Silvestrski prigrizek

Bliža se najdaljša noč v letu. Za popestritev večera lahko pripravimo prigrizke, ki so nepogrešljivi del pričakovanja novega leta. Domače in goste lahko presenetite s pripravo kvašenih polžkov in z mehiško jogurtovo omako. Vsem vam in vaši družini ter bližnjim pa želim, da vas leto 2015 obdari s številnimi lepimi trenutki, z obilico zdravja, uspeha in osebnega zadovoljstva.

Za pripravo kvašenih polžkov s semeni potrebujemo: za testo: 80 dag moke, žličko in pol soli, 1 jajce, 0,5 l mleka, 1 dl olja, 42 g kvasa (ena kocka), 1 žličko sladkorja; za nadev: 180 g margarine, 2 žlički soli, 2 rumenjaka in en beljak; za posip: 1 beljak, 1 pest mešanih semen.

Priprava testa: Kvas razdrobimo v posodico, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijemo z decilitrom toplega mleka. Pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo, na sredini naredimo jamico in ob robu potresemo s soljo. Na sredino jamice ubijemo jajce ter dodamo vzhajan kvas in olje. Prilijemo mleko in zamesimo testo. Testo naj počiva na toplem pol ure.

Priprava nadeva: Margarino narežemo na drobne koščke in jo z vilicami dobro premešamo. Rumenjaka in beljak razžvrkljamo in zmešamo z dvema žličkama soli. Mešanico dodamo margarini in dobro premešamo.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik, približno centimeter debelo. Premažemo z nadevom. Testo zvijemo iz obeh strani in po sredini prerežemo, tako da dobimo dva dolga zavitka. Narežemo ju na centimeter in pol debelo. Vsak kos posebej pomočimo v razžvrkljanem beljaku, nato pa z istim delom povaljamo v semenih. Pripravljene polžke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem. Pečemo v naprej ogreti pečici na 180 °C približno 15 minut.

Nasvet: Priporočljivo je, da uporabimo margarino, ki ima sobno temperaturo, saj se tako lažje maže in poveže z drugimi sestavinami. Za bolj zdravo različico lahko uporabimo polnozrnato ali kakšno drugo vrsto moke.

Za pripravo mehiške jogurtove omake potrebujemo: 2 dl jogurta, 1 žlico gorčice, 2 žlici majoneze, 2 žlici limoninega soka, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 strok česna, ščep mlete rdeče paprike, ščepec soli, ščepec popra.

Drobnjak ali peteršilj in česen dobro sesekljamo. Pomešamo z gorčico in majonezo ter potresemo s soljo, poprom in z mleto rdečo papriko. Prilijemo jogurt in limonin sok ter dobro premešamo.

Nasvet: Namesto limoninega soka lahko v omako nasekjamo tudi dve manjši kisli kumarici. Omaka se odlično poda k tortiljinem čipsu. Ker je zelo podobna tatarski, jo lahko uporabimo tudi kot dodatek k ocvrtim jedem ali kot preliv za solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / petek, 16. maj 2014 / 09:53

Tek pod svobodnim soncem

Žirovnica – V spomin na velikega Slovenca, Franca Saleškega Finžgarja, rojenega v Doslovčah, Zavod za turizem in kulturo Žirovnica in Občina Žirovnica prirejata tek, ki povezuje šport in kulturo, s...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Najlepša štirideseta

V Kranju se je na enem izmed križišč pojavil plakat, s katerega se je smejalo kup lepotic v kopalkah, spodaj pa je pisalo Muri jih ima 40, Kavka pa je doživela 12 ur.

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Uspešno leto za Nissan

Nissan je na slovenskem trgu leto 2006 zaključil s prvencem: več kot 1000 registriranih avtomobilov v koledarskem letu. Do konca novembra je Nissan držal v rokah 1,69-odstotni delež. R...

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Slovenija bo gostila premiero Twinga

Pri Renaultu Slovenija so napovedali, da bo spomladi Slovenija gostila premiero novega modela twingo, katerega proizvodnja bo potekala v novomeškem Revozu. Na predstavitev bo povabljen...

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Skoraj brez plusov

Lansko leto je bilo za avtomobilske uvoznike in prodajalce precej težko.

Prosti čas / sreda, 3. januar 2007 / 06:00

Kraljevski razred

Test: Citroën C6 2.7 HDI Exclusive