Filmska ekipa na ostankih Triglavskega ledenika / Foto: arhiv Matjaža Fistravca

'Spomenik' (vse manjšemu) Triglavskemu ledeniku

Zgodba Triglavskega ledenika, ki nezadržno izginja, je svoje mesto našla tudi na filmskem traku, v filmu z naslovom Nekoč je bil ledenik. Gledalcem je s predstavitvijo globalnih podnebnih sprememb v sodelovanju z RTV Slovenija na vest potrkal scenarist in režiser Matjaž Fistravec.

Kranj – Film Nekoč je bil ledenik je nastal v produkciji studia ALP za RTV Slovenija in njihovo uredništvo izobraževalnih oddaj, z njegovo projekcijo pa so avtorji nedavno počastili tudi svetovni dan Zemlje. Podenj se je kot režiser, scenarist, producent in snemalec podpisal Štajerec Matjaž Fistravec, ki nam je tudi zaupal nekaj zanimivosti o nastanku tega polurnega dokumentarnega filma.

»Film Nekoč je bil ledenik je nastajal vsaj zadnjih trideset let,« nam uvodoma zaupa Fistravec, ki je s kamero prepotoval že velik del sveta od Patagonskih ledenikov do divjih voda Inda. »Potem pa smo nekoč, starejši se bodo spomnili, z gorniškimi prijatelji nosili zadnjo štafeto mladosti s Triglava. Tri dni je snežilo kot za stavo … to so bili časi, ko je sneg še padal iz oblakov ali snemanja igranega filma Steber na robu Triglavskega ledenika s Filipom Bencetom v vlogi Trentarskega lovca v najbolj vročem dnevu tistega leta … ali snemanja v Snežni jami pod Kredarico za film o Triglavskem narodnem parku kakšnih dvajset let nazaj … Takrat se je Triglavski ledenik s svojo rjavkasto barvo pokazal izpod snega. Bil sem razočaran. Tako skromen in majhen je bil. Ujet pod snežiščem, ki ga ni bilo niti za en skromen smučarski spust. Vse tisto, kar daje ledeniku ime in veličino in zgodovinski spomin, je izginilo. Pripoved mame, ki je po drugi vojni tukaj še v maju kar resno smučala, je izginila, z enim pogledom. Ledenika brez ledeniških razpok pač ni, ledenika, ki se ne premika, pač tudi ni. In takrat se je verjetno rodil naslov za film. Nekoč je bil ledenik. Za Triglavskega, ki je izginil, in vse druge, ki izginjajo,« o svojem filmu pravi Fistravec.

Triglavskega ledenika le še 0,4 hektara

Da bi gledalci lahko razumeli vzroke za izginjanje ledenikov, tudi Triglavskega, se je avtor večji del filma posvetil podnebnim spremembam in vzrokom zanje. Pri tem so mu pomagali nekateri priznani slovenski strokovnjaki. »Na spremembe podnebja na Zemlji so v vseh milijonih let pomembno vplivali različno sončno obsevanje Zemlje in drugi vzroki, kot denimo kometi. A zadnjih dvesto let ničesar od tega ne moremo kriviti za podnebne spremembe, ki smo jim priča. K tem najbolj namreč vpliva prav naš življenjski slog. Težimo k nenehni rasti, tega pa planet ne zdrži. Tempo ogrevanja planeta je ta hip večji, kot je bil kadar koli v zadnjem milijonu let,« med drugim pove dr. Lučka Kajfež Bogataj. Eden redkih glaciologov pri nas, Miha Pavšek iz Geografskega inštituta Antona Melika, v filmu predstavi sistematično znanstveno merjenje Triglavskega ledenika, ki poteka že vse od leta 1946. »Iz različnih zgodovinskih virov smo ugotovili, da je bil ledenik ob koncu 19. stoletja velik preko 40 hektarov, leta 1946 smo mu namerili 14 hektarov, ob zadnjih meritvah pa le še 0,4 hektara. V dobrih sto letih se je torej zmanjšal kar za stokrat,« pravi Miha Pavšek. Film se zaključi z mi­slijo, da bodo čez petdeset let manjši ledeniki najverjetneje povsem izginili, morda pa bo Triglavskega zasul in tako zaščitil grušč in bo ostal ujet pod kamenjem.

Ker pa se avtorji filma strinjajo, da o tovrstnih tematikah ni dobro zgolj akademsko razpravljati, pač pa o njih čim bolj glasno kričati ali se vsaj zelo glasno pogovarjati, bodo film z veseljem predstavili ob vsaki priložnosti, za mednarodne filmske festivale pa bodo pripravili tudi angleško verzijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 23. februar 2009 / 07:00

Podpis za cenejše ogrevanje

Na Občini Jesenice so naredili pomemben korak k znižanju cene daljinskega ogrevanja in k uporabi cenejših in ekološko bolj sprejemljivih energetskih virov.

Objavljeno na isti dan


Nasveti / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Štruklji

Štruklji so zelo znana slovenska specialiteta in verjetno najstarejša slovenska jed, saj omenja pehtranove štruklje neka stara kuharska knjiga, ki je leta 1589 izšla v Gradcu, kjer je tedaj živelo vel...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Karmen se radi spominjajo

Škofjeloški šahovski turnir v spomin na mlado šahovsko velemojstrico Karmen Orel je z udeležbo blizu dvesto šahistov postal pravi praznik slovenskega šaha.

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Našim tri zmage in tretje mesto

Garmisch- Parternkirchen - Drugo letošnje tekmovanje v paraskiju za točke evropskega pokala v nemškem Oberammergau je minilo v znamenju slovenskih padalcev, ki so še enkrat potrd...

Šport / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Anže Šetina naš najboljši v Innsbrucku

Kranj - Konec minulega tedna je v avstrijskem Innsbrucku potekalo svetovno mladinsko prvenstvo v bobu in skeletonu, na njem pa so prvič nastopili tudi slovenski reprezentanti. Pr...

Kronika / ponedeljek, 11. februar 2008 / 07:00

Sto ljudi iskalo otroke, ki so sami šli v Ljubljano

Trije otroci iz Srednjih Bitenj so včeraj pošteno prestrašili svoje starše. Ne da bi komu povedali, so se z avtobusom odpeljali k teti v Ljubljano in tako doma povzročili obsežno iskalno akcijo.