»Prikuhala« si je medaljo odličnosti

Na evropskem tekmovanju v poklicnih spretnostih EuroSkills v Franciji se je med slovenskimi tekmovalci najbolje odrezala študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Bled Simona Maček.

Bled – Slovenijo je na tekmovanju EuroSkills zastopalo 15 tekmovalcev, starih med 18 in 25 let, v sedmih poklicnih panogah: lesarstvo, računalništvo, aranžerstvo, cvetličarstvo, mehatronika, kamnoseštvo, kuharstvo in strežba. Simona Maček je skupaj s študentom Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor Jurijem Črnčecom nastopila v panogi kuharstvo in strežba. Njun trud so nagradili z medaljo odličnosti, kar pomeni, da sta se s skupnim številom točk tesno približala najboljšim mestom in le za nekaj točk zgrešila zmagovalne stopničke. Simona pa je dosegla celo največ točk med vsemi slovenskimi tekmovalci, in sicer 522 od 600 možnih, kar ji je prineslo naziv best of nation.

Z doseženim rezultatom je bila Simona Maček zato razumljivo nadvse zadovoljna. V njuni kategoriji, kuharstvo in strežba, sta se namreč spopadla z izredno močno konkurenco, saj sta se pomerila s tekmovalci iz kar 17 držav, je pojasnila Simona Maček. Tekmovanje je trajalo tri dni, z naborom živil pa se je seznanila šele v Franciji. Prvi tekmovalni dan je morala pripraviti meni s tremi hodi, drugi dan svečani meni in tretji dan krožnik morskih prigrizkov. Kot je povedala, je je morala pri tem uporabiti kar nekaj živil, ki jih sicer ni vajena uporabljati, kot sta recimo fazan in tapinambur, presenetile pa so jo tudi ostrige, ki so bile zaprte in so jih morali sami odpreti. Tekmovanje v poklicnih spretnostih, je poudaril Simonin mentor Jože Zalar, je za mladega človeka izjemna izkušnja. Simona Maček in Jurij Črnčec sta se dokazala z izvrstnimi kompetencami, ki sta jih pridobila tako v času šolanja kot kasneje med delom. Vse skupaj sta dopolnila z mladostno razigranostjo in inovativnostjo in tako stopila ob bok zahtevni konkurenci. Njun uspeh pa po Zalarjevem mnenju predstavlja dobre reference na njuni nadaljnji poklicni poti, saj vsi udeleženci dobijo certifikat Europass. Tako so se obrestovale tudi zahtevne priprave, skozi katere sta morala Simona in Jurij. Pripravljali so se namreč skoraj tri mesece, skupaj pa so opravili okrog petsto ur priprav. Udeležbo na Euroskillsu sta si zagotovila z zmago v svoji disciplini na lanski Olimpijadi poklicev, ki se je odvijala v okviru 60. Gostinsko turističnega zbora v Podčetrtku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / četrtek, 29. maj 2008 / 07:00

V Šenčurju podražili vrtec

S 1. junijem se bodo podražili vzgojno varstveni programi v šenčurskih vrtcih: za prvo starostno obdobje bodo cene višje za 9,69, varstvo starejši otrok pa bo dražje za 7,38 odstotka.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

24 ur košarke

Košarkarski klub Sava in Prošport center sta bila organizatorja prireditve 24 ur košarke, ki je potekala petnajstič.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Mravlca iz Tržiča

Urški Malovrh so vse bolj pri srcu daljši teki, ki ji predstavljajo tudi izziv za naprej.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Poljski tekači

Janez Ferlic, Andrej Mikelj, Stane Pernar, Boštjan Potočnik in Boštjan Urankar je peterica maratonskih tekačev, ki kilometre redno nabira na Sorškem polju.

GG Plus / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Vinko Perčič: Zmage niso na prvem mestu!

Je tik pred zaslužnim pokojem. V Savi se je zaposlil leta 1963 in vse do danes ji je ostal zvest. Pet let je bil samostojni kalkulant, šest let vodja kalkulacij, nato je postal direktor sektorja...

Kultura / torek, 14. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Hrana nekoč

Po službi moram v trgovino po sadje in nekaj zelenjave. Ups, v Nemčiji ljudje umirajo zaradi kumar. Ne, baje so krivi kalčki. Ali pa tudi ne? Je hrana, ki jo kupujemo v trgovinah, sploh užitna? J...