Tudi brez mesa je lahko okusno

Rdeče zelje velja za zdravo in okusno zelenjavo, ki s svojo močno barvo nedvomno popestri naše krožnike. Meni osebno je najljubše dušeno z jabolki, družbo pa mu delajo kuhani skutni štruklji.

Za pripravo rdečega zelja z jabolki potrebujemo: 1 kg rdečega zelja, 1 čebulo, 2 jabolki, polovico žlice sladkorja, 1 žlico olja, sol, 2 dl jušne osnove.

Zeljne liste odstranimo z glave in jih narežemo na trakove. Jabolka olupimo ter narežemo na manjše krhlje. Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Segrejmo žlico olja in dodamo sladkor. Ko sladkor karamelizira, dodamo čebulo in jo na hitro prepražimo. K čebuli stresemo narezano zelje in jabolčne krhlje. Vse skupaj na rahlo osolimo in zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo posodo ter vse skupaj dušimo 30 minut. Med dušenjem zelje vsake toliko časa premešamo in po potrebi dolijemo tekočino.

Nasvet: Zelje lahko zalijemo tudi z decilitrom rdečega vina.

Za pripravo sirovih štrukljev potrebujemo: za testo: 30 dag moke, 1 jajce, 1 žlico olja, polovico čajne žličke soli, 2 dl mlačne vode, 1 žlico olja za premaz; za nadev: 1 kg skute, 1 jajce, 1 mali lonček jogurta, sol.

Pripravimo testo: moko presejemo, potresemo s soljo. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce. Dolijemo olje. Med gnetenjem postopoma dolivamo mlačno vodo in zamesimo vlečeno testo. Po po­trebi dodajamo tekočino ali moko. Testo oblikujemo v hlebček in ga premažemo z žlico olja. Pustimo ga počivati pol ure. Nadev pripravimo tako, da vse sestavine zmešamo skupaj. Testo razvaljamo in razvlečemo čim bolj na tanko. Razvlečeno testo premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Razdelimo ga na tri dele. Vsak del posebej zavijemo v moker prtič, na vsakem koncu zavežemo z elastiko in kuhamo v slanem kropu 20 minut. Kuhane razvijemo in narežemo. Postrežemo jih s zabeljenimi krušnimi drobtinami in rdečim zeljem.

Nasvet: Če imamo primerno posodo, štruklje skuhamo na pari. Lahko jih jemo kot prilogo, glavno jed ali pa sladkane kot za sladico. Okusni so tudi mrzli.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 29. april 2008 / 07:00

Višje plače zaposlenim v kmetijstvu

Delovna mesta v kmetijski in gozdarski dejavnosti bodo prvič urejena s kolektivno pogodbo.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 13. oktober 2010 / 07:00

Velikost tudi v podrobnostih

Po petnajstih letih prihaja novi Volkswagen Sharan.

Kultura / sreda, 13. oktober 2010 / 07:00

Oktet v pevski kropi

V petek je v kulturnem domu v Kropi v okviru vokalnega ciklusa Mojstri pevci nastopil Slovenski oktet, s čimer so domačini obudili tudi spomin na rojaka tenorista Gašperja Dermoto, opernega pevca in č...

GG Plus / sreda, 13. oktober 2010 / 07:00

O duševnem zdravju kar glasno

"S tem ko nudimo psiho-socialno pomoč drugim družinskim članom družine, omogočimo tudi uspešnejšo rehabilitacijo bolnikov po vrnitvi iz institucij," pravi Tatjana Gričar.

Gospodarstvo / sreda, 13. oktober 2010 / 07:00

Menjava lastništva v Merfinu se nadaljuje

Naklo - Razlastninjenje Merfina se nadaljuje, saj se za dražbo, enako kot Hypo banka, odloča vse več upnikov podjetja, s katerim so nekdanji menedžerji (neuspešno) prevzeli Merku...

Prosti čas / sreda, 13. oktober 2010 / 07:00

Z glasom čez vse meje

Marte Zore zadnja leta ni bilo zaslediti na slovenski glasbeni sceni, a je bila v tem času, zatrjuje, bolj aktivna kot kdaj prej. Na sceno se vrača z novim albumom, ki jo prikazuje v povsem drugačni l...