Aleš Praček, Bilo je nekoč, resnično kot zdaj, Buča, Ljubljana, 2014, 216 strani, 19 evrov, www.buca.si

Bilo je nekoč …

»Preden gremo na­prej, poglejmo nekaj tistega, kar danes o Slovanih takrat vemo. Slovani takrat so bili svobodno in korajžno ljudstvo. Sestavljalo jih je več različnih plemen, ki so med seboj govorila podoben jezik. Temelj njihovega gospodarstva v pradomovini je predstavljalo poljedelstvo. Staro besedišče slovanskih jezikov nam priča, da so Slovani že v pradomovini poznali skoraj vse vrste današnjih žit. Iz lanu so tkali platna, izdelovali obleke in še naprej uporabljali kože in krzno. Obdelavo ogromnih površin zemlje so največkrat povezali s požigalništvom. To je zahtevalo skupen nastop večjega števila ljudi in naravnost mogoče je, da so Slovani ta čut po skupnem nastopu ohranili vse do današnjih dni, saj so bile socialistične države 20. stoletja, s skupnim, torej družbenim, državnim lastništvom nad zemljo in gospodarstvom, v Evropi še najbolj značilne ravno za slovanski poselitveni prostor … Nek starodavni bizantinski pisatelj iz takratnih časov je napisal, da Slovani nimajo enega moža, ki bi jim vladal, temveč veliko zadev urejajo skupaj, da živijo v skromnih kočah, ki so raztresene daleč druga od druge in si jih radi medsebojno menjavajo …«

Če je res, da smo Slovenci (tudi) slovanskega izvora, potem je še posebej zanimivo prebrati gornji odlomek. Potrjuje nas v ljudskem prepričanju, da kri ni voda, kar se ujema tudi z najnovejšimi dognanji genetike. Mislim na nagnjenost h kolektivizmu in socializmu, ki je zadnje četrt stoletja v hudi nemilosti, a ni rečeno, da je za zmeraj izgubljena. Zadnje čase so bili v ospredju individualni plenilci nekdanjega kolektivnega premoženja in avtor knjige v tej zvezi posrečeno citira kitico iz enega Stritarjevih Dunajskih sonetov: »Ko tožil sem o žalostni osodi / Dežele naše, ki jo sini plenijo, / Najboljši sini, kakor sami menijo – Mi vemo, da jih samopašnost vodi ...« Vodilo avtorja te knjige pa je bilo, da bi zgodovino napisal kot zgodbo. Ne kot učeno razpravo z vsem znanstvenim aparatom, ampak kot »Pripoved o zgodovini ozemlja današnje Slovenije od pradavnine do svetovnih vojn« – tak je podnaslov knjige. Če vas torej zamika, da bi slovensko zgodovino, ki jo sicer poznate, prebrali še enkrat, v enem zamahu in kot lepo berljivo zgodbo, vzemite v roke knjigo Aleša Pračka. Ta Primorec, ki je diplomiral iz kmetijstva in magistriral iz varstva naravne in kulturne dediščine, se je pred leti neobremenjeno soočil še z zgodovino, jo obdelal kot ledino in pridelal to knjigo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sobota, 19. januar 2008 / 07:00

Okus, videz in tehnika

New Moment tim je "skuhal" večerjo v Narodnem muzeju, najboljšega restavracijskega slaščičarja imajo v Barceloni, bovling je lahko zanimivo ponovoletno druženje, Kinoteka pa bo za pol leta Euroteka.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Juha, žar in sladoled Slovencem najbolj dišijo

Inštitut Marketagent.com je s spletno raziskavo na vzorcu pesto aktivnih uporabnikov interneta v starosti med 20 in 59 leti proučeval, kakšno hrano imajo Slovenci najraje. Najljubša predjed Slove...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Matjaževa Štefka

Eni jo poimenujejo mleta pečenka, največ jo poznajo pod imenom pečenka Štefani, kranjskega kuharja Matjaža Erzarja pa smo ujeli ravno pri pripravi njegove "Štefke", kakor je smeje ljubkovalno poimenov...

GG Plus / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Letos okušali vina vinarja Rodice

Že drugo leto zapored je skupina krvodajalcev z Gorenjskega (z Golnika) obiskala transfuzijsko postajo v Izoli in darovala kri. Prvič jih je bilo v skupini sedem, sedaj že več kot trideset. Tako...

Bled / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Osemdeset let najimenitnejšega blejskega hotela

Domačinka Jula Molnar je leta 1919 kupila hotel Luisenbad in ga leta 1922 preimenovala v Toplice. Po prenovi je bil novi Grand hotel Toplice odprt leta 1931.

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Anketa: Podružnične šole polne prednosti

Društvo učiteljev podružničnih šol je v Motniku konec tedna pripravilo strokovni posvet na temo Gibanje je jezik otrok, mi pa smo nekaj učiteljic vprašali, kakšne so prednosti in slabosti dela v teh m...