
Revolucija zdrave prehrane
Tudi na Gorenjskem so se vključili v projekt Food revolution (revolucija zdrave prehrane), ki ga izvaja društvo Planet Zemlja kot ambasador svetovnega gibanja, katerega pobudnik je svetovno znani kuhar Jamie Oliver. Gre za projekt kuhanja s prvinskimi živili, uporabe lokalnih pridelkov in učenja priprave jedi iz ostankov hrane. Tako je v Vrtcu Jesenice, ki že pet let sodeluje v projektu Planetu zemlja prijazna šola/vrtec, potekala delavnica pod vodstvom Tanje Godec, na kateri so se seznanili z zdravo pripravo hrane, pomenom kuhanja, pastmi že pripravljene hrane, možnostmi kuhanja iz ostankov in pomenom uporabe lokalno pridelane hrane. Kot je povedala ravnateljica Vrtca Jesenice Zdenka Kovač, so na delavnici iz sestavin, ki so ostale od kosila: kisle repe, matevža, pečenice, kruha ter jajc in skute, pripravili več novih zanimivih jedi. »Skuhali smo repno juho z žličniki iz matevža, zavitek s kislo repo in pečenico, palačinke iz matevža ter kruhovo torto.« Strokovni delavci pa so s tem, kako se lahko porabi hrana, seznanili tudi otroke v igralnici. Tako iz sadja, ki ostane od sadne malice, skupaj spečejo zavitek, skuhajo kompot, stisnejo sokove ...