Cesarski praženec

Cesarski praženec ali po domače šmoren je tradicionalna avstrijska jed, ki jo je iz palačinke ''ponesreči'' naredil kuhar cesarja Jožefa I. Danes skoraj zagotovo ni otroka, ki se mu ne bi zasvetile oči ob pogledu na šmoren. Verjamem pa, da se ga ne bi branile tudi odrasle osebe. Poleg originalnega cesarskega praženca so nastale številne druge različice, ki je vsaka po svoje okusna in posebna. Predlagam, da poizkusite recept za posebno rahel ter za skutin praženec.

Za pripravo cesarskega praženca potrebujemo: 40 dag moke, 3 dl l mleka, 2 dl mineralne vode, 3 žlice sladkorja, 3 jajca, za noževo konico soli, pol žličke pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, maslo za ponev.

Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake razžvrkljamo skupaj s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo. Zalijemo z mlekom in mineralno vodo. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Nazadnje v maso vmešamo še stepen sneg. Ponev segrejemo in namastimo. Testo v tanjših plasteh vlivamo v ponev. Na obeh straneh zapečemo do zlato rjave barve, nato pa testo raztrgamo s pomočjo dveh kuhalnic ali vilic. Raztrgano testo v ponvi še malo mešamo in drobimo, da se narahlo prepraži. Že pečen praženec postavimo v posodo in pokrijemo, da ostane topel, medtem ko pečemo preostanek praženca.

Nasvet: V testo lahko vmešamo še v rumu namočene rozine. Zraven cesarskega praženca tekne jabolčna čežana ali druga sadna omaka. Posladkamo ga lahko tudi z medom ali s čokoladnim prelivom.

Cesarski praženec lahko spečemo tudi v pečici. Pripravljeno maso zlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C približno 20 minut. Pečenega razrežemo in postrežemo.

Za pripravo skutnega praženca potrebujemo: 500 g skute, 4 jajca, 100 g moke, za noževo konico soli, 2 žlici sladkorja, 1 žlico masla.

Skuto pomešamo z jajci in z vilicami gladko razmešamo. Dodamo moko in sladkor. V veliki ponvi segrejemo maslo in vanjo damo polovico skutine zmesi. Z obeh strani jo zlato rjavo zapečemo ter jo z dvema kuhalnicama raztrgamo na kose. Postopek ponovimo s preostankom skutine mase. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Nasvet: V maso damo dve žlici vloženega sadja ali marmelade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 13. november 2014 / 13:26

Martinova gos

Zadnja leta se martinova gos na njegov praznik pojavlja na jedilniku v precej modernejši obliki. Kadar pa martinovo pride na delovni dan, ga praznujemo lahko dvakrat: en dan med vikendom prej in potem...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Sto deset let šolstva na Primskovem

Kranj - Letošnje leto je jubilejno leto šolstva na Primskovem pri Kranju, saj mineva 110 let, kar je prvič zazvonil šolski zvonec. Obenem je to tudi 30. rojstni dan Osnovne šole...

Šport / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Šestkrat prek 200, padec Gruberja

V Planici so danes, v sredo, preizkusili letalnico, najdaljši polet pa je uspel Norvežanu Johanu R. Evensenu.

Kranj / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Uživajo tudi v svetu pod vodo

Društvo za podvodne dejavnosti Kranj je eno najstarejših v Sloveniji, saj letos praznujejo že 35 let delovanja, člani pa so predvsem ljubitelji vode, podvodnega sveta in narave.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Vitamini in minerali

Strokovnjaki danes opozarjajo pred pretirano uporabo vitaminov in mineralov skozi daljši čas, ker lahko takšna raba celo ogroža zdravje ljudi.

Splošno / sreda, 12. marec 2008 / 07:00

Natančno preverite podatke informativnega izračuna

Po novem bodo zavezanci za dohodnino do konca maja prejeli informativni izračun. Če ne bodo odkrili napak, je zgodba z dohodnino za letos zaključena.