Predsednik Borut Pahor v pomenku z dijaki in študenti Biotehniškega centra Naklo / Foto: Gorazd Kavčič

Priložnosti mladih na podeželju

Predsednik Borut Pahor je na obisku v Biotehniškem centru Naklo dejal, da ta šola mladim ljudem nudi znanje in priložnost, da svojo prihodnost vidijo na podeželju.

Strahinj – Predsedniku države Borutu Pahorju so na obisku razkazali dejavnosti centra, kjer gospodarijo in izobražujejo dijake ter študente v ekološkem kmetovanju, za kar imajo od leta 2004 tudi ekološki certifikat. Mladi pa so s predsednikom republike v okviru projekta Slovenija 2030 delili svoja razmišljanja o aktualnih razmerah v državi in njihovi vlogi pri ustvarjanju Slovenije prihodnosti.

Predsednik si je ogledal mlekarsko delavnico. V rastlinjakih so mu predstavili proizvodno metodo, ki združuje akvakulturo – gojenje rib s hidroponiko – gojenje rastlin v plavajočem mediju. Obiskal je šolsko trgovino Pod kozolcem, kjer prodajajo na ekološkem posestvu centra pridelane pridelke. Dijaki in študentje so mu predstavili slaščičarske, cvetličarske in druge izdelke, ki nastajajo v šolskem centru, pa tudi svoje učne in raziskovalne uspehe.

Predsednik Pahor je ob obisku ocenil, da so današnji mladi ljudje verjetno bolj zreli za svoja leta, kot je to veljalo za prejšnje generacije, da se zavedajo potrebe po znanju, drznosti in samozavesti pri doseganju svojih ciljev. »Imam dober občutek, da bodo kot nosilna generacija jutri uspešnejše krmarili našo družbo, kot to uspeva nam, ki smo ta hip morda premalo pogumni. Imamo veliko znanja, imamo veliko izkušenj, a se zdi, da nam je kriza vzela samozavest,« je razmišljal predsed­nik Pahor.

O šolskem centru v Naklem pa je dejal, da mladim nudi dovolj znanja in priložnosti za njihovo kvalitetno preživetje na podeželju. Spregovoril je tudi o pridelavi kakovostne slovenske hrane, ki predstavlja tržno nišo, mladim pa lahko na podeželju nudi zaposlitveno varnost. Dijaki in študentje so se nato s predsednikom republike v okviru projekta Slovenija 2030 pogovarjali o aktualnih razmerah v državi in o vlogi mlade generacije v Sloveniji prihodnosti. Mladi se ne bojijo prihodnosti, so zatrdili, jih pa moti, ker se država težko prilagaja na spremembe. V šoli pogrešajo več praktičnega znanja in delo na sodobnejših strojih, da bi šli v korak z razmerami, kakršne sedaj vladajo na kmetijah. Želijo tudi združitev idej, ki jih ima njihova generacija, z izkušnjami starejših, v nekakšen zbornični sistem. Menijo tudi, da bi se morale v šole vrniti nekdanje (a posodob­ljene) vajeniške prakse, ki smo jih opustili pred desetletjem. Na Pahorja so naslovili več vprašanj o slovenski in mednarodni politiki, od varstva narave do Evropske unije in morebitnega priznanja Palestine. V zvezi s slednjim je predsednik ocenil, da je čas, da mednarodna skupnost spodbudi Palestino in Izrael k dokončni rešitvi, a mora biti to »dvosmeren postopek«, saj morajo tudi palestinske oblasti poskrbeti, da se bo judovska država počutila varno in spoštovano v soseščini.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 23. februar 2007 / 06:00

Norosti zaljubljenih ali kaj drugega?

V februarju praznujemo valentinovo – praznik vseh zaljubljencev, ki je k nam prišel iz tujine. Izrazov naklonjenosti in ljubezni nikoli ni preveč, vendar se ob tem odpirajo mnoga vprašanja. So dari...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 21. november 2014 / 13:28

Četrt stoletja?

Je res že četrt stoletja od padca Berlinskega zidu in od ustanovitve Demosa? Res: 9. novembra 1989 je začel padati zid, ki je bil najvidnejši simbol razdelitve sveta na dva bloka; 4. decembra isteg...

Zanimivosti / petek, 21. november 2014 / 13:27

Potrebujejo nove prostore

Po vrnitvi s 23. svetovnega prvenstva Firefighter Combat Challenge v Phoenixu v Arizoni, kjer so slovenski gasilci znova dosegli izjemne rezultate, so gasilski kolegi iz PGD Gorenja vas svojega pre...

Medvode / petek, 21. november 2014 / 13:21

Začasno po obvozu

Na Zbiljski cesti so začeli graditi vodovod, kanalizacijo in plinovod, zaradi česar so uvedli začasno prepoved prometa s popolno zaporo.

Naklo / petek, 21. november 2014 / 13:19

Priložnosti mladih na podeželju

Predsednik Borut Pahor je na obisku v Biotehniškem centru Naklo dejal, da ta šola mladim ljudem nudi znanje in priložnost, da svojo prihodnost vidijo na podeželju.

Kultura / petek, 21. november 2014 / 13:08

Blagor mu, ki se spočije

Ob 100. obletnici smrti Davorina Jenka bo v nedeljo, 23. novembra, ob 17. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika spominski koncert.