Kranjčanu Radu Jelovčanu je uspelo obdržati jerbas na glavi. / Foto: Tina Dokl

Trkljali so pirhe po grabljah

Tradicionalno odprto prvenstvo v sekanju pirhov na Kokrici na velikonočni ponedeljek je več kot tekmovanje. Je ohranjanje starih običajev, kot je valicanje oz. trkljanje, in je tudi druženje.

Kokrica – Že 21. odprto prvenstvo v sekanju pirhov, ki sta ga včeraj organizirala Turistično društvo Kokrica in Mercator pred tamkajšnjim supermarketom na Kokrici, je prav tako tradicionalno privabilo veliko tekmovalcev in gledalcev. »Sekanje pirhov spremljajo tudi druge igre, povezane z veliko nočjo, kot so zbijanje pirhov s krivo palico, valicanje pirhov po perivniku in grabljah, nošenje jerbasa na glavi. Med novostmi v zadnjih letih je ugibanje teže šunke in tisti, ki se najbolj približa z oceno teže, za evro prijavnine domov odnese nekaj kilogramov težko šunko. Za otroke smo pripravili ustvarjalnico in najlepše narisane pirhe ter tudi vse najboljše tekmovalce pri drugih igrah bogato nagradili s pomočjo Mercatorja,« je povzela Mimi Rozman, predsednica Turističnega društva Kokrica. To trgovsko podjetje je tudi podarilo jajca za vse igre, v pirhe pa jih je pobarvala članica Turističnega društva Kokrica Mira Grošelj. Veliko dela je Grošljeva imela z barvanjem, jajc je bilo zagotovo tristo, če ne več. Glasbeno je živahno dopoldansko praznično dogajanje popestrila domačinka Vida Učakar s citrami. Udeleženci iger so bili vseh generacij, šestletni Anže je povedal, da je bilo zbijanje pirhov s krivo palico kar zahtevna naloga zanj.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / nedelja, 9. avgust 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Fižolova juha Sestavine: 0,20 kg fižola, 1,5 l vode ali kostne juhe, lahko pa tudi juho od suhega mesa. Prežganje: 5 dag maščobe, 4 dag čebule, 2...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 19. julij 2013 / 10:00

Optimizma jim ne manjka

Maturantje so v ponedeljek izvedeli, kako so se odrezali na letošnjem spomladanskem roku mature. Rezultate so zlasti nestrpno pričakovali tisti, ki potrebujejo točke za vpis na izbrano fakulteto. Nas...

Gospodarstvo / petek, 19. julij 2013 / 10:00

Zbirateljski kovanci ob Puharjevi obletnici

Kranj - Slovenija bo prihodnje leto izdala priložnostne kovance ob dveh pomembnih jubilejih – ob 600. obletnici kronanja Barbare Celjske in 200. obletnici rojstva fotografa Janeza Puharja....

Razvedrilo / petek, 19. julij 2013 / 10:00

Tržič v glasbenih ritmih

Tržiškim ustvarjalcem tudi v poletnih mesecih ni dolgčas. Folklorna skupina Karavanke je gostovala v Estoniji, ansambel Zarja pa je v domačem kraju snemal videospot za valček Tržič.

Humor / petek, 19. julij 2013 / 15:00

Ta je dobra

Petinosemdesetletnega dedka je zanimala kakovost njegove sperme, zato je šel k svojemu zdravniku, da bi preveril zadevo. Doktor mu je dal stekleničko in mu naročil: »Jutri zjutraj mi prine...

Humor / petek, 19. julij 2013 / 15:00

Od zadaj

Prihaja čas, ko nam bo ostalo le še upanje v prihodnost – in z njo na stare dobre čase.