Peka kruha

Je precej enostavna zadeva. No, potem ko narediš določeno število neuspešnih poizkusov. Da jih boste vi manj, kot sem jih jaz, vam posredujem moj preverjen način za najbolj osnoven in enostaven beli kruh. Vzamemo 1,2 kg navadne bele moke. Na sredi plastične posode naredimo kvasec (en zavitek kvasa + žlička sladkorja) z 2 dl tople, vendar ne vroče vode. Premešamo in pokrijemo. Kvasec vzhaja 15 minut. Še pred tem damo kuhati štiri srednje velike krompirje v 5 dl vode. Vode ne odlijemo. Ko so kuhani, jih pretlačimo in kar s paličnim mešalnikom naredimo »pire brozgo«. Nato se mora »pire brozga« ohladiti. Lahko damo kuhati krompir tudi z 1 dl vode v posodo AMC in nato dodamo 4 dl hladne vode. »Pire brozga« mora biti ohlajena, lahko je topla, ne sme pa biti pretopla, ker bo v tem primeru pomorila kvasovke in kruh ne bo vzhajal. Ko je kvasec (v glavni posodi) narejen, na rob posode dodamo dve veliki žlici soli in v sredino posode 0,5 dl olja. Dodamo »pire brozgo« in mešamo samo s kuhalnico. Najprej mešamo znotraj posode kvasec in »pire brozgo«, nato krog razširimo in zamešamo še moko s soljo, ki je bolj na robu posode. To pa zato, da sol in kvas ne prideta direktno v stik. Sol namreč pomori kvasovke. Krompir dodamo zato, ker kvasovke skupaj z njim kar ponorijo in je zato kruh precej bolj rahel. Včasih moramo dodati še malo vode, odvisno od moke ali krompirja. Če je premešano testo pregosto, ga kar po vrhu poškropimo z vodo, ki bo med vzhajanjem pronicala v celo testo. Nato testo vzhaja eno uro. Potem ga s kuhalnico le nekajkrat obrnemo – toliko da »pade dol«. Spet vzhaja eno uro. Ker imamo v družini rajši bolj rahel kruh, je tudi testo bolj vlažno. Zato moramo pult oz. desko malo bolj pomokati in pomokamo tudi roki. Oblikujemo dve štruci in ju damo na peki papir v pekač, ki ostane na pultu. Pokrijemo s folijo ali vrečko, da se ne suši. Vzhaja še 20 min. Nato prižgemo pečico na 240 °C in po cca 15 minutah je pečica segreta, kruh pa je v tem času še vzhajal v pekaču. Kruh damo v pečico in pečemo 20 minut na 240 °C in še 20 min na 200 °C. Ko je kruh pečen, postavimo štruci obvezno pokonci ob steno, da se ohladi in da gre lahko vlaga iz kruha, sicer je spodnji del vlažen in premehak.

Zelo je priporočljivo uporabljati časovnik, sicer bomo slej ko prej pozabili na čas vzhajanja kvasca, testa ali peke in bo šlo naše delo v smeti. Lahko ne dodamo krompirja, vendar kruh ne bo tako zelo rahel. Namesto pekača lahko uporabimo model za kruh, kar je še posebej priporočljivo, če je testo bolj rahlo. Včasih je kruh ob istem receptu in postopku drugačen samo zaradi razlik v pečicah.

Celotnemu postopku moramo dodati še nekaj kg veselja v prahu in ljubezni v zraku. Kadar pa kaj zamočimo, dodamo še 2 kg humorja na lasten račun. Tak je moj način. Verjetno se da še kaj izboljšati ali poenostaviti. Trenutno sem pri tem postopku. Lahko pošljete svoje recepte. Naslednjič pa napišem še specialne vrste kruha, ki jih znam speči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / petek, 25. december 2009 / 07:00

Osminka v jeseniški gostilnici Pastel

V petek vas ob 18. uri vabijo v Gostilnico Pastel (nasproti gimnazije Jesenice) na Božični koncert pevk in pevcev glasbenega studia Osminka. Pripravili so vam program slovenskih in svetovn...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / petek, 12. junij 2009 / 07:00

Peskokop z odlično akustiko

V Letnem gledališču Šmartno v Tuhinju danes začenjajo sezono. Na svoj oder vabijo gledališke in glasbene skupine iz vse Gorenjske.

Prosti čas / petek, 12. junij 2009 / 07:00

Vroča žemljica

Manja Plešnar je vedno sanjala o pevski karieri, pa vendar je ena tistih, ki je najprej sanjala o tem, šele potem je sledilo vse drugo, čeprav je vrstni red v Sloveniji najbolj realen tale...

Prosti čas / petek, 12. junij 2009 / 07:00

Sosedje ter Lado in Jurij se vračajo jeseni

Dogodivščine sosedov, ki jih lahko spremljate na POP TV v nadaljevanki Lepo je biti sosed, so se dodobra usidrale v srca gledalcev, ugotavljajo na Pro plusu. Ustvarjalci čez počitnice ne bodo poč...

Škofja Loka / petek, 12. junij 2009 / 07:00

Začele so se praznične prireditve

Škofja Loka - Občina Škofja Loka 30. junija praznuje občinski praznik, praznični dogodki pa se začnejo že veliko prej. Že jutri, 13. junija, bo oživela Oglasbena Loka, ko bodo ml...

Radovljica / petek, 12. junij 2009 / 07:00

Po Brezjanski poti miru

Z vodenim ogledom bodo jutri uradno odprli tematsko pot okoli Brezij. Skupaj s še devetimi potmi je vključena v novo karto tematskih poti po občini Radovljica.