V šivanju se vidim tudi v prihodnje, pri tem sem lahko ustvarjalna, pa še ta naš svet je s te perspektive lahko lepši,« je povedala Danijela Filič. / Foto: Tina Dokl

Delodajalce zanimajo izkušnje

Tudi letos je bil objavljen javni razpis za izobraževanje brezposelnih v Medpodjetniških centrih po Sloveniji. V Biotehniškem centru Naklo so prijavili dva programa usposabljanja, slaščičarstvo in pekarstvo ter osnove šivanja in popravljanja oblačil.

Ljubljana, Naklo – Projekt izobraževanja brezposelnih v Medpodjetniških centrih (MIC) je bil odobren 27. maja s sklepom ministra za izobraževanje, znanost in šport, in sicer na osnovi letnega programa izobraževanja odraslih oseb za leto 2014, ki ga je sprejela vlada. Izobraževanje je za udeležence brezplačno, stroške krije Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport. Programe za pridobitev dodatnih poklicnih kompetenc so oblikovali na podlagi potreb na trgu dela in na podlagi Zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, vključujejo tudi teoretične vsebine, glavni poudarek pa je na praktičnem delu.

V MIC Biotehniškega centra Naklo so na razpis prijavili dva programa usposabljanja, slaščičarstvo in pekarstvo ter osnove šivanja in popravljanja oblačil. »Obe usposabljanji izvajamo v dveh skupinah. Na slaščičarstvu in pekarstvu je skupaj osemindvajset udeležencev, večinoma žensk. Na šivanju je petnajst udeleženk. Usposabljanji zajemata 105 ur in potekata od sredine septembra do sredine novembra. Smisel usposabljanj je, da si brezposelni pridobijo določene kompetence, znanja, izkušnje, ki jih lahko kasneje uporabijo pri zaposlitvi ali celo ugotovijo, da jih določena stvar zanima in se temu še bolj posvetijo, se naprej izobražujejo. S tem sicer ne pridobijo formalnega potrdila v smislu spričevala ali certifikata, pridobili pa bodo potrdilo o udeležbi. Če pa bi se odločili še za preizkus znanja, bi dobili tudi potrdilo, da so uspešno zaključili program,« je povzela Majda Kolenc Artiček, mentorica programa osnove šivanja in popravljanja oblačil.

Nikoli ni prepozno

»Deset prošenj za zaposlitev moram napisati na mesec, kar je glede na majhno ponudbo del na trgu kar veliko. Končala sem srednjo ekonomsko šolo in lani zaključila študij na Fakulteti za organizacijske vede Kranj, smer organizator – informatik. Moje prošnje delodajalci večinoma zavrnejo, ker nimam delovnih izkušenj,« je povedala iskalka zaposlitve Tina Galjot, ki se v MIC Biotehniškega centra Naklo udeležuje programa slaščičarstvo in pekarstvo, ker jo to prav tako veseli. Andreja Kne je triindvajset let delala v Iskra ISD, potem je bila štiri leta »na svoje«, ukvarjala se je z direktno prodajo na področju ekologije, pa jo je »pokopala« recesija. Še vedno se kot iskalka zaposlitve angažira, svetovalec za zaposlovanje ji je povedal za program slaščičarstvo in pekarstvo. »Narejeno imam že nacionalno poklicno kvalifikacijo za kuharja, ker pa sem prepričana, da vaja dela mojstra, sem se odločila še za to usposabljanje. Vedno izveš kaj novega,« je prepričana Andreja Kne. Da nikoli ni prepozno, je prepričana tudi Danijela Filič, udeleženka osnov šivanja in popravljanja oblačil. »Od svojega šestnajstega leta sem delala kot natakarica, lani sem imela dovolj in sem dala odpoved. Ta čas sem izkoristila za to, da sem opravila maturitetni tečaj in opravila splošno maturo. Narejena imam tudi dva tečaja iz nemščine. V šivanju se vidim tudi v prihodnje, pri tem sem lahko ustvarjalna, pa še ta naš svet je s te perspektive lahko lepši,« je povedala Danijela.

Udeleženci so motivirani, pripravljeni za delo, so povedali, kar so potrdili tudi mentorji. Kar nekaj udeležencev je vendarle opozorilo tudi na to, da na večino njihovih prošenj delodajalci niti odgovorijo ne, da še po »vezah« težko dobiš redno zaposlitev, da je še vedno prisoten problem zaposlovanja na črno, kar delavcem ne prinaša nič dobrega, in da je teorija pogosto eno, praksa pa nekaj drugega. Ne nazadnje, kako naj nekdo, ki je končal šolanje, v prošnjo za zaposlitev zapiše delovne izkušnje?

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 20. april 2012 / 07:00

Proti Mariboru borbeno in potrpežljivo

Po presenečenju v prvem pomladanskem krogu z zmago nad Mariborom in slavjem minuli konec tedna v Domžalah Kranjčani optimistični odhajajo v Ljudski vrt.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 9. marec 2013 / 07:00

Prijavite se za čistilno akcijo

Kranj - V soboto, 23. marca, bo v kranjski občini potekala tradicionalna čistilna akcija. Poleg stalnih udeležencev pozivajo k sodelovanju vsa registrirana društva ter lovske in...

Gospodarstvo / sobota, 9. marec 2013 / 07:00

Štiri generacije Karlovskega mlina

Marija in Jernej Lampreht sta med prvimi v Poljanski dolini z dopolnilno dejavnostjo peke in pekovskih izdelkov. Pekarno Karlovski mlin sta odprla leta 1998, medtem ko je mlin družinska tradicija že o...

GG Plus / sobota, 9. marec 2013 / 07:00

Vse več udarnih izjav

Ste opazili, da je zadnjem času v medijih vse več udarnih izjav. Recimo jim tako, lahko bi jim tudi drugače, mislimo pa na tiste, ki jih izrekajo naše vodilne osebnosti (ne le politiki) in so v n...

Nasveti / sobota, 9. marec 2013 / 07:00

Dosegljivi koh i noor

Koh i noor je namreč največji diamant sveta. Pravijo, da je bilo zaradi sijajnega diamanta na svetu prelite veliko krvi. Izkopali so ga okoli leta 1300 v Indiji. Do 1526 je bil v lasti delhijskih...

Šport / sobota, 9. marec 2013 / 07:00

Ligety rekordno zmago v Kranjski Gori zabelil z malim globusom

Kranjska Gora - Sedmi veleslalom svetovnega pokala alpskih smučarjev se je razpletel po željah najboljšega veleslalomista v sezoni. Američan Ted Ligety si je z rekordno peto vele...