Diši po pomladi

V stari, lepi, usnjeni, z medenino obiti kozmetični skrinjici, ki zaradi razmajanega roča nič več ne potuje, je tudi parfumska steklenička z napisom Farina. Moja prva lastna dišava. Dobila sem jo od varovanke na prvi poletni dan v Kölnu davnega 1959, potem ko sva prišli z razstave Zlato Peruja, od Chavina do Inkov. Ko sem odprla stekleničko, je zadišalo po pomladi. In potem sem izvedela zgodbo. Johann Maria Farina, po rodu Italijan, rojen v Santa Maria Maggiore (1685–1766), se je pridružil bratu, ki je imel v Kölnu manufakturo dišav. Razvil je vonj, ki je bil povsem drugačen od težkih dišav francoskega dvora. Destiliral je čisti alkohol in v njem topil limeto, citrono, bergamotko, oranžo in grenivko. Ena steklenička dišave je okrog leta 1745 stala toliko, kolikor je znašala polletna plača kakšnega uradnika! Leta 1747 se je Farina dokončno uveljavila v vsej Evropi. Imena kupcev so strogo varovana skrivnost. Farina z rdečo tulpiko, ki je ne smemo zamenjati za 4711, še eno kölnsko vodico (Eau de Cologne), ima 50 sodelavcev, izvozi 85 odstotkov dišav v tujino. Njen muzej je oblegan kot vrhunska razstava, v njem je posedal tudi Patrick Süsskind, ko je pisal znani roman Parfum, preveden tudi v slovenščino. Moja Farina me vedno spomni na čas, ko sem bila edinkrat 'au pair', stara 22 let, moja varovanka pa 20! Kakšno razposajeno poletje! … Za mizo pa zdaj pomlad!

Oslič pod pomladno skorjico

Za 4 osebe potrebujemo: 50 g zeliščnega masla, 100 g drobtin, 4 žlice oljčnega olja, 2 žlici peteršilja, 2 žlički krebuljice, 2 žlički koprca, 4 stroke česna, 4 fileje osliča, okoli 175 g vsak, sol, poper, 200 ml suhega belega vina ali zelenjavne juhe (okus sicer ni enak), papir za peko.

Maslo raztopimo in ga zmešamo z drobtinami, oljem in sesekljanimi zelišči. Dodamo strt česen. Fileje nasolimo, rahlo popramo. Dno ognjevzdržnega pekača prekrijemo s papirjem za peko, zložimo nanj fileje in jih enakomerno prekrijemo z zeliščno skorjo. Pečico ogrejemo na 210 stopinj in pečemo od 20 do 22 minut. Ko so fileji pečeni, jih rahlo pokapamo z deviškim oljčnim oljem in ponudimo s slanim krompirjem, kuhanim z vejico rožmarina.

Pisana solata z mocarelo

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice pinjol, 1 manjšo kumaro, 1 rdečo čebulo, 6 žlic rdečega vinskega kisa, kajenski poper, sol, rjavi sladkor po okusu, 8 žlic deviškega oljčnega olja, 1 avokado, 1 kg paradižnika različnih vrst, 50 g mlade špinače, 3 vejice mete, 4 vejice timijana, 6 vejic krebuljice, 2 vejici pehtrana, 400 g dobre mocarele.

Pinjole popražimo brez maščobe. Kumaro olupimo in razrežemo na pol centimetra široke ploščke. Čebulo tenko nalistamo, jo splaknemo in damo na cedilo. Paradižnik narežemo.

Zmešamo kis, kajenski poper, sol, oljčno olje in po želji eno žličko rjavega sladkorja.

Prepolovimo avokado in ga zrežemo na tenke režnje. V skledo damo kumaro avokado, paradižnik in čebulo. Prelijemo s polivko in pustimo 10 minut, da se okusi malo prepoje. Špinačo operemo, centrifugiramo in natrgamo na manjše koščke. Zelišča osmukamo, sesekljamo in posujemo po solati. Mocarelo narežemo na kocke in jo skupaj s pinjolami posujemo po solati. Takoj postrežemo.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / ponedeljek, 3. maj 2021 / 09:47

Služba za evropske projekte

Domžale – Na Občini Domžale so nedavno ustanovili službo za evropske projekte, s katero želijo poenostaviti delo občinskih oddelkov, predvsem pa čim bolj učinkovito izkoristiti možnosti različnih r...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / torek, 21. april 2015 / 00:22

Težave te zunaj še vedno čakajo

Se še spomnite Andreja Lavriča, Emila Širića, Andreja Novaka in Naskeja Mehića? To so zmagovalci prvih dveh sezon resničnostnih šovov Bar in Big Brother. Ta čas lahko gledalci spremljajo novo sezon...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 23:17

Poslovanje cone se normalizira

Potem ko so se v družbi Poslovna cona Komenda v lanskem letu z upniki in bankami uspeli dogovoriti o ustavitvi izvršb in poplačali del terjatev, je znova oživela tudi prodaja še prostih zemljišč.

GG Plus / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:43

Poslanec, ki je 'zakuhal' Veberkom

Mag. Matej Tonin je te dni eden bolj izpostavljenih slovenskih politikov, a kamniški poslanec kljub svojim dvaintridesetim letom stoji na trdnih tleh in afero Veberkom jemlje zgolj kot eno od mnogih i...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:41

Kolesar pomaga kolesarju

Savski kolesarji so podarili dirkalno kolo fantu, ki bo šel na specialno olimpijado v Ameriko.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. april 2015 / 22:34

Iz KIK-a je nastal KIKštarter

V stavbi nekdanjega podjetja KIK ob vhodu v nekdanjo kamniško smodnišnico bo te dni zaživel KIKštarter – t. i. coworking prostor, namenjen vsem, ki si želijo delati in deliti ustvarjalne in podjetnišk...