Inšpektorji na Gorenjskem zaprli sedem lokalov
Kranj – Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so letos opravili že 1436 inšpekcijskih pregledov gostinskih lokalov, v skoraj 60 odstotkih primerov so ugotovili nepravilnosti pri izvajanju živilske dejavnosti, v 24 primerih pa so celo izdali začasno prepoved obratovanja obrata. Na Gorenjskem so v enajstih mesecih pregledali 193 gostinskih lokalov, samo v 107 primerih pa niso naleteli na nepravilnosti. Zaradi ugotovljenih nepravilnosti so v 35 primerih izdali zgolj ustno opozorilo, poleg tega so izdali 43 odločb o odpravi nepravilnosti, v osmih primerih so začeli prekrškovni postopek, v sedmih primerih pa so izdali začasno prepoved opravljanja gostinske dejavnosti, kar je največ v vsej državi. Po pet začasnih prepovedi so izdali v okviru območnih uradov Ljubljana in Maribor, po dve začasni prepovedi obratovanja so izdali v okviru območnih uradov Koper, Murska Sobota, Nova Gorica, eno pa na Dolenjskem, so sporočili iz uprave.
Med najpogostejšimi ugotovljenimi nepravilnostmi so bile neustrezne higienske razmere, nedosledno in neustrezno izvajanje postopkov iz določil HACCP, neustrezno higiensko-tehnično stanje objektov (prostorov in opreme), nezadovoljivo vodenje dokumentacije na področju kontrol notranjega nadzora in nezadovoljivo zagotavljanje sledljivosti živil oziroma surovin.
Zaradi velikega števila ugotovljenih neskladnosti bo uprava tudi v predprazničnem obdobju namenila posebno pozornost nadzoru gostinskih obratov, so napovedali, vse nosilce gostinske dejavnosti pa pozvali, da se še posebej posvetijo zahtevam iz živilske zakonodaje, predvsem izpolnjevanju higienskih zahtev in zahtev glede zagotavljanja sledljivosti ter označevanja živil oziroma hrane. Gostinci so namreč odgovorni za varnost in kakovost živil oziroma hrane, ki jo postrežejo.