Iskali bodo drznost in kreativnost
Ljubitelji kuharskih televizijskih šovov bodo po prvem aprilu spet prišli na svoj račun. Na Pop TV namreč prihaja prvi slovenski MasterChef (Kuharski mojster), ki ga bodo predvajali ob sredah in četrtkih zvečer. V novem kuharskem tekmovanju se bo pomerilo šestnajst ljubiteljskih kuharjev, ki bodo skušali osvojiti 50 tisoč evrov, njihovo znanje pa bodo ocenjevali trije kulinarični strokovnjaki: Luka Jezeršek iz Hiše kulinarike Jezeršek, slaščičarski mojster Karim Merdjadi ter vodja centralne slaščičarske delavnice Sava hotelov Bled in svetovna certificirana sodnica za celotno kulinariko Alma Rekić. MasterChef, ki je nastal leta 1990 v Veliki Britaniji in so ga doslej snemali že v vsaj 48 državah, je zasnovan malce drugače, kot so vajeni slovenski gledalci, saj tekmovalci ne živijo skupaj, poleg tega pa nima voditelja, ima le tri sodnike, ki bodo skozi oddaje izločevali tekmovalce, ki ne bodo dosegali njihovih pričakovanj. Sodniki so nam zaupali nekaj zanimivosti o slovenskem šovu, ki so ga že začeli snemati.
Na Pop TV so v zadnjem sporočilu za javnost zapisali, da »z Luko, Almo in Karimom ni dobro češenj zobati«. Zakaj? Boste tako strogi kot denimo Gordon Ramsay v ameriški različici šova?
Alma: »Strogi bomo vsi trije. MasterChef Slovenije je kuharsko tekmovanje in od tekmovalcev pričakujemo veliko.«
Luka: »Jaz ne bom Gordon Ramsay, bom Luka Jezeršek. Smo na tekmovanju, in ne na kuharskem tečaju, kar pomeni, da iščemo dobre ljubiteljske kuharje. Bomo pa zelo strogi, če bo kdo prodajal meglo.«
Karim: »Pravzaprav ne želim, da se me primerja ali pa vleče vzporednico z Gordonom Ramsayjem. Kako in koliko bomo strogi, je odvisno od kvalitete pripravljenih jedi in njihove postavitve na krožnik. Bolj kot strog bom kritičen. Pohvalim, kar je dobro, in pokritiziram, kar je slabo. Bom pa iz izziva v izziv zahteval od tekmovalcev več. In to jim bom dal jasno vedeti. Konec koncev so na tekmovanju in se potegujejo za nagrado. Želimo izbrati najboljšega.«
Snemanja so se že začela. Kako so se tekmovalci do zdaj izkazali za štedilnikom?
Luka: »Boste videli 1. aprila na Pop TV.« (smeh)
Alma: »Tekmovalci so zanimivi. Nekateri nas že presenečajo, drugi nas še bodo, tako da se nam obeta težka bitka.«
Karim: »Glede na časovni pritisk in da svojih nalog ne poznajo vnaprej, je treba priznati, da jim gre kar dobro. Je pa res, da nekaterim bolj, nekaterim manj. Ne smemo pozabiti, da so to ljubiteljski kuharji. Prišli so iz svojih 'varnih' kuhinj v novo in tekmovalno okolje.«
Pri ocenjevanju česa boste najbolj strogi? Kaj bi vas najbolj zmotilo?
Alma: »Mene pri kuharjih na splošno najbolj moti to, da ne gredo iz svojih varnih okvirjev in strežejo nepremišljene kombinacije okusov.
Luka: »Iskali bomo predvsem dobre krožnike.«
Karim: »Najbolj strog bom pri okušanju in prezentaciji njihovih jedi. Ne smemo pa pozabiti, da morajo striktno upoštevati navodila za izvajanje posamezne naloge. Nespoštovanje navodil je lahko usodno za vsakega tekmovalca. Najbolj bi me zmotilo, če na koncu ne bi sestavili svojega krožnika.«
Nam lahko zaupate kakšno zanimivost iz prvih oddaj?
Karim: »Povem lahko le, da je zanimivo (smeh).«
Luka: »Tekmovalci so zelo zanimivi, vsak je nekaj posebnega in vedno znova presenečajo.«
Alma: »Tekmovalci imajo zelo različne reakcije na sprejemanje nalog in izzivov ... Zaenkrat so še prijatelji, vendar se bojim, da se bo to kmalu spremenilo.«
Kakšna znanja mora imeti po vašem kuharski mojster?
Alma: »Nikoli se ne sme vdati. Biti mora drzen, vztrajen, kreativen in predvsem – pogumen.«
Luka: »Iznajdljivost, kreativnost, timski duh in borbenost!«
Karim: »Master Chef mora poznati vse tehnike mehanske obdelave živil, termične priprave, smiselne postavitve na krožnik. Poleg tega pa mora biti pri pripravi svojih jedi drzen, inovativen in kreativen.«