Na 13. forumu obrti in podjetništva so predstavniki malega gospodarstva vladi predstavili svoje zahteve. / Foto: Tina Dokl

Za boljše poslovno okolje

Več kot dvesto predstavnikov malega gospodarstva je v petek na 13. forumu obrti in podjetništva vladi predstavilo svoje letošnje zahteve za izboljšanje poslovnega okolja.

Bled – V Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so letos vladi predstavili več kot sto zahtev malega gospodarstva. Med njimi so jih v petek na Bledu izpostavili deset, ki naj bi jih vlada obravnavala prednostno in tako pomagala ustvariti podjetniško okolje, ki bo omogočalo večje zaposlovanje in boljšo konkurenčnost malega gospodarstva. »Male družbe so lani prispevale 40 odstotkov k bruto dodani vrednosti države,« je poudaril predsednik OZS Branko Meh, zato si po njegovem zaslužijo večjo pozornost. Predsednik vlade Miro Cerar jim je obljubil, da bo prisluhnil njihovim zahtevam in spodbudil tudi pristojne ministre, da bodo skupaj z obrtniki in podjetniki iskali ustrezne rešitve.

Med najpomembnejšimi zahtevami je predsednik OZS Branko Meh izpostavil drugačno umestitev davčnih blagajn, drugačno ureditev povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu, ustrezno obdavčitev nepremičnin z davkom na nepremičnine, razbremenitev stroškov dela, znižanje stroškov omrežnin, spremembe zakona o delovnih razmerjih, učinkovito izvršbo in urejeno insolvenčno zakonodajo za boljšo plačilno disciplino, celovito prenovo sistema javnega naročanja, učinkovito črpanje evropskih sredstev in dostop do virov financiranja ter učinkovitejšo ureditev sistema poklicnega izobraževanja v povezavi s premišljeno deregulacijo poklicev. Obenem se je zavzel za čimprejšnjo sistemsko ureditev statusa upokojenih obrtnikov. »Reševanje problemov malega gospodarstva je v veliki meri odvisno od pripravljenosti in volje vlade, da pomaga temu segmentu gospodarstva,« je prepričan Meh, ki pričakuje, da bo vlada uresničila večino njihovih zahtev. Lani, je opozoril, so jih namreč uresničili le šest odstotkov. Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da država ni kriva za vse. »Država sicer lahko pomaga, vendar so najprej potrebne ideje in delo podjetnikov.« Pri iskanju rešitev, kako priti iz krize in kako družbo tudi ohraniti na dobri poti, so po njegovem ključni ljudje, saj bomo le tako lahko v prihodnje zagotovili trajnostni razvoj. »Nekateri uspešnost vlade merijo s številom sprejetih zakonov. A problem ni v njihovem številu, saj jih imamo celo zelo veliko, a mnogih ne izvajamo v celoti ali pa jih izvajamo mimo duha zakona.« Prepričan je, da danes krize sploh ne bi bilo, če bi dosledno spoštovali zakone.

Predsednik vlade je na forumu še poudaril, da smo Slovenci izjemno inovativni, a v preteklih letih po njegovem žal v napačni smeri, iz pohlepa tudi v sebične namene. Zato meni, da je treba spremeniti miselnost in si prizadevati za urejeno in pravno državo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 18. maj 2008 / 07:00

Deževen prvi maj

Prvomajsko srečanje je letos prvič potekalo na Pristavi nad Javorniškim Rovtom.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 13. maj 2017 / 18:43

Šolsko stavbo želijo nadzidati

Prostorska stiska v Osnovni šoli Jela Janežiča v Škofji Loki kliče po dograditvi stavbe. Z nadgradnjo bi pridobili 700 kvadratnih metrov površine za učilnice, knjižnico, prostore za posebno obravnavo,...

Železniki / sobota, 13. maj 2017 / 18:42

Začeli z deli na cestah

V ponedeljek bodo začeli graditi tudi nivojsko dvignjeno grbino na cesti skozi Železnike pri odcepu za Racovnik. Obeta se polovična zapora.

Gospodarstvo / sobota, 13. maj 2017 / 16:14

Objavili prevzemno ponudbo za Namo

Škofja Loka – Družba Kompas Shop, trgovina in storitve, s sedežem v Ljubljani je v sredo objavila ponudbo za odkup 953.795 delnic trgovskega podjetja Nama, ki ima poslovno enoto (veleblagovnico) tu...

Gospodarstvo / sobota, 13. maj 2017 / 16:14

Dosegli so dogovor

Za torek napovedane stavke v podjetju Adria Airways Tehnika ni bilo, saj so zaposleni z vodstvom podjetja dosegli dogovor o podaljšanju kolektivne pogodbe.

Gospodarstvo / sobota, 13. maj 2017 / 16:14

Škoda letos še večja kot lani

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so zbrali prve podatke o škodi, ki jo je aprilska pozeba povzročila v kmetijstvu.