Kupidova žlica (1)
Pred Zavodom sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani je 18. marca potekalo prvo evropsko gastronomsko tekmovanje za osebe s posebnimi potrebami. Glavni organizator je bilo društvo UNUO iz Zagreba, tekmovanje pa se imenuje Kupidova žlica. Začelo se je na Hrvaškem, letos pa so ga prvič razširili v glavna mesta kar 27 evropskih držav. Namen je širjenje zavedanja o sposobnostih oseb s posebnimi potrebami, hkrati pa je za slednje to tudi priložnost, da se preizkusijo in izkažejo ter da jih opazijo morebitni bodoči delodajalci in jim omogočijo lažjo zaposlitev na trgu dela, predvsem v gostinstvu in turizmu.
Vedran Habel, predsednik Društva UNUO, je na začetku spodbudil udeležence. »To je prvo takšno tekmovanje in bo potekalo vsako leto. Pomembno je, da pokažete, kaj znate, kaj ste se naučili, in tudi da o vas slišijo vsi tisti, ki so ostali doma – in da pridejo prihodnje leto. Vsi, ki ste tukaj, ste zmagovalci. Uživajte in imejmo se lepo,« je poudaril. Svoje znanje je predstavilo sedem udeležencev. To so Katarina Mihelič, Nino Kaštrun, Jožica Sila, Dalila Markelj, Andreja Kozlevčar, Barbara Peterka in Janez Janko Kalan. Večina jih je prišla iz Gorenjske, tudi zmagovalec Nino Kaštrun.
»Ni bilo tako naporno, je kar šlo. Pripravil sem slovensko jed: rižoto z ješprenjem, spekel sem tudi ribo. Vse sem naredil sam. Zadovoljen sem s tem, kar sem danes pokazal. Seveda si želim, da bi zmagal in šel v nadaljnje tekmovanje v Zagreb. Delo v kuhinji mi je zelo všeč. Bi si želel, da bi kje dobil priložnost. Najraje pripravljam mesne jedi. Prav tako, kot rad kuham, pa rad tudi jem,« je po koncu kuhanja in predstavitvi jedi komisiji povedal Nino iz Kovorja pri Tržiču, ki ima Downov sindrom. Da je zmagal, je izvedel nekaj dni kasneje. Takšna je praksa. Nad sinovim kuharskim znanjem je navdušena tudi Sanja Steka Kaštrun. »Ko smo od društva Downov sindrom Slovenija prejeli informacijo o tem tekmovanju, smo Nina takoj prijavili. Ideja je super, razveselili smo se priložnosti, saj jih naši otroci v Sloveniji žal nimajo prav veliko – kljub želji po znanju, napredku, novih izkušnjah ... Pripravljal se je z Davorjem Družincem na Srednji gostinski in turistični šoli Radovljica, za kar smo zelo hvaležni. Kuhal je tudi doma.« Želi si, da bi mu to tekmovanje morda v prihodnje odprlo tudi vrata v običajno delovno okolje.
Kar trije tekmovalci so bili iz CUDV Matevža Langusa, stanovanjske enote Jesenice. »Pripravila sem skodelico iz parmezana, polento in pečeno slanino. Vesela sem, da lahko pokažem, kaj znam. Zelo rada kuham. Posebej sem se pripravljala. Pri tem mi je pomagala mentorica Beti Gale,« je dejala Dalila Markelj. Mentorica Beti Gale je pojasnila, da so se z veseljem udeležili tega tekmovanja in da že sicer veliko kuhajo. (Se nadaljuje)