Šolarji so zapeli skupaj s pevkami iz Kokre. / Foto: Matic Zorman

Že včasih so pisali na tablice

V podružnični šoli v Kokri so s prireditvijo in razstavo Šola nekoč in danes proslavili 130 let šolstva.

Kokra – Deset učencev, učiteljici Romana Naglič in Katarina Prelog ter tri nekdanje učenke podružnične šole so pripravili duhovito prireditev, s katero so primerjali šolo nekoč in danes. Nekoč so šolarji pisali s kredo na lesene tablice, je povedala ena od učenk. Tudi danes pišemo na tablice, elektronske, in to s prsti, je navrgel njen sošolec. Včasih so za malico prinesli revnejši otroci v šolo jabolko in kruh, bogatejši tudi kako klobaso, danes imajo najraje hot dog in buhteljne, smo slišali iz otroških ust. Včasih so bili za nedisciplino kaznovali s šibo ali stanjem v koti, danes ... no, danes se učiteljev nič več ne bojijo.

Tudi učiteljice Anice Jenko, ki je v Kokri učila 36 let, se najbrž niso bali, so se pa v njenih zgodnejših učiteljskih časih pozimi še stiskali ob zakurjeni lončeni peči in na njej sušili mokra oblačila. V njenih in današnjih časih pa je bila šola močno povezana s krajem, kar dokazuje tudi kakovostna prireditev, ki bi bila lahko za zgled celo večjim šolam, je dejala dolgoletna učiteljica, ki meni, da so majhne šole pravzaprav elitne. »So srce življenja in napredka v kraju, zato je treba napeti vse sile, da obstanejo. Tudi šola v Kokri, ki se mora nenehno potrjevati s svojimi uspehi, kar ji tudi dobro uspeva,« je dejala Anica Jenko.

Šolstvo v Kokri je začel v župnišču leta 1885 tedanji župnik Josip Lavtižar, 1897 je bila zgrajena prva javna šola, leta 1903 so jo ponovno zgradili. Do leta 1940 je bilo v njej od 40 do 90 otrok, smo slišali nekatere drobce iz zgodovine šolstva v dolini Kokre. Leta 1996 so staro šolo porušili in zgradili povsem novo. »Pri tem so veliko pomagali krajani, pri obnovi pa so občini na pomoč priskočili tudi sponzorji,« se je na prireditvi spomnil župan Miran Zadnikar in omenil tudi aktualno, v minulem šolskem letu končano energetsko sanacijo šolske stavbe. Starše v Kokri je pozval, naj otroke vpisujejo v domačo šolo, da jo bo kraj obdržal. Še lani so namreč državne oblasti razmišljale o ukinitvi majhnih šol z manj kot 14 vpisanimi otroki, kar se potem sicer ni izpolnilo. Šolo zdaj obiskuje deset otrok, po napovedih o rojstvih jih bo vsako leto več, leta 2018 menda kar 21, je napovedala Tea Dolinar, ravnateljica Osnovne šole Matija Valjavca Preddvor, kamor sodi mala podružnica v Kokri. Tudi ona je poudarila povezanost šole s krajem, uspehe tukajšnjih šolarjev, ki pred ostalimi šolami prednjačijo celo pri količini zbranega starega papirja, in posluhu Občine Preddvor, ki financira varstvo otrok in vsa leta vlaga v šolsko stavbo. Šola je tudi ob tej priložnosti dobila darilo od občine: župan jim je izročil naročilnico za športne in rekreativne pripomočke.

Obiskovalci so prisluhnili tudi pevkam iz Kokre in predstavitvi zbornika o zgodovini šolstva ter si ogledali razstavo predmetov, dokumentov in fotografij iz šolske zgodovine.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 27. maj 2018 / 11:20

Ob jubileju nova investicija

V Heliosu so ob 110. obletnici začetka proizvodnje smol odprli nov reaktor za smole. Naložba je vredna več kot tri milijone evrov, sodoben objekt pa omogoča tudi večjo kapaciteto.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Počastili konec Soške fronte

S proslavo in pohodom h Krnskemu jezeru so v soboto počastili 90-letnico konca bojev na Soški fronti.

Radovljica / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Po novi avtocesti še ta mesec

Družba za avtoceste (Dars) bo predvidoma še v tem mesecu odprla za promet desno polovico 2,4 kilometra avtoceste od Podtabora do Peračice.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Razkritje bližnje prihodnosti

Pri Audiju se pripravljajo na prvo predstavitev novega malčka A1.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Pogled od zgoraj

Pri Nissanu so razvili nov asistenčni sistem za lažje parkiranje.

Splošno / sreda, 14. november 2007 / 07:00

Obletnice, priznanja in nov avto

Majestic 5 so bili stari deset let, Mitja Okorn še vedno hodi s Tino, Sanja Grohar pridno dela kariero, Alenka Gotar je posnela skladbo Ženska iz soli in se oglasila na Primskovem.