Na mini zaposlitvenem sejmu so se brezposelni invalidi srečali s potencialnimi delodajalci. / Foto: Gorazd Kavčič

Za boljšo zaposljivost invalidov

Na četrtkovem zaposlitvenem dnevu za invalide, ki ga je pripravila območna služba Zavoda RS za zaposlovanje Kranj, so delodajalcem predstavili postopek zaposlovanja in spodbude za zaposlovanje invalidov. Na mini zaposlitvenem sejmu pa so se motivirani brezposelni invalidi tudi neposredno srečali z delodajalci.

Kranj – V uvodnem predstavitvenem delu je predstavnike delodajalcev najprej nagovorila namestnica direktorja kranjske enote zavoda za zaposlovanje Dubravka Furer, nato so prisluhnili informacijam o brezposelnih invalidih na trgu dela, predstavitvi pravic invalida in postopku pred njegovo zaposlitvijo na zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, predstavitvi spodbud invalidskega sklada in odločanju o pravicah invalidov pri zavodu za zaposlovanje.

V Sloveniji je bilo konec minulega leta 17.646 brezposelnih invalidov, na Gorenjskem 1024, je poročala Manja Smisl Čufar s kranjskega zavoda za zaposlovanje. Predlani se je uspelo zaposliti 173, lani 164 invalidom, v zadnjih štirih letih je dobilo delo v povprečju 13,7 brezposelnega invalida. Vključitev v storitve zaposlitvene rehabilitacije njihove možnosti za zaposlitev pomembno povečuje. Vključujejo jih v svoje programe aktivne politike zaposlovanja. Sicer pa pogled v strukturo brezposelnih invalidov pokaže, da je med njimi največje število delovnih invalidov in takšnih z ugotovljeno telesno okvaro, največ jih ima osnovnošolsko in srednjo poklicno izobrazbo, polovica jih sodi v starostno skupino nad 50 let, tretjina jih ima tudi delovno dobo nad 30 let. Četrtina je invalidov, v evidenci brezposelnih prijavljenih do enega leta, na žalost pa je prav toliko tudi dolgotrajno brezposelnih (od pet do sedem let). Smisl Čufarjeva je povedala, da delodajalcem ponujajo v zaposlitev invalide, ki so motivirani in glede na svoje preostale sposobnosti zmožni sprejeti delo. Ocenjuje, da je takšnih okoli dvesto. Upoštevati pa velja omejitve, s katerimi lahko delajo in sta jih določili invalidska in rehabilitacijska komisija.

Delodajalci so med drugim izvedeli, da tudi Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje omogoča delodajalcem sofinanciranje prilagoditev delovnih prostorov ali delovnih sredstev ter sofinanciranje usposabljanja. Za zaposlovanje invalidov obstajajo davčne olajšave, več spodbud pa ponuja Javni jamstveni, preživninski in invalidski sklad RS (nagrade za preseganje kvote invalidov med zaposlenimi, oprostitev plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, subvencije plače invalidu, plačilo stroškov podpornih storitev, plačilo stroškov prilagoditve delovnega mesta). Zavod za zaposlovanje ponuja vrsto svetovalnih storitev za oboje, delodajalce in brezposelne invalide, tokrat pa je poskrbel za njihovo neposredno srečanje na mini zaposlitvenem sejmu. Bil je dobro obiskan, zlasti s strani motiviranih brezposelnih invalidov, poleg šestih delodajalcev, ki zaposlujejo invalide, pa so se predstavili tudi izvajalci zaposlitvene rehabilitacije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 19. april 2007 / 07:00

Gašperji v novi zasedbi

Gašperji so letos doživeli kadrovske pretrese, ki so v ansambel prinesli tri novince. "Upam, da nas bo občinstvo kljub menjavam še naprej tako lepo sprejemalo, saj ostajamo zvesti naši tradiciji," pra...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 27. avgust 2009 / 07:00

Sklad TNP ohranja vrednost premoženja

Delničarji Sklada TNP bodo tudi v prihodnje ostajali brez dividend, vendar naj bi vrednost premoženja rasla skupaj z vrednostjo turističnih naložb v Triglavskem narodnem parku.

GG Plus / četrtek, 27. avgust 2009 / 07:00

Gostilničar, ki je postal hotelir

Marjan Marinšek je lastnik gostilne v Naklem, ki ima več kot sedemdesetletno tradicijo. Septembra bo odprl nov hotel s 110 posteljami ter prostori za šport in sprostitev, ki bo imel tri zvezdice. Nalo...

GG Plus / četrtek, 27. avgust 2009 / 07:00

Oslabitve zmanjšale dobiček

Banka NLB je v prvem polletju dosegla 97,1 milijona evrov dobička, ki pa se je zaradi oblikovanih rezervacij zmanjšal na 35,7 milijona evrov.

GG Plus / četrtek, 27. avgust 2009 / 07:00

Probanka izdala obveznice

Ljubljana - Probanka je izdala za 15 milijonov evrov obveznic, vsaka je nominalno vredna tisoč evrov. Glavnica bo dospela v plačilo 24. junija 2016, obrestna mera je nespremenlji...

GG Plus / četrtek, 27. avgust 2009 / 07:00

Zaplet s pokojninskim skladom

Kapitalska družba je oblikovala rezervacije, agencija je zahtevala neposredno vplačilo.