabili na prijatelje gorske reševalce, ki so izgubili življenja pri reševanju ponesrečenih v gorah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / četrtek, 23. julij 2009 / 07:00

Upokojenci igrajo tudi pikado

Gorenjski upokojenci so se letos prvič pomerili tudi v igranju pikada, jeseni bo v Kranju še državno prvenstvo v kegljanju.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 5. julij 2017 / 11:59

V spomin kamniškima mojstroma

V Kamniku so odkrili spominsko ploščo mojstroma Ivanu Klemenu in Maksu Bergantu.

Škofja Loka / sreda, 5. julij 2017 / 11:58

Na morje blizu štiristo otrok

Škofja Loka – Letos je med organizatorji zdravstvenih letovanj za otroke tudi Društvo prijateljev mladine Škofja Loka (DPM). Na podlagi letos pridobljene koncesije organizira letovanja za otroke ob...

Kranj / sreda, 5. julij 2017 / 11:57

Gradnja tudi s pomočjo evropskih sredstev

Kranjska občina je konec junija oddala dokumentacijo za sofinanciranje gradnje Osnovne šole Simona Jenka Center ter vrtca in urbane prenove degradiranih območij.

Jezersko / sreda, 5. julij 2017 / 11:56

Obletnica koče in nesreče

Letos mineva štirideset let, kar so na Ledinah (Jezerjani jih imenujejo Vadine) zgradili Kranjsko kočo.

Kultura / sreda, 5. julij 2017 / 10:31

Pesmi poletijo v svet

V petek so v Prešernovem gledališču predstavili pesniško zbirko Dotiki daljav / Pesmi Prešernovih nagrajencev 1996–2017.