Z belim za mizo, z rjavim v posteljo

Da ne bo kakšnih čudnih misli!!! Ne gre za barvo kože, ampak dlake. Beli medved in rjavi medved, da o zajčkih ne govorimo. Prijatelji prinesejo steklenico Polar Bear Vodke iz Belorusije. Dobro darilo za konec zime in čeprav zelo mrzel, hkrati ogrevajoč vzpod­bujevalnik pred večerjo z belorusko (krompirjevo) babko. Naslednji dan mi do­bra znanka podari očarljivo slikanico Sitnobe sitne, ki govori o prijateljstvu. Ni veliko besedi, ampak so toliko bolj zgovorne slike. Gospod Medved, ki neznansko rad je med, dobi sosede. Zajčki pridejo prosit za malo medu, da bodo spekli torto, a medved: nimam. Pridejo prosit za kakšno poleno. Medved: nimam. Potem pridejo vprašat, če bi lahko zamenjali kakšno knjigo. Medved: nimam. Potem nekega dne nenadoma pozvoni. Pred vrati nobenega zajca, samo košara, v njej pa torta in polenca in Vodnik po zajčji galaksiji in pismo: Ker gospod Medved vsega tega nima, mu to prinašajo zajci. In Medved se zave, kaj je osamljenost. ... Na sanke naloži polena, med, nekaj knjig ter se med snežinkami poda k sosedom. Ko napoči pomlad, skupaj čebelarijo, drvarijo, pečejo torte, medved zajčkom prebira pravljice in skupaj gledajo zvezdno nebo. Bila je sobota, pod oblaki zvezd ni bilo, dobila pa sem navdih za medeni nedeljski zajtrk.

Koktajl beli medved

Za 6 oseb potrebujemo: 600 ml penine, 180 ml vodke, sok dveh limet, zdrobljen led, visoke kelihe, ohlajene slamice.

Kelihe shladimo v zamrzovalniku. Če nimamo zdrobljenega ledu, vzamemo kocke, jih damo v vrečko za zmrzovanje in potolčemo s kuhinjskim kladivom.

Limeti prerežemo na pol in eno polovico razrežemo na tri rezine. Iztisnemo sok. V orošene kozarce damo led, jih orosimo z limetinim sokom, dodamo vodko in penino. Rob kozarca okrasimo s pol rezine limete in ponudimo s slamico.

Medeno mleko z ingverjem

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g ingverja, 1 l mleka, 8 žličk medu, 40 g bele čokolade po želji, metlico za spenjenje mleka.

Ingver olupimo in ga zrežemo na ploščke. 800 ml mleka in ingver zavremo, pustimo, da pet minut stoji. Dodamo med, premešamo, da se popolnoma stopi, in mleko precedimo v ogrete kozarce. 200 ml ogretega, ne zavretega!!! mleka spenimo, damo na mleko, po želji posujemo z oblanci bele čokolade, ki jo naoblamo z nožičem za lupljenje krompirja.

Medeni mafini z malinami

Za 1 pekač potrebujemo:

Za drobljanec: 50 g finih ovsenih kosmičev, 50 g moke, 50 g mehkega masla, 20 g tekočega medu.

Za testo: 120 g masla, 80 g sladkorja, 120 g tekočega medu, 1 vanilin, 1,5 žličke pecilnega praška, 3 jajca, 300 g moke, 120 g smetane, 100 g odmrznjenih malin, 12 papirnatih modelčkov, 1 pekač za mafine.

Kosmiče, maslo, moko, med za drobljanec nadrobimo s prsti in damo na hladno.

Maslo, sladkor, med, vanilin in ščep soli stepamo z mešalnikom najmanj 8 minut. Počasi dodajamo po eno jajce. Moko in pecilni prašek zmešamo in izmenjaje s smetano dodajamo testu. Na hitro vmešamo odtajane maline in s testom napolnimo papirnate modelčke. Na vrh mafinov enakomerno razdelimo drobljanec in pečemo v pečici, ogreti na 180 °, pečemo 20–25 minut.

Ohladimo na mrežici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 9. maj 2023 / 14:10

Posegli po odličjih

V Brainobrain Slovenija so po dolgem času letos spet v živo, ne po spletu, pripravili državno tekmovanje v hitrem računanju na abak Brainobrainfest 2023.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 16. oktober 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Zadnje čase imam precej nenavadne sanje. Prav gotovo mi nekaj sporočajo, vendar jih ne znam razvozlati, pa še ponavljajo se. Sanjam, da moram pogledati neko stvar, ne spomnim se kaj, mislim,...

Zanimivosti / nedelja, 16. oktober 2011 / 07:00

Razstava ročnih del

Bled - Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske je v soboto in nedeljo pripravila v stavbi Triglavskega narodnega parka na Bledu razstavo ročnih del, s katero je želela pr...

Zanimivosti / nedelja, 16. oktober 2011 / 07:00

Hribarjev spominski dan

Cerklje - Unesco klub Cerklje, ki letos praznuje peto obletnico delovanja in ga vodi Daniela Močnik, je dneve evropske kulturne dediščine zaznamoval v soboto, 1. oktobra,...

Bohinj / nedelja, 16. oktober 2011 / 07:00

Slovesnost ob obletnici zbora aktivistov

Bohinjska Bistrica - V Bohinju so prejšnjo soboto praznovali 67. obletnico zbora aktivistov Osvobodilne fronte jeseniškega okrožja. S slovesnostjo so se spomnili zb...

Šenčur / nedelja, 16. oktober 2011 / 07:00

Nove cene za zemljišča ob cestah

Šenčur - Občinski svet občine Šenčur je na zadnji seji potrdil novo cenitev zemljišč ob občinskih cestah. Občina je namreč naročila izvedensko cenitev zemljišč, ki so potrebna za...