Taborniki in drugi prostovoljci med pogozdovanjem v gozdu Franca Mačka v bližini Praprotne Police / Foto: Tina Dokl

Prostovoljci so pogozdovali

Okrog osemsto tabornikov in drugih prostovoljcev je v soboto pogozdovalo gozdove, ki jih je februarja prizadel žled.

Kranj – Tristo tabornikov in še petsto drugih prostovoljcev je v soboto v skupni akciji Zveze tabornikov Slovenije in Zavoda za gozdove Slovenije na sedemnajstih lokacijah po Sloveniji pogozdovalo gozdove, ki jih je februarja letos najbolj prizadel žled. Skupno so posadili 28 tisoč sadik, s čimer so ustvarili dvanajst hektarjev novega gozda. Čeprav ta površina predstavlja le 1,2 odstotka površine, predvidene za umetno obnovo, je akcija pokazala, da je tudi v vse bolj digitalizirani in potrošniško usmerjeni družbi še vedno veliko pripravljenosti za prostovoljno delo, ustvarjanje skupnega dobrega, druženje v naravi ... »Akcija je tudi potrdila, da smo Slovenci z gozdom tesno povezani,« je bil odziva prostovoljcev vesel Andrej Lozar iz Zveze tabornikov Slovenije, ki je že napovedal, da bodo akcijo nadaljevali prihodnjo pomlad, ko naj bi posadili še enkrat toliko sadik. »Pogozdovanje je bila tudi priložnost za poučevanje prostovoljcev o delu v gozdu, o pomenu gozda in gozdarstva ter o tem, da ima gozd poleg proizvodne vloge še vrsto drugih ekoloških in socialnih vlog, od katerih ima koristi celotna družba,« je bil s potekom akcije zadovoljen Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

Akcija je dobro uspela tudi na širšem gorenjskem območju, kjer so se taborniki in drugi prostovoljci zbrali na petih lokacijah. V Kamniku in v Volčjem Potoku so posadili okoli tri tisoč sadik, na območju Bošta nad Vintgarjem okoli dva tisoč, v gozdovih v bližini Praprotne Police in v smeri od letališča Brnik proti Vogljam pa skupno osemsto. Denar za nakup sadik so prispevala različna podjetja in ustanove ter posamezniki, ki z vsakim SMS-sporočilom s ključno besedo GOZD, poslanim na številko 1919, še vedno lahko prispevajo en evro za sadike.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 30. maj 2020 / 08:51

Finančna pomoč prevoznikom

Ljubljana – Med ukrepi, ki jih je zaradi epidemije koronavirusa država sprejela za premostitev težav v prevozništvu, je tudi možnost kreditov za financiranje tekočega poslovanja podjetij. Država se...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:45

Sušeča se lipa je ogrožala varnost v prometu

Gozd - Martuljek – Lipa na domačiji Dejana Kersnika v Gozdu - Martuljku (pri Spodnjih Zimah) je bila stara več kot sto let, vendar se je že pred leti začela sušiti, veje so še zlasti v vetrovnem vr...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:37

Na Čemšenik tudi po razgled

Dom na Čemšeniku zaradi svoje lege ob gozdu velja za takšnega brez razgledov. Ljubitelji lepih razgledov pa pridejo na svoj račun, če se povzpnejo še malce višje in se podajo po Panoramski poti pod Ja...

Zanimivosti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:29

Plete z ljubeznijo, piše tudi poezijo in prozo

Kar nekaj časa je trajalo, da je Cvetka Jug spletla prve dokolenke za gorenjski folklorni kostum na en mah, če se izrazimo malce pesniško; ali pa rečemo: od začetka do konca, ne da bi morala na koncu...

Nasveti / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:21

Ajdov kruh z orehi

Če je včasih ajda veljala predvsem kot živilo revežev, je danes zaradi svoje izjemne hranilne vrednosti vse bolj cenjena. Ni le zdrava, temveč tudi nadvse okusna. Res nam svež ajdov kruh z orehi po...

Izleti GG / četrtek, 13. avgust 2020 / 23:20

Vila z okusom (4)

Znameniti šefov kruh kuharskega mojstra Grega Rozmana, ki je že kakšni dve leti chef brdske kulinarike, sedaj lahko okušate tudi v Vili Bled. Posebnost kruha je, da je pečen v olivnem olju...