Polnjene paprike

V trgovini čakam v vrsti na blagajno. Pred menoj stoji mlada štiričlanska družina s polnim vozičkom konzerv. Bila sem kar malo šokirana, ker so bile v konzervah same predpripravljene jedi; od golaža do polnjenih paprik. Torej ljudje nimamo več časa ali znanja za kuhanje? Da ne bomo imeli takšnih izgovorov, vam predstavljam recept za polnjene paprike ali po domače ''filane paprike''. Prepričana sem, da bo ta doma skuhana jed veliko bolj okusna od tiste iz konzerve.

Za pripravo polnjenih paprik potrebujemo: okrog 10 rumenih paprik, pol kg mletega mesa, 1 čebulo, 3 stroke česna, šopek peteršilja, sol, poper, 1–2 jajci, 10 dag riža; za omako: 0,5 l paradižnikove mezge, 2 žlici moke, 3 dl vode ali jušne osnove, 1 žlico olja, sol, lovorjev list.

Čebulo olupimo, jo sesek­ljamo in prepražimo na žlici olja. Za nadev zmešamo mleto meso z rižem, dodamo prepraženo čebulo, strt česen, narezan peteršilj, jajce, sol, poper. Zmes z rokami dobro pregnetemo in po potrebi dodamo še eno jajce, da dobimo sočen nadev. Paprike operemo in jih obrežemo okrog peclja, da dobimo luknjo. Odstranimo jim semena. S pripravljenim nadevom napolnimo paprike do treh četrtin, ker nadev med kuho zaradi riža naraste. Za omako na žlici olja prepražimo moko, ki ji dodamo paradižnikovo mezge. Po okusu jo osolimo, popopramo, dodamo lovorjev list in med stalnim mešanjem kuhamo, dokler ne zavre. Zalijemo s čisto jušno osnovo ali vodo ter pustimo kuhati, dokler ponovno ne zavre. Polnjene paprike pokonci polagamo v omako. Lonec pokrijemo in kuhamo približno 45 minut. Jed postrežemo skupaj s pire krompirjem ali s kosom kruha.

Nasvet: Napolnimo večjo količino paprik in jih nekaj zamrznemo. Te pred uporabo še zamrznjene položimo v omako. V tem primeru podaljšamo čas kuhanja za približno 15 minut. Ni nujno, da vedno uporabimo isti nadev. Riž lahko zamenjamo z kuskusom ali s kruhom, ki ga narežemo na manjše koščke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 26. julij 2013 / 07:00

Kranjčanka, št. 7

Kranjčanka, 26. julij 2013, št. 7

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Gorenjska teče tudi to sezono

Že na prvem od dvanajstih tekov je bila udeležba velika.

Zanimivosti / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Mamut tudi na znamkah

Člani Filatelističnega društva Ivan Vavpotič Kamnik so 75. obletnico najdbe okostja mamuta v Nevljah zaznamovali z razstavo znamk z motivom mamuta, priložnostno znamko, poštnim žigom in spominsko kuve...

Kronika / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Sodnici lagal, da še ni bil kaznovan

Francozu Danielu Jeanu Claudu Pedeboscqu, goljufu s ponarejenim čekom za petsto milijonov evrov, morajo v Kranju soditi tudi zaradi ponarejanja oziroma prirejanja dokazov na lanskem sojenju.

Gospodarstvo / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Olajšali gradnjo objektov

Vlada je z uredbo razširila krog enostavnih in nezahtevnih objektov, ki jih je možno graditi brez gradbenega dovoljenja oz. je dovoljenje možno pridobiti po bolj enostavnem postopku. Uredba je olajšal...

Železniki / četrtek, 21. marec 2013 / 07:00

Plačilo podžupana na izredni seji

Železnikarski občinski svetniki bodo na izredni seji obravnavali povišanje podžupanove nagrade in možnost direktne podelitve zdravniške koncesije.