Cesarski praženec
Cesarski praženec ali po domače šmoren je tradicionalna avstrijska jed, ki jo je iz palačinke ''ponesreči'' naredil kuhar cesarja Jožefa I. Danes skoraj zagotovo ni otroka, ki se mu ne bi zasvetile oči ob pogledu na šmoren. Verjamem pa, da se ga ne bi branile tudi odrasle osebe. Poleg originalnega cesarskega praženca so nastale številne druge različice, ki je vsaka po svoje okusna in posebna. Predlagam, da poizkusite recept za posebno rahel ter za skutin praženec.
Za pripravo cesarskega praženca potrebujemo: 40 dag moke, 3 dl l mleka, 2 dl mineralne vode, 3 žlice sladkorja, 3 jajca, za noževo konico soli, pol žličke pecilnega praška, 1 vanilin sladkor, maslo za ponev.
Rumenjake ločimo od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake razžvrkljamo skupaj s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in soljo. Zalijemo z mlekom in mineralno vodo. Med stalnim mešanjem dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Nazadnje v maso vmešamo še stepen sneg. Ponev segrejemo in namastimo. Testo v tanjših plasteh vlivamo v ponev. Na obeh straneh zapečemo do zlato rjave barve, nato pa testo raztrgamo s pomočjo dveh kuhalnic ali vilic. Raztrgano testo v ponvi še malo mešamo in drobimo, da se narahlo prepraži. Že pečen praženec postavimo v posodo in pokrijemo, da ostane topel, medtem ko pečemo preostanek praženca.
Nasvet: V testo lahko vmešamo še v rumu namočene rozine. Zraven cesarskega praženca tekne jabolčna čežana ali druga sadna omaka. Posladkamo ga lahko tudi z medom ali s čokoladnim prelivom.
Cesarski praženec lahko spečemo tudi v pečici. Pripravljeno maso zlijemo v namaščen pekač in pečemo v pečici, segreti na 180 °C približno 20 minut. Pečenega razrežemo in postrežemo.
Za pripravo skutnega praženca potrebujemo: 500 g skute, 4 jajca, 100 g moke, za noževo konico soli, 2 žlici sladkorja, 1 žlico masla.
Skuto pomešamo z jajci in z vilicami gladko razmešamo. Dodamo moko in sladkor. V veliki ponvi segrejemo maslo in vanjo damo polovico skutine zmesi. Z obeh strani jo zlato rjavo zapečemo ter jo z dvema kuhalnicama raztrgamo na kose. Postopek ponovimo s preostankom skutine mase. Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
Nasvet: V maso damo dve žlici vloženega sadja ali marmelade.