Varčevanje na račun revnih

Upravičenci do neprofitnih stanovanj, ki imajo v najemu tržna stanovanja, od danes niso več upravičeni do subvencije neprofitnega dela tržne najemnine.

Kranj – V skladu z novim zakonom o ukrepih za uravnoteženje javnih financ občin (Zuujfo) po 1. aprilu najemniki tržnih stanovanj, ki sicer izpolnjujejo pogoje za najem neprofitnih stanovanj, a jih občine ne zagotavljajo, ne bodo več upravičeni do subvencije neprofitnega dela tržne najemnine. Za najemnike neprofitnih stanovanj sprememb ni in bodo še vedno imeli subvencionirano celotno najemnino.

Omenjeno pravico so ukinili kljub nasprotovanju ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki opozarja, da spremembe zakonodaje prinašajo poslabšanje materialnega položaja socialno šibkih najemnikov. »Tržna najemnina je sestavljena iz subvencije neprofitnega dela najemnine in subvencije med neprofitnim in tržnim delom najemnine. Če se torej črta subvencija neprofitnega dela tržne najemnine, bo moral najemnik, ki sicer izpolnjuje pogoje za najem neprofitnega stanovanja, a stanovanj občina ne zagotavlja, najeti stanovanje na trgu, pri čemer bo moral celotni neprofitni del najemnine sam kriti, le tržni del najemnine bi imel subvencioniran. Tisti najemnik, ki pa je v občini, ki zagotavlja neprofitna stanovanja, in ima popolnoma enake dohodke kot prvi najemnik, pa bo imel subvencionirano celo najemnino,« so pojasnili na ministrstvu in dodali, da so o slabšanju položaja najemnikov takšnih stanovanj ves čas postopka priprave zakona opozarjali tako ministrstvo za javno upravo kot ministrstvo za okolje in prostor (MOP).

Na MOP so razložili, da je v pogajanjih med občinami in vlado ob pripravi Zuujfo prišla pobuda s strani občin, da se v celoti ukine obveznost občin, da morajo subvencionirati tržni najem za prosilce za neprofitna najemna stanovanja. Občine so se zaradi porasta obsega subvencij tržnih najemnin soočale z velikimi likvidnostnimi težavami in nenadzorovano rastjo proračunskih izdatkov, kar je bila posledica novih upravičenj z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je stopil v veljavo leta 2012. Predlog MOP je bil, da se ne ukinja pravica do subvencioniranja tržnih najemnin v celoti, kot je bil predlog občin, temveč samo odpravi vzrok, ki je sprožil naraščanje teh izdatkov občin.

V Mestni občini Kranj je 379 neprofitnih stanovanj, kar ne zadošča potrebam. »Na zadnji dokončni prednostni listi je 253 upravičencev, 20 jih je stanovanje že dobilo. Trenutno prejema tržno subvencijo okoli 60 upravičencev,« so pojasnili. Kranjska občina je lani namenila 141 tisoč evrov za tržne in 196 tisoč evrov za neprofitne subvencije, ocenjujejo pa, da naj bi na račun omenjene zakonske spremembe letno prihranili najmanj 45 tisoč evrov.

Na Jesenicah, kjer so lani za subvencije najemnin namenili 169 tisoč evrov, računajo na letni prihranek okoli 25 tisoč evrov. Čeprav imajo več kot 250 najemnih neprofitnih stanovanj, jih je še vedno premalo; nanje po razpisu iz leta 2012 čaka še več kot 100 prosilcev, tržno najemnino pa so lani subvencionirali 36 osebam.

Občina Škofja Loka je lastnica 189 stanovanj za najem, kar ne zadošča potrebam, saj na prednosti listi za dodelitev neprofitnih stanovanj v najem ostaja še 63 prosilcev. Občina je lani za subvencije najemnin v tržnih in neprofitnih stanovanjih plačala 76 tisoč evrov, subvencijo tržne najemnine je izplačala tridesetim upravičencem. Prihranek na račun ukinitve subvencij neprofitnega dela tržne najemnine ocenjujejo na 20 tisoč evrov letno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 30. maj 2018 / 15:53

Vlamljali v objekte in avtomobile

Kranj – Zadnji konec tedna so bili precej aktivni tudi vlomilci. Gorenjski policisti so namreč obravnavali štiri vlome v objekte in pet vlomov v avtomobile. Med drugim je nekdo v petek zvečer vlomi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 1. april 2015 / 14:06

Ponekod po Sloveniji sodra in toča

Ljubljana/Kamnik – Na območju osrednje Slovenije se je dopoldne pojavilo nekaj nevihtnih celic s pojavi predvsem sodre, ponekod pa je padala tudi toča, je STA povedal dežurni meteorolog na Agenciji...

Kranj / sreda, 1. april 2015 / 13:07

Naša varnost ni samoumevna

To je ob spominu na narodnega heroja Staneta Žagarja in njegove soborce poudaril poveljnik kranjske vojašnice Milan Žurman.

Bled / sreda, 1. april 2015 / 13:05

Trendi v floristiki

Bled – V Festivalni dvorani na Bledu so pred kratkim potekali Trendi v floristiki 2015, dogodek, ki ga tradicionalno organizira Biotehniški center Naklo in s katerim so tudi letos napovedali nove s...

Jesenice / sreda, 1. april 2015 / 13:03

Pomagajmo si za zdravo življenje

Jesenice – Pomagajmo si za zdravo življenje je ime akcije, v sklopu katere na pobudo Centra za socialno delo Jesenice zbirajo rabljeno športno opremo za poletne športe: kolesa, rolerje, plavutke, m...

Slovenija / sreda, 1. april 2015 / 13:02

Varčevanje na račun revnih

Upravičenci do neprofitnih stanovanj, ki imajo v najemu tržna stanovanja, od danes niso več upravičeni do subvencije neprofitnega dela tržne najemnine.