Rižev narastek

Rižev narastek, jed, ki se je zagotovo spomnite iz otroštva. Zakaj si ne bi obudili spomina in ga pripravili za nekoliko drugačno kosilo ali sladico. Da bo še posebej sočen in okusen, vanj vmešajmo še sadje. Zraven pa seveda ne sme manjkati dober kompot.

Za pripravo riževega naras­tka potrebujemo: 250 g riža, 5 dl mleka, 2 dl vode, pol žličke soli, 4 jajca, 1 limonino lupinico, 3 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 marelični ali breskov kompot.

Riž speremo pod tekočo vodo. Stresemo ga v lonec, dodamo sol in zalijemo z mlekom in vodo. Med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Nato ga pri nizki temperaturi kuhamo še okrog 15 minut in občasno premešamo. Kuhan riž pustimo stati vsaj pol ure, da se ohladi in popije vso tekočino. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilin sladkor ter vse skupaj penasto zmešamo, da zmes nekoliko naraste. Marelice ali breskve iz kompota narežemo na majhne koščke (če imamo veliko pločevinko kompota, ni nujno, da uporabimo vse sadje). Sadje in limonino lupinico dodamo mlečnemu rižu. Riž zmešamo z rumenjakovo maso in s štirimi žlicami soka iz kompota. Nazadnje vmešamo še stepene beljake. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen pekač in pečemo v ogreti pečici na 18 stopinj Celzija 30 minut.

Nasvet: Za sladice in mlečne jedi uporabimo okroglozrnati riž. Ta vsebuje več škroba, ki poskrbi, da je riž bolj ''pacast'', kar je pri narastkih dobrodošlo. Mleko zmešamo z vodo, ker voda poskrbi, da se riž med kuhanjem ne prime preveč na dno posode. Za bolj kremast in izrazit okus kuhanemu rižu dodamo košček masla ali pol decilitra smetane.

Za pripravo kompota potrebujemo: 2 litra vode, 4 manjša jabolka, 2 pesti suhih hrušk, 1 pest suhih sliv, 4 klinčke, 1 žličko cimeta, 4 žlice sladkorja, sok ene limone.

Jabolka olupimo, jim od­stranimo pečke ter jih narežemo na tanjše krhlje. Vse sadje stresemo v posodo, posujemo s cimetom, dodamo klinčke, sladkor in limonin sok. Zalijemo z vodo in zavremo. Nato se naj kompot kuha še 20 minut.

Nasvet: Ker je sadje že samo po sebi sladko, lahko sladkor izpustimo. Namesto sladkorja ob koncu kuhanja vmešamo še kakšno žlico medu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sreda, 4. marec 2015 / 09:37

Jubilej Okteta Lip Bled

Konec leta je oktet, katerega korenine segajo več kot pet desetletij nazaj v tedanji komorni moški zbor iz Zasipa, praznoval trideset let neprekinjenega umetniškega ustvarjanja. Koncert, posvečen temu...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 3. marec 2016 / 14:37

Sodelovanje bo še intenzivnejše

Kranj – Konec prejšnjega tedna sta bila v Kranju na delovnem obisku podžupanja pobratenega mesta Beljak dr. Petra Oberrauner ter predstavnica za evropsko politiko v tamkajšnji mes­tni upravi Laura...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:20

Rojstnodnevna modna ura

Kazalci so se zavrteli in zvok ure je naznanil, da je čas za spektakularen dogodek, ki ga je ljubljanski Citypark pripravil ob praznovanju letos že štirinajstega rojstnega dne.

Kultura / četrtek, 3. marec 2016 / 14:18

Iz kože v usnje v Godčevem času

Bohinjska Bistrica – Gorenjski muzej vabi na muzejski večer Iz kože v usnje v Godčevem času v petek, 4. marca, ob 18. uri v Muzeju Tomaža Godca, Bohinjska Bistrica. Gost bo Marjan Petač, usnjar, ki...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:17

Hipijada v Down Townu

Kranj – V soboto, 5. marca, bo od 21. ure naprej v Rock Baru Down Town potekala hipijada. Obeta se vrnitev v čase Woodstocka in glasbenih legend iz 60-ih in 70-ih let. Za jagodni glasbeni izbor bo...

Razvedrilo / četrtek, 3. marec 2016 / 14:17

Območno srečanje folklornih skupin

Cerklje – V nedeljo, 6. marca, ob 16. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika potekalo Območno srečanje odraslih folklornih skupin.