Največja letošnja investicija na gorenjskih smučiščih je bila prenova sedežnice Šimnovec na Veliki planini. / Foto: Gorazd Kavčič

Žičničarji pripravljeni na zimo

Predprodaja smučarskih vozovnic, ki jih gorenjska smučišča ta čas ponujajo od 10 do tudi 31 odstotkov ceneje, že naznanja novo smučarsko sezono. Na Veliki planini bodo vanjo vstopili z obnovljeno sedežnico Šimnovec, v Cerknem pa z novejšima teptalcema snega.

Kranj – Pred novo smučarsko sezono smo preverili, kaj je novega na gorenjskih smučiščih in v njihovi ponudbi, pa tudi, kakšne so cene smučarskih vozovnic in koliko cenejše so v predprodaji.

Na Voglu se v novo sezono podajajo z novim lastnikom, ki naj bi predvidoma novembra razkril strategijo razvoja smučišča. V pripravah za letošnjo sezono so se posvetili predvsem zatravitvi in odstranjevanju kamenja s prog, s čimer so pripravili možnost za smučanje že ob minimalni snežni odeji. Predprodaja smučarskih vozovnic že poteka in bo trajala do 30. novembra. Dnevna vozovnica za odrasle v predprodaji stane 24,5 evra (redna cena 29 evrov), otroška pa 13,5 (redna cena 16 evrov). Posebnost predprodajne ponudbe so dnevne in sezonske vozovnice od ponedeljka do petka, ki so naprodaj le v predprodaji, dnevne po 21 za odrasle oziroma 12,5 evra za otroke. Cena sezonske vozovnice za odrasle v predprodaji je 424, za otroke pa 254 evrov, sezonska od ponedeljka do petka pa 195 evrov. Sezonska vozovnica in sezonska družinska vozovnica veljata na smučiščih Vogel in Kranjska Gora vključno z nočno smuko v Kranjski Gori in tremi poljubnimi dnevi med tednom na Golteh.

Na Krvavcu nadaljujejo z izpopolnjevanjem tehničnega zasneževanja, ki je ob trenutnih zimah, ko je snežnih padavin malo, najbolj nujno za normalno obratovanje, je poudaril Luka Vrančič iz RTC Krvavec. Popolnoma bodo avtomatizirali zasneževanje na progi s šestsedežnico na vrh Krvavca. Šola smučanja se seli v novo leseno hiško v območju Gospince pod spodnjo postajo štirisedežnice, vsebinsko bodo dopolnili in razširili tudi otroški vrtec ob otroškem traku na Gospinci, obiskovalcem pa bodo po novem ponujali še dnevno sankanje v Tihi dolini. Dnevne in urne smučarske vozovnice so za tri odstotke dražje kot v zadnji zimi, odrasli bodo na primer za dnevno smuko odšteli 32 evrov, medtem ko cen otroških vozovnic niso spreminjali. Enako velja za sezonske vozovnice, podražili pa so tisto, ki je v preteklosti veljala med tednom, saj so ji po 15. marcu dodali tudi smučanje ob koncih tedna. Cene v predprodaji (do 30. novembra) so povprečno 15 do 17 odstotkov nižje, največ pa za četrtino.

V Kranjski Gori so se na letošnjo zimsko sezono pripravili s temeljitimi tehničnimi vzdrževalnimi deli na napravah, večjih investicij pa se za sedaj niso lotili. »Veliko pozornosti in sredstev je bilo vloženih v preglede starejših žičniških naprav, kar bo pripomoglo k zanesljivosti obratovanja in povečanju varnosti prevoza obiskovalcev, in nakupu snežnih topov za hitrejše in kvalitetnejše zasneževanje,« je povedala Klavdija Gomboc iz podjetja Žičnice Kranjska Gora. Cene vozovnic ostajajo takšne kot v lanski sezoni. Za dnevno vozovnico bo potrebno odšteti 31,5 evra (20 za otroke ter 27 za mladino in seniorje), v predprodaji, ki se je začela v začetku tega meseca in bo trajala do konca novembra, so cene za okoli 10 odstotkov nižje, veljajo pa dve leti, to je do sredine aprila 2017. Novost letošnje sezone je vstop Kranjske Gore v družinsko sezonsko smučarsko vozovnico ESSV, ki velja na večini slovenskih smučišč, ter nadaljevanje prodaje sezonskih smučarskih vozovnic, ki bodo veljale na smučišču Kranjska Gora in Vogel. Posebna novost pa se letos obeta na področju kolesarjenja, saj bodo žičničarji kolesarjem dvakrat tedensko omogočili kolesarjenje po zasneženih strminah po obstoječi sankaški progi v gozdu poleg štirisedežnice Kekec. Pomembna novost prihajajoče zimske sezone v Zgornjesavski dolini je turistični avtobus, ki bo povezoval Kranjsko Goro z Mojstrano in Ratečami pa tudi z družinskim smučiščem Velika dolina v Podkorenu. Smučarje bo do kranjskogorskih smučišč vozil avtobus, ki ga je Občina Kranjska Gora kupila in v turistično ponudbo uvedla letos poleti.

Na smučišču Stari vrh so se letos lotili posodabljanja zasneževanja. Po besedah v. d. direktorja Smučarsko turističnega centra Stari vrh Janeza Pelipenka bo to omogočilo večje zmogljivosti zasneževanja in obenem boljšo kakovost snega, kar pomeni boljše pogoje za smučanje. Smučarske vozovnice so v predprodaji na voljo že od začetka oktobra, po 25 odstotkov nižjih cenah pa jih bo mogoče kupiti še vse do konca novembra. Cene vozovnic sicer ostajajo na ravni lanskih, je pojasnil Pelipenko. Za dnevno vozovnico bodo tako tudi letos odrasli morali odšteti 27 evrov, za poldnevno in nočno pa 22 evrov. Otroci, mladina in seniorji imajo možnost nakupa smučarskih vozovnic s popustom. »Naša želja je, da bi s smučarsko sezono začeli sredi decembra, če bo mogoče proge pripraviti še kakšen teden prej, pa bomo toliko bolj veseli,« je pojasnil Pelipenko.

Na Soriški planini bodo po štirih letih ponovno pognali skorajda nerabljeno 70-metrov dolgo otroško nizkovrvno vlečnico Lucija, ki so jo po besedah Polone Golija prestavili na boljšo lokacijo, na levo stran smučišča tik ob parkirišče. Poleg tega so v sodelovanju z Elektrom Gorenjska in Športnim društvom Sorica razširili in podaljšali tekaško progo po okoliških gozdovih, ki deloma poteka tudi po trasi novega daljnovoda, po novem pa je dolga pet kilometrov. Cene smučarskih vozovnic ostajajo enake, dnevna za odrasle denimo stane 20 evrov, podražili so le mladinsko vozovnico (s 14 na 16 evrov), ki je doslej stala toliko kot otroška. »Zvišali smo popust na družine, ki znaša 10–20 odstotkov skupne vrednosti vozovnic, odvisno od števila družinskih članov,« je pojasnila Golijeva. Vozovnice v predprodaji do 1. decembra ponujajo 15 odstotkov ceneje.

V Smučarskem centru Cerkno bodo v novo sezono vstopili z dvema novejšima, sodobnejšima teptalcema snega. Cenika niso spreminjali, redna cena dnevne vozovnice za odrasle tako ostaja 29 evrov. Na voljo je tudi nekaj akcij, med katerimi je najbolj sprejeta družinska akcija 3=4, v kateri lahko 4-članska družina smuča že za 61,50 evra, je pojasnil Matjaž Kosmač iz marketinga in dodal, da so vozovnice v predprodaji (do 20. novembra) v povprečju za petino cenejše, največ pa do 31 odstotkov.

Na Veliki planini bo to zimo po lanskoletnem premoru zaradi temeljite prenove znova obratovala sedežnica Šimnovec, poleg nje tudi otroška vlečnica Jurček, predvidoma pa tudi vlečnica Zeleni rob (Purman). Poleg smučišča od Gradišča do Šimnovca bodo uredili tudi progo za nočno in dnevno sankanje, trenutno pa potekajo tudi dogovori za ponudbo t. i. debeluhov, koles za vožnjo po snegu, s katerimi se bo mogoče spuščati po sankaški progi, ko je ne bi uporabljali sankači. Ker na planini nimajo umetnega zasneževanja in so zato v celoti odvisni od naravnih pogojev, nimajo predprodaje smučarskih vozovnic. Dnevno smučarsko vozovnico za odrasle bo mogoče kupiti že za 16 evrov, nočno sankaško pa za 15 evrov. Kamniški osnovnošolci imajo vozovnice subvencionirane s strani Občine Kamnik in zato prevoz z napravami brezplačen.

Je pa pod velikim vprašajem obratovanje smučišča Španov vrh nad Jesenicami. Ker nimajo urejenega sistema dodatnega zasneževanja, so odvisni zgolj od naravnega snega. Občina sicer vsako leto zagotovi denar za delovanje smučišča, ki pa zaradi majhnega števila smučarskih dni ustvarja velik minus. O prihodnosti Španovega vrha bodo tako govorili občinski svetniki na novembrski seji.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 17. maj 2020 / 09:22

Jezerska ikona častitljive starosti

Za Češko kočo je letos jubilejno leto. Sto dvajset let je od njenega odprtja pod severnimi ostenji Grintovcev, ob robu prepadnega pobočja nad dolino Ravenske Kočne. Zgradila jo je Češka podružnica Slo...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / ponedeljek, 3. oktober 2016 / 12:40

Veliko zanimanja za arhitekturne nasvete

Kranj – Mladi arhitekti in krajinski arhitekti iz ekipe Arhitekturni nasvet bodo ta teden znova pripravili Teden brezplačnih svetovanj. Nasvete o gradnji, obnovi prostorov in urejanju okolice bo mo...

Kranjska Gora / ponedeljek, 3. oktober 2016 / 12:39

Zelena luč za parkirišče in hotele

Kranjskogorski občinski svet je s potrditvijo podrobnega prostorskega načrta za območje pod Vitrancem omogočil gradnjo treh novih hotelov ter ureditev parkirišč in parkirne hiše. V načrte je umeščena...

Kranj / ponedeljek, 3. oktober 2016 / 12:35

Imeli bodo nov statut

Na sredini seji kranjskega mestnega sveta so svetniki v prvi obravnavi sprejeli nov statut, največ vprašanj pa je bilo treba razrešiti glede vloge krajevnih skupnosti ter združevanja različnih komisij...

Kranjska Gora / ponedeljek, 3. oktober 2016 / 12:34

Država na občino prenesla zemljišče v Tamarju

Rateče – Po nedavni odločitvi vlade bosta zemljišče in stavba nekdanje stražnice v Tamarju, ki sta trenutno v lasti države in s katerima upravlja ministrstvo za obrambo, prenesena na Občino Kranjsk...

Tržič / ponedeljek, 3. oktober 2016 / 12:34

Naprodaj tržiški PGP Inde

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše je objavila vabilo k zavezujočemu zbiranju ponudb za prodajo stoodstotnega deleža tržiške Pekove hčerinske družbe PGP Inde.