Pivovar Rok Rutar pravi, da sam najbolj uživa ob kuhanju piva, ko zadiši po sladu in hmelju ... / Foto: Gorazd Kavčič

Pivovarna v Žirovnici

Pivovar Rok Rutar je v poslovni coni v Žirovnici zgradil nov poslovni objekt, v katerem bo varil pivo Carniola.

Žirovnica – V poslovni coni v Žirovnici je zrasel nov poslovni objekt, butična pivovarna Carniola, v kateri bodo v prihodnjih tednih začeli variti pivo, pivo pa bo mogoče tudi poskusiti in kupiti. Lastnik pivovarne je Rok Rutar, ki zase pravi, da je Gorenjec (izvira iz Kranjske Gore), čeprav je odraščal v Ljubljani, zdaj pa živi v Domžalah. V domači hiši v Ljubljani je pred leti tudi začel variti pivo, potem ko se je za pivovarstvo navdušil na Škotskem in se seznanil z angleškimi vrstami piva. Najprej se je z varjenjem piva ukvarjal za hobi, znanje je nabiral prek spleta in v tujini, leta 2012 pa je odprl popoldanski s. p. in popoldne, po službi (po izobrazbi je diplomirani strojni inženir) v petdesetlitrskem kotličku začel variti pivo. Tako je dobil prve tri kupce, njihov krog pa se je počasi širil, tako je Rok kupil večji, 250-litrski kotel in sode, v katerih pivo zori. S pivom, ki ga je poimenoval Carniola, je začel zalagati več ljubljanskih lokalov in trgovin, posel pa se je zdaj tako razširil, da se je odločil za investicijo v nov poslovni objekt. Kot je povedal, je Žirovnico izbral predvsem zato, ker je v poslovni coni postopek pridobivanja dovoljenj hitrejši, poleg tega pa je tudi voda za varjenje piva odlična, ravno prave trdote. Investicijo – o višini ne želi govoriti – je delno pokril s prihranki in pomočjo sorodnikov, delno pa s krediti. V objektu, velikem 240 kvadratnih metrov, ima varilnico, skladišče, pisarno, garderobe, pakirnico, v sprednjem delu pa preizkuševalnico, v kateri bodo obiskovalci lahko preskušali in tudi kupovali pivo. Rok računa, da bo na začetku na mesec zvaril 3500 litrov piva, kasneje pa bo to količino lahko še bistveno povečal. In kakšno je sploh pivo Carniola? Gre za tako imenovano pivo ale oziroma ol, ki je pivo zgornjega vretja. Po Rokovih besedah ima njegovo pivo bolj poln okus, več arome, tudi več alkohola od najbolj poznanih znamk piva pri nas. »Za razliko od industrijskih proizvajalcev piv si mi, manjši ljubiteljski pivovarji, upamo več eksperimentirati, sam denimo pivu dodajam melaso, kakavova zrna, celo med ... Uporabljam predvsem slovenski hmelj, ki ga kupujem neposredno od hmeljarja, torej tam, kjer hmelj zraste, začel pa sem eksperimentirati tudi z novimi vrstami hmelja, denimo novozelandskim.« Ves čas ima na voljo štiri vrste piva, poleg tega pa izdeluje še dve sezonski, eno poleti (pšenično pivo) in eno v času božiča (izdelano iz vode, ječmenovega slada, hmelja, kvasa in z dodatkom cimeta, pimenta, kardamoma in medu). »Želim si dvigniti kulturo pitja piv, zato bomo pripravljali tudi pokušnja piva, na katerih bodo obiskovalci preskusili več vrst piva, se seznanili z zgodovino in stili piva, načinom varjenja, sestavinami ...« pravi Rok, ki je za svoja piva dobil že nekaj nagrad na festivalih piva v Brežicah in Ljubljani. In kdaj bo pivovarna odprla vrata? Po načrtih bi jih morala že oktobra, a so se postopki nekoliko zavlekli. Rok čaka še na uporabno dovoljenje, vsekakor pa računa, da bo pivo v Žirovnici začel variti še v decembru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 19. avgust 2019 / 11:07

Varni tudi na dopustu

Ko se želite ohladiti in za krajši čas skočiti v reko, jezero ali morje, bodite pozorni, kaj puščate na obali in na vidnih mestih v avtomobilu. Poskrbite tudi za avto in varen dom.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 3. december 2014 / 15:33

Večer s pikolom

Jesenice – V Glasbeni šoli Jesenice so pripravili Večer s pikolom. Na njem sta to manj poznano glasbilo predstavili mladi glasbenici Janja Junež in Nika Pogačar, srednješolki, ki obiskujeta nadstan...

Kamnik / sreda, 3. december 2014 / 15:31

Azerbajdžanci v Kamniku

Kamnik – Občino Kamnik je na pobudo svetnika Antona Iskre minulo sredo obiskala azerbajdžanska delegacija gospodarstvenikov s področja turizma, ki se te dni mudi v Sloveniji. Njihov glavni namen je...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 3. december 2014 / 15:31

Cerkljanske jaslice v Petrovčevi hiši

Cerklje – Občina Cerklje, zavod za turizem in društvo likovnikov vabijo v četrtek ob 16.30 v Petrovčevo hišo na odprtje razstave Cerkljanske jaslice. Cerkljanske jaslice je izdelal Avgust Starovašn...

Jesenice / sreda, 3. december 2014 / 15:30

Praznik svete Barbare na Jesenicah

Jesenice – V Gornjesavskem muzeju Jesenice vsako leto 4. decembra, ko goduje zavetnica rudarjev in železarjev, pripravijo praznični program. Letos na ta dan pripravljajo pohod po Stari rudni poti d...

Domžale / sreda, 3. december 2014 / 15:30

V Domžalah bodo drsali od četrtka dalje

Domžale – Zavod za šport in rekreacijo Domžale obvešča, da bo uradno odprtje drsališča, ki bo tudi letos urejen v Športnem parku Domžale, v četrtek, 4. decembra, ob 17. uri. Drsališče bo odprto od...