Kdo je Ostara?

Med pošto je razglednica: na njej vitka gola ženska, žareča v rumenem, bujnih las in zdi se, da je v konico vsakega kodra položeno modrikasto jajce. Ostara iz cikla Boginje nemškega slikarja in grafika Petra Engelhardta (roj. 1959). Prijatelji pošiljajo pomladne pozdrave … Ostara, germanska boginja pomladi, jutranje zore in plodnosti, ki so se njeni simboli prepletli s krščanstvom. Legenda pravi, da je nekoč Ostara zamujala s svojim prihodom. Na pomoč jo je klicala majhna deklica, ki je našla zmrznjenega ptička in ga ni mogla ogreti. A tudi boginja ni mogla pomagati ptičku, lahko pa ga je spremenila v snežnega zajca. In odtlej velja: ko snežni zajec zamenja svojo dlako in postane sivkasto rjavkast, je res v deželi pomlad. In tako sta skupaj jajce, simbol življenja, in zajec, simbol plodnosti. Simboli gor ali dol, pirhe je treba pojesti.

Mesna rulada z jajci

Za 4 osebe potrebujemo: 3 trdo kuhana jajca, 1 sveže jajce, 50 g mlade čebule, 1 žlico olja, 1 žlico masla, 500 g mešanega mletega mesa, 40 g drobtin, 3 žličke gorčice, pol žličke majarona, sol, poper

Trdo kuhana jajca olupimo. Drobno narežemo čebulo, jo steklasto prepražimo na žlici olja in ohladimo. V skledi zmešamo meso, drobtine, jajce, začimbe in jih dobro premešamo z metlicami za gnetenje. Na delovno površino damo kos prozorne folije, velik 25 krat 25 cm, nanj damo zmleto meso, ga prekrijemo z enakim kosom folije in enakomerno potlačimo. Odstranimo vrhnji kos folije, damo na sredino po dolgem 3 jajca in oblikujemo štručko. Naoljimo primeren pekač, položimo nanj štručko in jo prelijemo z žlico stopljenega masla. V pečici, ogreti na 200 stopinj, pečemo štručko 45 minut na srednji rešetki. Ko je pečena, izklopimo pečico in pustimo štručko počivati 10 minut. Ponudimo s slanim krompirjem in mešanico zelenih solat.

Palačinke z jajčno solato in belimi šparglji

Za 4 osebe potrebujemo:

Za palačinke: 50 g bele moke, 30 g pirine moke, 1 zravnano žlico jedilnega škroba, 2 jajci, 4–5 žlic olja, 4 žlice mesene slanine, sol po okusu

Za preliv: 20 g bučnih semen, sol, poper, 4 trdo kuhana jajca, 2 žlici limoninega soka, 6 žlic oljčnega olja, 1 škatlico kreše ali šopek drobnjaka

Za prilogo: 1 kg belušev, bučno olje

Zmešamo vse sestavine za palačinke in pustimo počivati pol ure. Nato spečemo 4 palačinke, jih tesno zvijemo in damo na toplo.

Jajca olupimo, ločimo beljake od rumenjakov in oboje drobno narežemo.

Na drobne kockice narežemo slanino.

Na olju 2–3 minute pražimo po 1 žlico slanine, zalijemo s četrtino testa in na srednje močnem ognju zlatorumeno spečemo 4 palačinke. Trdno jih zvijemo in damo v pečico, ogreto na 50 stopinj.

Špargljem odrežemo spodnji del in jih kuhamo v slanem kropu 12–15 minut na majhnem ognju. Odcedimo.

Brez olja prepražimo bučnice.

V skledi zmešamo oljčno olje, limonin sok, nastriženo krešo ali drobnjak, posolimo in dodamo sveže zmlet poper.

Palačinke poševno zrežemo na 2 cm dolge kosce, jih razdelimo na krožnike, dodamo šparglje. Sredino špargljev potresemo z narezanim beljakom in rumenjakom ter bučnicami in poškropimo s prelivom. Na koncu dodamo na šparglje še nekaj kapljic bučnega olja.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 16. maj 2021 / 06:00

Najbolj povezovalen kviz v Sloveniji: Sosed vedno ve!

Imate soseda, ki zna besedila vseh slovenskih pesmi na pamet? Ve, da imamo v Sloveniji 12 regij, in jih zna celo našteti? Ve, koliko tehta človeška glava? Pozna imena vseh zmagovalcev svetovnega pokal...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 13. avgust 2013 / 07:00

Janezovo kolesarjenje okrog Slovenije

Nič novega, boste mnogi ljubitelji »ekstremnega« početja rekli, skomignili z rameni in nehali brati.

Nasveti / torek, 13. avgust 2013 / 14:18

Šopek za Marijo

Veliki šmaren je kakopak velik praznik. Marijin največji. In njega dni so ob vnebovzetju Rože skrivnostne blagoslavljali zelišča in rože, spletene v vence ali šopke, ki so jih ljudje prinašali v cerke...

Jezersko / torek, 13. avgust 2013 / 10:48

Ne vem, če sem k'er'ga zgrešil

Je povedal domačin Nace na tradicionalnem Ovčarskem balu na Jezerskem. V vlogi redarja je že kar kakšnih petintrideset let, včasih pa je bil tudi pastir. Enkrat je več, drugič manj obiskovalcev, vedno...

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 12:00

Pravi žurerji

Bohinjci in Gorenjci so se po besedah pevca skupine Victory Roberta Dragarja na tradicionalni Kresni noči v Bohinju izkazali kot dobrosrčni, trmasti in pravi žurerji do jutranjih ur.

Razvedrilo / torek, 13. avgust 2013 / 11:00

Kresna fantovščina

Bohinjsko Kresno noč je s prijatelji obiskal tudi bodoči ženin Blaž Žerjav iz Stare Loke. Posebno okolje za fantovščino, dogodek, ki si ga nekateri zapomnijo za vse življenje. Pevski nasto...