Cesarski praženec

Cesarski praženec ali po domače šmoren je tradicionalna avstrijska jed, ki jo je iz palačinke ''ponesreči'' naredil kuhar cesarja Jožefa I. Danes skoraj zagotovo ni otroka, ki se mu ne bi zasvetile oči ob pogledu na šmoren. Verjamem pa, da se ga ne bi branile tudi odrasle osebe. Poleg originalnega cesarskega praženca so nastale številne druge različice, ki je vsaka po svoje okusna in posebna. Predlagam, da poizkusite recept za posebno rahel ter za skutin praženec.

Za pripravo cesarskega praženca potrebujemo: 40 dag moke, 3 dl l mleka, 2 dl mineralne vode, 3 žlice sladkorja, 3 jajca, za noževo konico soli, pol žličke pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, maslo za ponev.

Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake razžvrkljamo skupaj s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo. Zalijemo z mlekom in mineralno vodo. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Nazadnje v maso vmešamo še stepen sneg. Ponev segrejemo in namastimo. Testo v tanjših plasteh vlivamo v ponev. Na obeh straneh zapečemo do zlato rjave barve, nato pa testo raztrgamo s pomočjo dveh kuhalnic ali vilic. Raztrgano testo v ponvi še malo mešamo in drobimo, da se narahlo prepraži. Že pečen praženec postavimo v posodo in pokrijemo, da ostane topel, medtem ko pečemo preostanek praženca.

Nasvet: V testo lahko vmešamo še v rumu namočene rozine. Zraven cesarskega praženca tekne jabolčna čežana ali druga sadna omaka. Posladkamo ga lahko tudi z medom ali s čokoladnim prelivom.

Cesarski praženec lahko spečemo tudi v pečici. Pripravljeno maso zlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C približno 20 minut. Pečenega razrežemo in postrežemo.

Za pripravo skutnega praženca potrebujemo: 500 g skute, 4 jajca, 100 g moke, za noževo konico soli, 2 žlici sladkorja, 1 žlico masla.

Skuto pomešamo z jajci in z vilicami gladko razmešamo. Dodamo moko in sladkor. V veliki ponvi segrejemo maslo in vanjo damo polovico skutine zmesi. Z obeh strani jo zlato rjavo zapečemo ter jo z dvema kuhalnicama raztrgamo na kose. Postopek ponovimo s preostankom skutine mase. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: V maso damo dve žlici vloženega sadja ali marmelade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 18. avgust 2010 / 07:00

Okoli sto prosilcev za subvencijo

Avgusta so v Škofji Loki začeli z zbiranjem vlog za subvencioniranje varstva otrok, ki niso vključeni v programe predšolskega varstva.

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 22. januar 2015 / 17:30

Požar v invalidskem podjetju

V današnjem požaru v invalidskem podjetju Center slepih in slabovidnih IP v Stari Loki se je en delavec hudo opekel po nogah, okoli deset pa jih je potrebovalo predihavanje s kisikom.

Kultura / četrtek, 22. januar 2015 / 14:41

Povezovanje in sodelovanje

V soboto je v veliki sejni dvorani Mestne občine Kranj potekalo srečanje oziroma posvet predstavnikov kulturnih društev, ki delujejo na širšem območju nekdanje kranjske občine.

Gospodarstvo / četrtek, 22. januar 2015 / 14:12

Upajo na obročno odplačilo

V Casinoju Bled so državi predlagali, da bi dolg od neplačanih davkov pretvorili v lastniški delež, a je država to zavrnila. Zdaj upajo, da bodo dobili pozitiven odgovor vsaj glede odloga terjatev ozi...

Razvedrilo / četrtek, 22. januar 2015 / 14:10

Mladi zapeli z Nušo

V Domu krajanov v Lomu pod Storžičem je bilo v petek veselo, saj so pripravili Antonov dobrodelni koncert, na katerem so nastopili številni domači glasbeniki. Zvezda večera je bila Nuša Derenda.

Kronika / četrtek, 22. januar 2015 / 14:06

Ni dokazila o plačilu

Na sojenju nekdanjemu vodstvu LTH zaradi domnevno sporne prodaje prostorov v Beogradu na škodo družbe je beograjski odvetnik Radoje Stefanović pojasnil trenutni status nepremičnine.