Andreja Poljanec / Foto: zajem zaslona

Psihologinja Andreja Poljanec: Praznike izkoristimo na nov način in poiščimo razloge za hvaležnost

Letošnji prazniki ne bodo minili v znamenju tradicionalnih doživetij, zato nas lahko zaradi izgube navad in pogrešanja ljubljenih navda občutek brezvolje in temačnih misli, je na današnji novinarski konferenci opozorila psihologinja Andreja Poljanec. Zato svetuje, da praznike izkoristimo na nov način in poiščemo razloge za hvaležnost.

Ljubljana – »Res ne vemo, kaj nas še čaka in kdaj se bo ta novi veter 'covidus tornadus' res umiril, jasno pa je, da se zaradi vsega tega lovimo pri iskanju ravnotežja in smeri, saj ne vemo, kam naj v resnici usmerimo jadra,« je v metafori prihajajoče praznike med epidemijo ubesedila Poljančeva.

Tradicionalna doživetja so bila še posebej med prazniki namreč naša »sidrišča«, zato se lahko letos mnogi znajdejo v fazi beganja, žalovanja in pogrešanja tega, kar letos ne bo mogoče. Ob drugačnih praznikih se lahko po besedah psihologinje mnogi počutijo, kot da izgubljajo nekaj življenjsko pomembnega, saj je porušena oblika, ki jim je zagotavljala občutek domačnosti.

A drugačni prazniki nikakor ne pomenijo, da se jim je treba odpovedati, je še dejala. Preživimo jih lahko na nov, drugačen način. »To je namreč kljub temu obdobje, ki je ne glede na zdravstvene razmere namenjeno umirjanju, pozornosti do drugih, obdarovanju, razveseljevanju in hvaležnosti,« je dejala Poljančeva. Pri tem je še poudarila, da slednja pogosto vznikne prav takrat, ko ni vse po starem, tradicionalnem.

Svetovala je, naj se ljudje povežejo na nove načine, z novimi igrami, naj napišejo pesem ali naredijo kviz. »Letos se v resnici lahko prav vsi naučimo več lepega izraziti z besedami ali kakšnimi drugimi, novimi gestami,« je pred prihajajočimi prazniki še svetovala Poljančeva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 2. december 2010 / 07:00

Za večjo prometno varnost

Besničani so v anketi povedali, da bi imeli oboje: pločnike in kolesarsko stezo. S predsednikom KS so večinoma zadovoljni.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Zgodba s srečnim koncem

Vrsto let sem z zaprtimi očmi hodila mimo sreče, ki je ležala ob poti.

GG Plus / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Med sosedi 57

Ko je v začetku septembra tudi predsednik italijanske republike Giorgio Napolitano podpisal odlok o veljavnosti zaščitnega zakona za Slovence v 32 občinah Furlanije - Julijske krajine, Slove...

Splošno / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Anketa: Na Golniku prekuhavajo vodo

Borut Haklin: »Pred približno dvema tednoma smo dobili na dom obvestilo, da moramo prekuhavati vodo. Že dlje časa pa se govori, da je voda oporečna. Vodno zaj...

Zanimivosti / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Odprta vrata delovnega centra

Ob dnevu odprtih vrat v škofjeloški enoti Varstveno delovnega centra Kranj so letos res lahko na široko odprli vrata in vanjo povabili obiskovalce, saj so od junija v novih, večjih prostorih.

Kronika / četrtek, 27. september 2007 / 07:00

Kriminal

Poželi konopljo Mojstrana - Kranjskogorski policisti bodo zaradi posedovanja in gojenja konoplje kazensko ovadili 27-letnega Mojstrančana. Pri hišni p...