Peka kruha

Je precej enostavna zadeva. No, potem ko narediš določeno število neuspešnih poizkusov. Da jih boste vi manj, kot sem jih jaz, vam posredujem moj preverjen način za najbolj osnoven in enostaven beli kruh. Vzamemo 1,2 kg navadne bele moke. Na sredi plastične posode naredimo kvasec (en zavitek kvasa + žlička sladkorja) z 2 dl tople, vendar ne vroče vode. Premešamo in pokrijemo. Kvasec vzhaja 15 minut. Še pred tem damo kuhati štiri srednje velike krompirje v 5 dl vode. Vode ne odlijemo. Ko so kuhani, jih pretlačimo in kar s paličnim mešalnikom naredimo »pire brozgo«. Nato se mora »pire brozga« ohladiti. Lahko damo kuhati krompir tudi z 1 dl vode v posodo AMC in nato dodamo 4 dl hladne vode. »Pire brozga« mora biti ohlajena, lahko je topla, ne sme pa biti pretopla, ker bo v tem primeru pomorila kvasovke in kruh ne bo vzhajal. Ko je kvasec (v glavni posodi) narejen, na rob posode dodamo dve veliki žlici soli in v sredino posode 0,5 dl olja. Dodamo »pire brozgo« in mešamo samo s kuhalnico. Najprej mešamo znotraj posode kvasec in »pire brozgo«, nato krog razširimo in zamešamo še moko s soljo, ki je bolj na robu posode. To pa zato, da sol in kvas ne prideta direktno v stik. Sol namreč pomori kvasovke. Krompir dodamo zato, ker kvasovke skupaj z njim kar ponorijo in je zato kruh precej bolj rahel. Včasih moramo dodati še malo vode, odvisno od moke ali krompirja. Če je premešano testo pregosto, ga kar po vrhu poškropimo z vodo, ki bo med vzhajanjem pronicala v celo testo. Nato testo vzhaja eno uro. Potem ga s kuhalnico le nekajkrat obrnemo – toliko da »pade dol«. Spet vzhaja eno uro. Ker imamo v družini rajši bolj rahel kruh, je tudi testo bolj vlažno. Zato moramo pult oz. desko malo bolj pomokati in pomokamo tudi roki. Oblikujemo dve štruci in ju damo na peki papir v pekač, ki ostane na pultu. Pokrijemo s folijo ali vrečko, da se ne suši. Vzhaja še 20 min. Nato prižgemo pečico na 240 °C in po cca 15 minutah je pečica segreta, kruh pa je v tem času še vzhajal v pekaču. Kruh damo v pečico in pečemo 20 minut na 240 °C in še 20 min na 200 °C. Ko je kruh pečen, postavimo štruci obvezno pokonci ob steno, da se ohladi in da gre lahko vlaga iz kruha, sicer je spodnji del vlažen in premehak.

Zelo je priporočljivo uporabljati časovnik, sicer bomo slej ko prej pozabili na čas vzhajanja kvasca, testa ali peke in bo šlo naše delo v smeti. Lahko ne dodamo krompirja, vendar kruh ne bo tako zelo rahel. Namesto pekača lahko uporabimo model za kruh, kar je še posebej priporočljivo, če je testo bolj rahlo. Včasih je kruh ob istem receptu in postopku drugačen samo zaradi razlik v pečicah.

Celotnemu postopku moramo dodati še nekaj kg veselja v prahu in ljubezni v zraku. Kadar pa kaj zamočimo, dodamo še 2 kg humorja na lasten račun. Tak je moj način. Verjetno se da še kaj izboljšati ali poenostaviti. Trenutno sem pri tem postopku. Lahko pošljete svoje recepte. Naslednjič pa napišem še specialne vrste kruha, ki jih znam speči.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 21. december 2012 / 07:00

Letopis Gorenjska 2012: Ljudje in dogodki

Letopis Gorenjska 2012: Ljudje in dogodki, 21. december 2012, št. 10

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 19. junij 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 19. junij 2011 / 07:00

Ziljani so štehvali

Nihče natančno ne ve, kdaj so začeli v Ziljski dolini/Gailtal v zahodnem delu Koroške pod goro Dobrač/Dobratsch, med Šmohorjem/Hermagorjem in Podkloštrom/Arnoldstein, prirejati konjeniško igro »š...

Nasveti / nedelja, 19. junij 2011 / 07:00

Okrogloličnica z užitno perjanico

Na dunajskem Naschmarktu vlada vrvež, kakršen se za veliko tržnico spodobi. Postanem pred kupom spretno naloženih kolerab. Čisto zgoraj ima peterica gomoljev z gostim zelenjem na vrhu celo oči in...

Zanimivosti / nedelja, 19. junij 2011 / 07:00

Pohod bosonogih na Šenturško Goro

Lahovče - Minulo soboto so člani Planinskega društva Komenda – sekcije Škrjančki, pripravili že 6. pohod bosonogih na Šenturško Goro. Na 6 kilometrov dolgo krožno pot se je v lep...

Mengeš / nedelja, 19. junij 2011 / 07:00

Ustanovili bodo mladinski center

Mengeš - Občina Mengeš je v sodelovanju z Osnovno šolo Mengeš podprla izdelavo diplomske naloge, s katero naj bi ugotovili, ali se zdi mladostnikom, njihovim staršem in strokovni...