Polnjene paprike
V trgovini čakam v vrsti na blagajno. Pred menoj stoji mlada štiričlanska družina s polnim vozičkom konzerv. Bila sem kar malo šokirana, ker so bile v konzervah same predpripravljene jedi; od golaža do polnjenih paprik. Torej ljudje nimamo več časa ali znanja za kuhanje? Da ne bomo imeli takšnih izgovorov, vam predstavljam recept za polnjene paprike ali po domače ''filane paprike''. Prepričana sem, da bo ta doma skuhana jed veliko bolj okusna od tiste iz konzerve.
Za pripravo polnjenih paprik potrebujemo: okrog 10 rumenih paprik, pol kg mletega mesa, 1 čebulo, 3 stroke česna, šopek peteršilja, sol, poper, 1–2 jajci, 10 dag riža; za omako: 0,5 l paradižnikove mezge, 2 žlici moke, 3 dl vode ali jušne osnove, 1 žlico olja, sol, lovorjev list.
Čebulo olupimo, jo sesekljamo in prepražimo na žlici olja. Za nadev zmešamo mleto meso z rižem, dodamo prepraženo čebulo, strt česen, narezan peteršilj, jajce, sol, poper. Zmes z rokami dobro pregnetemo in po potrebi dodamo še eno jajce, da dobimo sočen nadev. Paprike operemo in jih obrežemo okrog peclja, da dobimo luknjo. Odstranimo jim semena. S pripravljenim nadevom napolnimo paprike do treh četrtin, ker nadev med kuho zaradi riža naraste. Za omako na žlici olja prepražimo moko, ki ji dodamo paradižnikovo mezge. Po okusu jo osolimo, popopramo, dodamo lovorjev list in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Zalijemo s čisto jušno osnovo ali vodo ter pustimo kuhati, dokler ponovno ne zavre. Polnjene paprike pokonci polagamo v omako. Lonec pokrijemo in kuhamo približno 45 minut. Jed postrežemo skupaj s pire krompirjem ali s kosom kruha.
Nasvet: Napolnimo večjo količino paprik in jih nekaj zamrznemo. Te pred uporabo še zamrznjene položimo v omako. V tem primeru podaljšamo čas kuhanja za približno 15 minut. Ni nujno, da vedno uporabimo isti nadev. Riž lahko zamenjamo z kuskusom ali s kruhom, ki ga narežemo na manjše koščke.