Brez nervoze po železni cesti

V Zagrebu je v Umetniškem paviljonu razstava velikega katalonskega slikarja in keramičarja – nadrealista Joana Mirója (1893–1983), rojenega v Barceloni. Na ogled je 40 slik in kipov iz fundacije Maeght iz majhnega provansalskega mesta Saint-Paul-de-Vence. Z njih veje zračnost, lahkotnost in spontanost, pod katere so dostikrat ujete žalost in grenkoba in notranja upornost zaradi morij španske državljanske in druge svetovne vojne. In to sva z Izbranim hotela videti. Kdo le bi iskal parkirišče po Zagrebu?! Že Prešeren je slavil železno cesto … Če prebereš časopis, pokramljaš, spiješ približek kavi, se pripelješ na cilj zložno, brez živčnosti … V razstavišču vlada posebno vzdušje, stene imajo modrikasto-antracitni ton, na katerem Mirójeve barve še posebej zažarijo. Lune, zvezde, kometi, oči, žuželke, ženske in ptice … Nenadoma odpade breme vsakdanjosti … Miró, ki je nekaj časa živel v Parizu, je svojo prvo sliko prodal Pablu Picassu … Mirójeva 'Kmetija', ki jo je naslikal v letih 1921–22, je obsedla Ernesta Hemingwaya, ki je sliko kupil, saj je v njej videl resnično identiteto Katalonije. Leta 1934 je Hemingway pripovedoval: »Joan je trdo delal devet mesecev, večkrat bolj lačen kot sit. Zvečer je hodil v telovadnico in boksal, da si nabere moči za naslednji dan.«

Jesen življenja je Miró s soprogo preživel na Mallorci, kjer je imel čudovit, prostran in svetal atelje, katerega bela streha je stilizirana kot galebja krila. In zato se je na našem jedilniku znašla katalonsko-ma­llorška kombinacija.

Mallorška fižolova enolončnica (Fava parada)

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g belega fižola, 500 g prekajenih svinjskih rebrc, 1 veliko rdečo čebulo, 2 stroka česna, 2 zrela paradižnika, 2 lovorova lista, 1 šopek blitve, oljčno olje, sol, poper, lističe mete.

Fižol namočimo čez noč. Čebulo in paradižnik sesekljamo, česen stremo. V primerni posodi, najboljša je glinena, na oljčnem olju opečemo rebrca ter dodamo česen. Dodamo še čebulo in paradižnik. Malo popražimo. Dodamo namočen in odcejen fižol, lovorova lista in zalijemo z vodo, da je dobro prekrito. Zavremo in zmanjšamo ogenj. Od časa do časa pomešamo.

Ko je fižol že skoraj mehak, dodamo sesekljano blitvo in meto ter začinimo s poprom in morsko soljo. Kuhljamo še približno 15 minut. Iz gotove jedi vzamemo kuhana rebrca in jih zrežemo na kose ter jih znova vložimo v jed.

Ponudimo s kmečkim kruhom.

Polnjene sardine (Sardinas rellenas)

Za 4 osebe potrebujemo: oljčno olje, 12 velikih očiščenih in metuljasto razprtih sardin, 3 sesekljane stroke česna, 3 žlice sesekljanega peteršilja, pol bio limone, sok in lupinico, 95 g kuskusa, sol, poper.

Pečico ogrejemo na 240 °C. V skledi zmešamo strt česen, tenko narezano limonino lupinico, limonin sok in kuskus ter dodamo ščep soli.

Sardine začinimo po notranji strani. Polovico sardin zložimo v naoljen pekač s kožo navzdol. Premažemo z 1/6 nadeva in pokrijemo z drugo sardino s kožo navzgor. Preden damo pekač v pečico na srednjo rešetko, sardine premažemo z oljem. Pečemo 8–10 minut. Ponudimo s kruhom.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / sreda, 17. maj 2023 / 13:46

Zašli v času in prostoru

V torek, 9. maja 2023, sem tako kot običajno zjutraj po prejemu vašega glasila (na katerega sem naročen že več desetletij) na prvi strani prebral veliko naslovnico Kronanje Karla III. poča...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 28. junij 2014 / 10:50

Spominčice zbirale za poplavljeno Bosno

Kranj - Sedem gostink, združenih pod imenom Spominčice – med njimi tudi dve Gorenjki, in sicer Jurka Magdič iz gostilne Ančka v Šenčurju in Sonja Jezeršek iz Hiše kulinarike v Sori, je v torek zakl...

Šenčur / sobota, 28. junij 2014 / 10:49

Vrtavke nastopile v muzikalu

Šenčur – V nedeljo se je iztekel vseslovenski teden ljubiteljske kulture v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije, ki ga je zaznamovalo več kot p...

Nasveti / sobota, 28. junij 2014 / 10:47

Opojni cvet noči

Žoga se kotali na 12 brazilskih stadionih. Eden med njimi je v Manausu, mestu, ki je vzniknilo sredi največjega deževnega pragozda, kjer se Rio Negro izliva v Amazonko in ima nekaj manj kot dva mil...

GG Plus / sobota, 28. junij 2014 / 10:46

Letos so praznovali 20-letnico delovanja

Kulturno in športno društvo Bošnjakov Biser Jesenice je glavni motor kulturnega dogajanja Bošnjakov v Zgornjesavski dolini. Že dve desetletji kontinuirano organizirajo folklorne nastope, gledališke pr...

Gospodarstvo / sobota, 28. junij 2014 / 10:43

Uprava Gorenjske banke v polni sestavi

Kranj – Po pridobitvi soglasja Banke Slovenije je vodenje Gorenjske banke spet prevzel Andrej Andoljšek. Uprava banke tako deluje v tričlanski sestavi, poleg Andreja Andoljška sta člana uprave še M...