Peka kruha

Je precej enostavna zadeva. No, potem ko narediš določeno število neuspešnih poizkusov. Da jih boste vi manj, kot sem jih jaz, vam posredujem moj preverjen način za najbolj osnoven in enostaven beli kruh. Vzamemo 1,2 kg navadne bele moke. Na sredi plastične posode naredimo kvasec (en zavitek kvasa + žlička sladkorja) z 2 dl tople, vendar ne vroče vode. Premešamo in pokrijemo. Kvasec vzhaja 15 minut. Še pred tem damo kuhati štiri srednje velike krompirje v 5 dl vode. Vode ne odlijemo. Ko so kuhani, jih pretlačimo in kar s paličnim mešalnikom naredimo »pire brozgo«. Nato se mora »pire brozga« ohladiti. Lahko damo kuhati krompir tudi z 1 dl vode v posodo AMC in nato dodamo 4 dl hladne vode. »Pire brozga« mora biti ohlajena, lahko je topla, ne sme pa biti pretopla, ker bo v tem primeru pomorila kvasovke in kruh ne bo vzhajal. Ko je kvasec (v glavni posodi) narejen, na rob posode dodamo dve veliki žlici soli in v sredino posode 0,5 dl olja. Dodamo »pire brozgo« in mešamo samo s kuhalnico. Najprej mešamo znotraj posode kvasec in »pire brozgo«, nato krog razširimo in zamešamo še moko s soljo, ki je bolj na robu posode. To pa zato, da sol in kvas ne prideta direktno v stik. Sol namreč pomori kvasovke. Krompir dodamo zato, ker kvasovke skupaj z njim kar ponorijo in je zato kruh precej bolj rahel. Včasih moramo dodati še malo vode, odvisno od moke ali krompirja. Če je premešano testo pregosto, ga kar po vrhu poškropimo z vodo, ki bo med vzhajanjem pronicala v celo testo. Nato testo vzhaja eno uro. Potem ga s kuhalnico le nekajkrat obrnemo – toliko da »pade dol«. Spet vzhaja eno uro. Ker imamo v družini rajši bolj rahel kruh, je tudi testo bolj vlažno. Zato moramo pult oz. desko malo bolj pomokati in pomokamo tudi roki. Oblikujemo dve štruci in ju damo na peki papir v pekač, ki ostane na pultu. Pokrijemo s folijo ali vrečko, da se ne suši. Vzhaja še 20 min. Nato prižgemo pečico na 240 °C in po cca 15 minutah je pečica segreta, kruh pa je v tem času še vzhajal v pekaču. Kruh damo v pečico in pečemo 20 minut na 240 °C in še 20 min na 200 °C. Ko je kruh pečen, postavimo štruci obvezno pokonci ob steno, da se ohladi in da gre lahko vlaga iz kruha, sicer je spodnji del vlažen in premehak.

Zelo je priporočljivo uporabljati časovnik, sicer bomo slej ko prej pozabili na čas vzhajanja kvasca, testa ali peke in bo šlo naše delo v smeti. Lahko ne dodamo krompirja, vendar kruh ne bo tako zelo rahel. Namesto pekača lahko uporabimo model za kruh, kar je še posebej priporočljivo, če je testo bolj rahlo. Včasih je kruh ob istem receptu in postopku drugačen samo zaradi razlik v pečicah.

Celotnemu postopku moramo dodati še nekaj kg veselja v prahu in ljubezni v zraku. Kadar pa kaj zamočimo, dodamo še 2 kg humorja na lasten račun. Tak je moj način. Verjetno se da še kaj izboljšati ali poenostaviti. Trenutno sem pri tem postopku. Lahko pošljete svoje recepte. Naslednjič pa napišem še specialne vrste kruha, ki jih znam speči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / nedelja, 10. februar 2008 / 07:00

Krof naravnost v avto

Slovenskim znanstvenicam biofizika in kemija ne delata problemov, radijka Zala je dobila odgovor na vprašanje o lešnikih, pridni vozniki pa vsak po dva krofa. Sejem Turizem in prosti čas je bil znova...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Tri petine škode je povzročila suša

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so suša, neurja z močnim vetrom, toča, plazovi, usadi, požari in druge naravne nesreče lani v Sloveniji povzročili 82,5 milijona...

Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Organizirali bodo čebelarski krožek

Breznica - V Čebelarskem društvu Antona Janše Breznica želijo pomladiti članstvo in za čebelarstvo navdušiti tudi mlade. V društvi so zato sklenili, da bodo organizirali čebelars...

Zanimivosti / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Razstava Sveta družina v naše družine

Šentvid nad Ljubljano - V Zavodu Sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano so po skoraj desetih letih znova pripravili razstavo jaslic, ki so jo imenovali Sveta družina v naše druž...

Gospodarstvo / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Prevzem Merkurja bo uspel

Konzorcij za prevzem nakelske družbe Merkur ugotavlja, da je bila prevzemna ponudba uspešna, saj so pridobili prek 98 odstotkov delnic.

Prosti čas / četrtek, 6. december 2007 / 07:00

Uporablja naravne materiale

V cvetličarni Bambus na Primskovem smo sredi rezanega cvetja, cvetočih in necvetočih lončnic, cvetličnih aranžmajev iz suhega in svežega cvetja, poročnih dekoracij, žalnih aranžmajih našli prijaz...