Tihomir in Robi sta skrbela za lačne obiskovalce in ljubitelje ajdovih žgancev in masovneka. / Foto: Tina Dokl

Romanje na Ovčarski bal

V nedeljo je na Jezersko ob Planšarsko jezero že 58. Ovčarski bal s svojim dogajanjem tradicionalno privabil množico obiskovalcev. Ti so vsak prosti kotiček okoli prizorišča, v senci ali na soncu, ob vseh mogočih cestah in poteh zapolnili s svojimi prevoznimi sredstvi, saj je bil prostor za parkiranje hitro poln. Pa ga ni bilo malo. Ljudi se je trlo, tako tujcev kot Slovencev.

Jezersko – Prišli so tudi številni motoristi, precej obiskovalcev je prikolesarilo. Eni so se oglasili samo zaradi klobase ter ajdovih žgancev z ocvirki in kislim zeljem. To je bila tudi najpogosteje naročena jed letošnjega Ovčarskega bala, čeprav so obiskovalci povpraševali tudi po masovneku in kislem mleku. Za med so šli – tako kot vsako leto – sveže ocvrti flancati.

Domačinka Irena Muri, poročena Rupar, je na prireditvi sodelovala tolikokrat, da sploh ne šteje več. Tihomir Milčič in Robi Kaštrun sta že prava mojstra v pripravi masovneka in ajdovih žgancev na tradicionalen način, na odprtem ognju. Kljub vročini sta se fanta urno gibala okoli dveh petlitrskih kotlov. Robi razloži, da sta od začetka prireditve dopoldne v slabih dveh urah pripravila že okoli štirideset litrov masovneka. Govorimo o njihovem, jezerskem masovneku. Robi na kratko obrazloži: »Pol kisle, pol sladke smetane. Soliš, in ko zavre, zmešaš. Pa ko še enkrat zavre, dodaš dve žlici ajdove moke in mešaš toliko časa, da začne plesati in spusti maščobo. In mi ne uporabljamo koruzne, ampak ajdovo moko. Tu na pet litrov smetane dava vevnico ali pol vevnice moke. To je pastirska merska enota. Drugače pa kuhava po občutku.«

Iz Društva solčavskih filcark Bicka sta tokrat pazili na stojnico Neža Plesnik in Marija Golob. Kajti zvezda ovčarskega bala na Jezerskem je jezersko-solčavska ovca, ena od slovenskih avtohtonih pasem. Neža je bila na Balu prisotna drugič, Marija pa že večkrat. Pri Žgajnarjevi stojnici je zaradi degustacije jogurta, klobas in sira 'vrelo' od ljudi. Tržičan Jure Smolej je bil med stojničarji na Ovčarskem balu že večkrat. Predstavil se je z majhnimi, v volno ovitimi plastičnimi ovčkami. Gospa v bližini je komentirala: »Fletne ovčke za jaslice, kajne?« Andraž Grebenc iz Ribnice je med ponudbo kož prodal največ ovčjih. Letos je bil na Jezerskem s svojo stojnico prisoten že petič in drugo leto verjetno spet pride. Karlo in Nada Podkrajšek iz okolice Litije pa sta se predstavila z unikatnimi izdelki iz lesa. Tokrat drugič. Ko smo ju povprašali, kakšen bo kaj zaslužek, se je Karlo pošalil, da sta »do 13. ure pokrila stroške«. Jezersko jima je všeč predvsem zaradi narave in ljudi in upata, da se drugo leto spet vrneta. Ana Knavs iz TD Jezersko je dodala, da je letos v primerjavi z lanskim letom prireditev obiskalo zagotovo več ljudi, čemur je verjetno botrovala tudi dobra vremenska napoved.

Na letošnjem Ovčarskem balu so ponovno prikazali prihod pastirjev in ovc s planin; gledalci so pobliže spoznali dela, povezana s predelavo ovčje volne; s pomočjo igre pa izvedeli veliko o starih običajih življenja na planini in o prvih dnevih pastirjev po prihodu s planine. Vseskozi je dogajanje spremljala tudi glasba, predvsem zvok harmonike je tu nepogrešljiv. Tudi plesa ni manjkalo. Na tokratnem Ovčarskem balu, kamor so se ljudje zgrinjali ves dan, pa je za popoldansko glasbeno razpoloženje skrbel Hišni ansambel Avsenik, kasneje pa je nadaljeval še narodno-zabavni ansambel, ki so ga fantje z vseh vetrov – Sandi Štravs, Jernej Puc, Matej Mešl in Preddvorčan Gašper Seljak – sestavili prav za to priložnost.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 18. maj 2019 / 14:44

Pogovorimo se o odpadkih

Komaj se je razkadil dim nad Lenartom, kjer je zagorelo v sortirnici podjetja Salomon, so pred dobrim tednom dni znova zagoreli odpadki na Publikusovi deponiji v Suhadolah pri Komendi. Pož...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 14. marec 2019 / 22:41

Bohinjski hoteli Damianu Merlaku

Propadajoče bohinjske hotele, ki so predstavljali dolgoletni nerešljiv gordijski vozel in coklo bohinjskemu turizmu, je od Zmaga Pačnika odkupil kriptomilijonar Damian Merlak.

Kronika / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Skesani Lović želi nižjo kazen

Na kranjskem okrožnem sodišču se je v petek nadaljevalo sojenje Francu Kleindienstu in njegovi ženi Glorii, ki jima obtožnica očita povzročitev posebno hude telesne poškodbe, zaradi katere je lani na...

Rekreacija / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Kuhar končal kariero, a ostaja v športu

Turni smučar in gorski tekač Nejc Kuhar je končal svojo dolgoletno tekmovalno športno pot, na kateri je dosegel številne uspehe in oral ledino slovenskega tekmovalnega turnega smučanja na visoki ravni...

Razvedrilo / četrtek, 14. marec 2019 / 22:38

Sanjska Kranjska

Kranjsko Goro ljubkovalno imenujejo tudi sanjska Kranjska. Za konec tedna je gostila tekmovalni snežni cirkus ter obilico zabave: četrti Grubin memorial, Pokal Vitranc in Q Max Party.

Zanimivosti / četrtek, 14. marec 2019 / 22:37

Vsakdanji predmeti, nevsakdanje zgodbe

Ob osmem marcu, mednarodnem dnevu žensk, so v Škofji Loki za en sam večer ustvarili priložnostni muzej, ki so ga poleg organizatork ustvarjale tudi obiskovalke. Razstavile so vsakdanje predmete, ki sk...