Natrganec in nažgane device
Leto 2008, petstoletnica rojstva Primoža Trubarja. Z mojim Izbranim se odpraviva na romarsko pot, tja, koder je bila natisnjena prva slovenska knjiga, vse do Rothenburga, kjer je Trubar v izgnanstvu 1548 dobil prvo službo pastorja in se oženil z Barbaro Sitar, ki je prišla za njim iz Kranja. V predvečernih sencah stopiva na Primus Truber Hof, majhen trgec pri cerkvi sv. Duha, na kateri je tudi Trubarjeva spominska plošča. Prižgeva svečo in v oglasni omarici ogledujeva fotografije majskega očitno prisrčnega slavja, ko je trgec dobil Trubarjevo ime. Slovenci in Rotenburžani, uradna slovenska delegacija, zbor »Cantemus« in kulinarika kranjske dežele ... Ponuja se avgustovska luna, ko sediva na terasi hotelčka Zlata vrtnica in bi samo »kaj malega«, saj greva še na pohod z nočnim mestnim čuvajem. Medtem ko čakava na jedi s čudnimi imeni, me v prospektu zbode v oči bolj legenda kot resnica iz 1631, »Mojstrski požirek«. Katoliški general in grof Johann Tserclaes von Tilly je s 60 tisoč vojaki oblegal luteransko mesto in ga slednjič zavzel. Napovedal je požig in uničenje. Mestni svetniki so mu kljub temu izrekli dobrodošlico s prelepim bokalom, polnim vina. In Tilly je ponudil stavo: Če se najde junak, ki izpije bokal na dušek, bo mestu prizaneseno. Tedanji mestni župan Georg Nusch je gladko izpil 3,25 l vina na dušek ... Od 1888, ko je bila igra napisana, 600 nastopajočih vsako leto ob binkoštih uprizori »Mojstrski požirek« v štirih dneh. Oblegano mesto, zasedeno mesto, rešeno mesto in srečno mesto. Je res srečno? Tega ne vem. Oblegano pa je - s fotostrelci iz vsega sveta.
Natrganec
(Gerupfter - stara frankovska različica)
Za 4 osebe potrebujemo:
1 hlebček zrelega camemberta
30-50 g masla
1 šalotko ali četrt čebule
pol žličke sladke paprike
pol žliče ostre paprike po želji
1 rumenjak po želji
1 žlico suhega belega vina
sol, poper
nastrižen drobnjak
Vse sestavine morajo imeti sobno temperaturo. Camembert natrgamo z vilicami in pretlačimo z maslom. Dodamo sesekljano šalotko oziroma čebulo in začimbe ter vino. Če zmesi primešamo rumenjak, mora biti jajce res sveže, drugače ga raje opustimo. Sirovo zmes oblikujemo v kroglo in povaljamo v drobnjaku. Če želimo oblikovati majhne kroglice, gre najlažje z žlico za sladoled. Postrežemo z dobrim kruhom za malico ali ob narezku.
Nažgane device
(Versoffene Jungfrauen)
Za 4 osebe potrebujemo - za testo:
3 jajca
90 g sladkorja
8 g sladkorja z vanilijo
80 g moke (tip 405)
ščep grobe soli
maslo ali olje za peko
za preliv:
0,5 l suhega rdečega vina
1 palčico cimeta
1-2 rezini neškropljene limone
120 g sladkorja
8 g sladkorja z vanilijo
Vino, cimetovo palčico, sladkor in sladkor z vanilijo damo v lonec, zavremo, kuhljamo 10 minut, precedimo in damo na toplo. Jajca ločimo. Beljake s ščepom soli stepemo v trd sneg. Rumenjake, sladkor in sladkor z vanilijo penasto umešamo, dodamo moko in nato trd sneg. Segrejemo maščobo, z žlico zajemamo majhne žličnike in jih zlato rumeno ocvremo na maščobi in odcedimo na kuhinjskem papirju. Na krožnike damo nekaj »devičk«, jih oblijemo s toplim prelivom in takoj postrežemo.