V Gorenji vasi so minuli petek ob obletnici poplav v Škofji Loki in Poljanski dolini predstavili izvedene ukrepe za odpravo posledic poplav.

Zadovoljni s sanacijo po poplavah

Ob obletnici poplav na območju Škofje Loke in Poljanske doline so minuli petek v Gorenji vasi predstavili ukrepe, ki so jih doslej izvedli pri odpravi posledic poplav. Pri tem so v občinah opozorili na problem vzdrževanja in še vedno polne zadrževalnike.

Gorenja vas – Z izvedenimi sanacijskimi ukrepi po poplavah, ki so pred enim letom prizadele občine Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka in Žiri, so župani omenjenih občin zadovoljni, bolj kritični pa so do rednega vzdrževanja vodotokov. Problem namreč ostaja praznjenje zadrževalnikov, ki so ponekod polni do roba, kar bi v primeru močnega deževja spet lahko povzročilo ogromno škode, so opozorili.

V okviru akcijskega načrta interventnih aktivnosti zaradi poplav so po besedah vodje oddelka agencije za okolje za območja zgornje Save Urbana Ilca dela izvajali na 36 lokacijah, za kar so namenili 2,5 milijona evrov. »Bistvo teh ukrepov, ki smo jih končali v prvi polovici junija, je bila interventna ureditev in stabilizacija razdejanih strug, da smo zagotovili normalno pretočnost,« je pojasnil Ilc in dodal, da so v septembru nadaljevali z nujnimi vzdrževalnimi deli na štirih lokacijah. Vrednost teh del ocenjujejo na dobrih 432 tisoč evrov. V občinah nadaljujejo tudi sanacijo škode na cestni infrastrukturi in sanacijo plazov, za kar so občine Gorenja vas - Poljane, Žiri in Škofja Loka skupaj prejele 1,25 milijona evrov, je pojasnila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

V občini Gorenja vas - Poljane so imeli po besedah župana Milana Čadeža največ težav v dolini Hotovlje. »Občine smo takoj pristopile k odpravi posledic poplav, a državni program odprave posledic je bil sprejet šele po sedmih mesecih, sicer bi dela lahko še hitreje stekla,« je opozoril Čadež. Iz omenjenega programa, je dodal, so v njihovi občini prejeli skoraj šeststo tisoč evrov, sami pa so dodali še prek sedemsto tisoč evrov. Ob tem upa na dodatno finančno pomoč države, saj znesek, ki ga je občina namenila za odpravo posledic poplav, predstavlja devetkratnik njihove obvezne proračunske rezerve. Ta čas še urejajo cesto Hotovlja–Bukov Vrh v dolžini 2,1 kilometra.

Za sanacijo škode na cestni infrastrukturi je občina Škofja Loka prejela približno pol milijona evrov nepovratnih sredstev, približno toliko tudi za urejanje vodotokov, občina pa je doslej namenila 750 tisoč evrov. O tem je župan Miha Ješe opozoril, da v Bodoveljski grapi ta čas še ne morejo končati del na cesti, saj je treba vzporedno poskrbeti za zaščito vodotoka. V Žireh so po besedah župana Janeza Žaklja popisali kar 23 cestnih odsekov, ki so bili poškodovani v poplavah. Za njihovo sanacijo so doslej porabili že 650 tisoč evrov, od tega so od države prejeli 220 tisoč evrov. »V prihodnjem letu bo treba za sanacijo nameniti še vsaj 512 tisoč evrov,« so poudarili na občini Žiri in dodali, da večji del zneska obsega sanacijo gozdne ceste skozi Javornikovo grapo.

A vse te investicije bodo po besedah Janeza Žaklja le obliž na rano, če ne bodo sočasno poskrbeli tudi za redno vzdrževanje vodotokov. Urban Ilc je pojasnil, da so pred poplavami načrtovali sredstva za čiščenje zadrževalnikov, ki so jih potem preusmerili v bolj nujno sanacijo po poplavah. Ob tem je še zagotovil, da so strokovno ocenili, katerega od zadrževalnikov lahko pustijo neočiščenega in ga bodo izpraznili kasneje letos ali prihodnje leto, brez da bi tvegali večje posledice. »Živela sem v prepričanju, da smo to očistili. To je najbolj nujno za preprečevanje nadaljnjih poplav,« pa je na opozorila odgovorila ministrica in dodala, da bo to ena od tem, o katerih se bodo še pogovorili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 18. maj 2011 / 07:00

Pri gradnji obvoznice zasulo delavca

Pri gradnji podpornega zidu na poljanski obvoznici je plaz zemlje zasul 49-letnega delavca, ki je umrl na kraju nesreče.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Prva planiška zmaga Shlierenzauerju

Zmagovalec petkove popoldanske tekme v Planici je Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki je v prvi seriji s skokom 232,5 metra postavil svoj osebni rekord in najdaljšo daljavo letošnje Planice. Najboljši...

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Tudi drugič pogojna kazen

Nekdanja homeopatinja Darja Eržen je bila tudi v ponovljenem sojenju zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti obsojena na osem mesecev zapora pogojno s preizkusno dobo dveh let.

Kronika / petek, 14. marec 2008 / 07:00

V Planico zgodaj in brez pijače

Ob letošnjem največjem športnem dogodku v Sloveniji, poletih v Planici, bo za varnost skrbelo kar 125 rediteljev in varnostnikov, na prizorišču pa bodo poostrili nadzor nad pijančevanjem.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gledalci mi dajejo energijo

Tako ob letošnjih planiških tekmah pravi slovenski rekorder Robert Kranjec, ki si pod Poncami želi veliko navijačev in dobre razmere za dolge in varne skoke.

Šport / petek, 14. marec 2008 / 07:00

Gorenje močnejše od Knauf Insulation

Škofja Loka - V 1. A rokometni ligi za moške je ekipa Knauf Insulation v sredo gostila Gorenje in pričakovano izgubila z 18 : 23. Rokometašice Škofje Loke KSI v 1. A ligi jutri g...