Zaključno usposabljanje na antalijski obali / Foto: GRS Kranj

Kranjčani urili turške reševalce

Sedem kranjskih poklicnih gasilcev se je pred kratkim vrnilo iz turške Antalije, kjer je potekalo zaključno usposabljanje tamkajšnjih reševalcev v okviru evropskega programa Leonardo da Vinci.

Kranj – Kranjski gasilci v mednarodnem projektu sodelujejo kot inštruktorji turških gasilcev in reševalcev za zahtevnejša reševanja z uporabo vrvne tehnike, medtem ko so češki gasilci iz Ostrave Turke urili v zahtevnih posredovanjih v prometnih nesrečah. Petnajst turških gasilcev in reševalcev se je sicer že septembra lani usposabljalo v Kranju, pridobljeno znanje pa so v minulih mesecih prenesli na druge reševalce v turistični Antaliji. Kaj so se v tem času naučili, je tako 120 turških gasilcev in reševalcev iz medicinskih vrst prejšnji mesec prikazalo na zaključni reševalni vaji.

»Znanje turških gasilcev in reševalcev je bilo sicer ustrezno, vseeno pa so v okviru omenjenega projekta želeli okrepiti svojo raven tehničnega reševanja. Glede na prikazano na zaključni vaji in odzive njihovih reševalcev, so Turki z izvedenim projektom zelo zadovoljni,« je dejal poveljnik operative v Gasilsko-reševalni službi Kranj Matej Kejžar. Med kranjskimi gasilci, ki sta turškim kolegom podajala znanje, sta bila tudi Janez Triler in Nejc Smolej. »V zaključni vaji na čereh na antalijski obali so Turki prikazali vse, kar so se od nas in Čehov naučili. Izvedba je bila izjemno dobra, tako da smo bili tudi mi zelo ponosni na opravljeno delo,« sta povedala.

Tokratni projekt, ki se bo uradno končal ta mesec, poteka v okviru evropskega programa Leonardo da Vinci, katerega namen je tudi poenotenje sistema izobraževanja in usposabljanja gasilskih in reševalnih ekip znotraj EU.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 5. oktober 2017 / 16:54

Ločani so bili pionirji turizma

V Škofji Loki so že pred sto dvajsetimi leti pokazali smisel za turizem, njegov razvoj se je začel z ustanovitvijo olepševalnega društva v letu 1897.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 7. maj 2015 / 19:18

Elvis je vstopil v hišo

V dvorani kulturnega doma Joža Ažmana v Bohinjski Bistrici so v soboto obudili nora šestdeseta, saj je oživel kralj rokenrola Elvis Presley s skupino Sam’s fever.

Rekreacija / četrtek, 7. maj 2015 / 19:02

Vztrajal sedemdeset kilometrov

Dobrodelnega mednarodnega teka na krilih življenja ali Wings for Life World Run, ki je v nedeljo potekal na 35 lokacijah po vsem svetu, se je udeležilo tudi 2500 tekačev pri nas.

Kronika / četrtek, 7. maj 2015 / 19:01

Kranjčani urili turške reševalce

Sedem kranjskih poklicnih gasilcev se je pred kratkim vrnilo iz turške Antalije, kjer je potekalo zaključno usposabljanje tamkajšnjih reševalcev v okviru evropskega programa Leonardo da Vinci.

Šport / četrtek, 7. maj 2015 / 18:58

Gorenjca na italijanski pentlji

Na letošnjem Giru d'Italia bosta nastopila dva slovenska kolesarja, Gorenjca Luka Mezgec (Giant-Alpecin) in Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice). Oba bosta kapetana v svojih ekipah.

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 7. maj 2015 / 18:52

Pohodnike je pričakala tudi medvedka Štefka

Letošnjemu pohodu skozi Zalo, ki ga je peto leto pripravilo Turistično društvo (TD) Žirovski Vrh, se je kljub kislemu vremenu pridružilo več kot tristo pohodnikov.