Spet ovinek
Iz Olomouca v Radovljico naravnost? Gledam dvignjeno obrv Izbranega. Ne trzne. Imava dve možnosti, zažgolim. Čez Dunaj ali Bratislavo? Obrv se spusti: Ne eno ne drugo, čez Alland. Alland je mestece jugozahodno od Dunaja, ki ima okoli 2200 prebivalcev. Tam imava sorodstvo. Diana nama ponudi njen vedno dobri spomladanski namaz, ki prija s kruhom, s krompirjem ali pa s čim z žara. Na sladico se odpravimo ven. Na enem delu urejenega zdravilišča za pljučne bolezni je napis »Paviljon Leopolda Schrötterja«. Diana sledi mojemu pogledu: »Ustanovil je prvo laringološko kliniko na svetu. Rojeni Gračan, profesor medicine na dunajski univerzi, dvorni svetnik, ki je postavil nekatere temelje socialni medicini, je na tem mestu 1896 odprl zdravilišče za pljučne bolezni. Bil je izreden diagnostik, izdal je nekaj strokovnih knjig, dobil več visokih nagrad. 20. aprila 1908 je umrl na Dunaju, le dan potem, ko je imel otvoritveni govor na 1. mednarodnem kongresu laringologov. Kot kraja za zdravljenje pljučnih bolezni je priporočal tudi Opatijo in Veli Lošinj. Do konca izpolnjeno življenje.« Premišljujoč molk.
Pogovor je razvezala šele sladica.
Dianin namaz
Za 10 porcij potrebujemo: 500 g manj mastne skute, 250 g grškega jogurta, sol, beli poper, 1 žličko kajenskega popra, 1 žličko zmlete kumine, 200 g trdega sira, 50 g masla, 1 blazinico kreše ali šopek drobnjaka.
Skuto in jogurt pustimo nekaj časa v cedilu, da se voda izloči. Potem ju zmešamo v skledi, začinimo s soljo, poprom, kajenskim poprom in kumino. Sir grobo naribamo in ga damo v skutno mešanico. Maslo stopimo, ohladimo in primešamo skuti. Pustimo čez noč v hladilniku.
Preden naslednji dan postrežemo, narežemo v namaz še krešo ali drobnjak.
Mangova torta
Za torto potrebujemo:
Za biskvit: 1 model s snemljivim dnom s premerom 26 cm, 4 srednje velika jajca, 120 g sladkorja, 2 žlički naribane lupinice neškropljene limone, 75 g moke, 25 g škroba, 6 žlic limoninega soka
Za kremo: 400 g ricotte, 150 g jogurta, 100 g sladkorne moke, 2 žlički lupine neškropljene limone, 3 žlice limoninega soka, 400 ml smetane, 2 zrela manga po 400 g
Za biskvit ločimo jajca in beljake s ščepcem soli stepemo v trd sneg in med stepanjem počasi dodajamo sladkor. Pridamo drug za drugim rumenjake in limonino lupinico. Skupaj presejemo moko in škrob in previdno zmešamo testo. Dno modela obložimo s papirjem za peko in naj zlijemo test. V pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 25–30 minut. Ohladimo na mrežici.
Ricotto in jogurt gladko zmešamo z ročnim mešalnikom. Dodamo sladkor, limonino lupinico in sok. Smetano trdo stepemo in primešamo kremi. Mango olupimo. Tri četrt ga zrežemo na majhne kocke in dodamo dve zvrhani žlici kreme. Preostali mango zrežemo na lepe režnje.
Ohlajen biskvit razrežemo na tri dele. Prvi krog damo na tortni krožnik, ga pokapamo s 3 žlicami limoninega soka ter ga namažemo z mešanico kreme in manga. Na to položimo drugi krog biskvita in dodamo polovico kreme. Na vrh namestimo še tretji krog, ga namažemo s preostalo kremo in okrasimo z režnji manga. Torto damo za dve do dve uri in pol v hladilnik in jo nato postrežemo.